Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Què, Qui, Com

 

Torre d'Estorm, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussa. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre d’Estorm, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussa. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada de més de 60 km de llarg que cal considerar com una sola unitat estructural. L’espectacular Congost de Terradets, pel qual travessa el riu Noguera Pallaresa, i l’al·lucinant Congost de Mont-rebei, pel qual travessa el riu Noguera Ribagorçana, divideixen la serra en tres subunitats: Montsec de Rúbies (o de Meià) a llevant, Montsec d’Ares al mig, i Montsec de l’Estall a ponent. Dues províncies adscrites a diferents comunitats autònomes formen part de la Serra del Montsec: Lleida i Osca; i quatre comarques la comparteixen: La Noguera i el Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i La Ribagorça d’Osca i La Llitera, dins de l’Aragó.

Des del punt de vista geològic, la Serra del Montsec començaria al Barranc del Molí, situat al poble d’Aler, al municipi de Benavarri, dins de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó, i finalitzaria a l’extrem est de la Vall de Rialb a la Serra d’Aubenç, al municipi de La Baronia de Rialb, a La Noguera, dins de la província de Lleida.

El relleu és molt singular i abrupte, amb diversos elements de gran rellevància geològica, i constitueix un dels més importants contraforts del Prepirineu amb el sistema acinglerat més important i extens de Catalunya. Presenta paisatges de gran bellesa i profunds contrastos, entre els quals destaquen, pel seu encant i grandiositat, el Congost de Mont-rebei, el Congost de Terradets o el Congost del Mu.

Les més importants i grans viles al voltant del Montsec, des del punt de vista socioeconòmic, històric i cultural son: a ponent, Benavarri, històrica capital del comtat de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó; al nord, la vila de Tremp, capital de la comarca del Pallars Jussà; a l’est, la vila de Ponts, a La Noguera, nus de comunicació històric entre les planes de Lleida, La Cerdanya i la Catalunya central; i al sud, la ciutat de Balaguer, capital de La Noguera, ciutat fundada pels àrabs ex novo i actualment una de les ciutats més poblades de les comarques de ponent.

Al llarg del tot el territori Montsec es configuren serres marginals, més petites i singulars, que donen continuitat al paisatge d’aquesta serralada, ja sigui a l’obaga o la solana, a llevant o a ponent. Al voltant de la mateixa Serra del Montsec i d’aquests contraforts existeixen subzones o subcomarques naturals que, per raons històriques, paisatgístiques, socioeconòmiques, o culturals, tenen una personalitat molt marcada, les quals és important entendre-les com unitats pròpies diferenciades en sí mateixes, tot i que de vegades les seves superposicions i límits poden ser contradictoris i difusos:

 • La Vall del riu Rialb, a la comarca de La Noguera. Tot i que forma part de la subcomarca natural del Segre Mitjà, el tram mitjà i baix d’aquesta vall té unes característiques particulars, solcada d’estrets torrents i barrancs gairebé infranquejables, sent històricament un refugi formidable. S’engloba dins del municipi de La Baronia de Rialb, amb el poble de Gualter fent de capçalera del terme i onze nuclis molt dispersos i aïllats.
 • La Coma de Meià, a la comarca de La Noguera. Una vall orientada d’est a oest, travessada pel riu Boix, tancada al nord pel Montsec de Rúbies (o de Meià), al sud per la Ribera del Segre, a l’oest pel riu Noguera Pallaresa i a l’est amb el Pas de Comiols. Històricament havia estat el territori del Priorat de Meià i de la Baronia de La Vansa.
 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera. També anomenat Mig Segre o Ribera del Segre, i també coneguda històricament com Urgell Mitjà.  És una extensió de territori que forma una comarca natural al voltant de la conca mitjana del riu Segre i engloba, de nord a sud-oest, els municipis d’Oliana, Ponts, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre.
 • Els Aspres del Montsec, situat a la comarca de La Noguera. També anomenat Aspres de La Noguera o Aspres de Balaguer, o Aspres d’Urgell, o simplement l’Aspre o Les Aspres, és el nom històric que rebien unes terres dures de treballar, de muntanyes trencades i de barrancs profunds compresos entre la ciutat de Balaguer i la vila d’Àger. Actualment anomenem Aspres del Montsec a una unitat de paisatge que engloba, en la seva totalitat, els municipis d’Alòs de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya, i part dels municipis d’Àger, Camarasa, Artesa de Segre, Foradada, Os de Balaguer, etc.
 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà. Una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda d’antic com La Vall, que devalla de llevant a ponent, des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets a l’obaga del Montsec de Rúbies (o de Meià), englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Martí de Barcedana, Sant Miquel de la Vall, Sant Cristòfol de la Vall i Llimiana, tots ells adscrits actualment a diferents municipis.
 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà. Compren l’anomenada Conca Deçà que abraça part dels municipis, a ponent i a l’esquerra del riu Noguera Pallaresa, de Tremp, Talarn, Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga, i, a llevant, la Conca Dellà, de vegades anomenada també Conca d’Orcau, al voltant dels municipis d’Isona, de Gavet de la Conca i d’Abella de la Conca.
 • La Vall d’Àger, a la comarca de La Noguera. Una vall orientada d’est a oest, limitada a l’est pel Congost de Terradets i el riu Noguera Pallaresa i a l’oest pel Congost de Mont-rebei i el riu Noguera Ribagorçana. Al nord resta limitada pel Montsec d’Ares i al sud per la Serra de Montclús. Aquesta situació geogràfica, entre dos importants rius, ha marcat l’extensa història de la Vall d’Àger i pocs llocs de ponent tenen un passat tan ric i esclatant com Àger i la seva vall. I no només en l’àmbit històric, sinó també en l’àmbit geològic i paisatgístic.
 • La Feixa, a la comarca del Pallars Jussà. És com s’anomena la zona geogràfica de certes terres planes, a diferents alçades i de fàcil conreu que, formant una mena de vall, es troben a les obagues del Montsec d’Ares i del Montsec de l’Estall. L’anomenada Feixa travessaria el municipi de Castell de Mur, el de Sant Esteve de la Sarga, tots dos al Pallars Jussà, i el de Viacamp i Lliterà, aquest ja dins de la Ribagorça d’Osca, i engloba en part o totalment els pobles de Moror, l‘Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.
 • La Clotada d’Areny – La Terreta. També anomenada Noguerola, s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües sobre aquest riu entre el Congost d’Escales (Serra de Sant Gervàs), al nord, i el Congost de Mont-rebei (Serra del Montsec), al sud. Englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a l’esquerra de la Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa, comarca de la Ribagorça d’Osca, englobat part dels municipis de Pont de Montanyana, Viacamp i Lliterà i Areny de Noguera, i a la riba catalana, comarca del Pallars Jussà, englobant part dels municipis de Tremp i Sant Esteve de la Sarga. Tot i això, hi ha certa tradició d’aplicar el nom de La Terreta al sector més oriental de la solana de la Serra de Sant Gervàs. Una bona part d’aquesta zona es troba dins de l’Espai Natural Protegit de la Vall Alta de Serradell-Terreta-Serra de Sant Gervàs.
 • L’alta Llitera. El nord de la comarca de La Llitera, dins de la província d’Osca, sempre ha estat considerada, des del punt de vista cultural, lingüístic i humà, l’extrem sud de la comarca de Ribagorça d’Osca, amb la que delimita al nord. Però al mateix temps queda dins del paisatge dels Aspres del Montsec, termejant amb el municipi d’Os de Balaguer, a la comarca de La Noguera, a Catalunya, amb la conca del Noguera Ribagorçana entremig d’ambdós termes. Englobaria els pobles de Castellonroi, Valldellou, Natxà i Camporrells.

Pel que fa a l’Espai d’Interès Natural Protegit de la Serra del Montsec, sempre dins de Catalunya, es tracta d’un espai protegit de 30.857 ha que inclou, ja sigui en part o totalment, una quinzena de municipis. Al Montsec de l’Estall, a la Ribagorça d’Osca, no ha estat declarada cap figura de protecció global d’entitat superior. Malgrat això, compta amb dues petites àrees declarades i protegides que sumen un total d’unes escasses 3.700 ha, també està a punt de sortir a la llum el Parc Geològic de La Llitera-Ribagorça que podria ser l’inici esperançador d’un reconeixement dels valors naturals i patrimonials, més ampli i global del Montsec de l’Estall.

Al voltant de l’Espai d’Interès Natural Protegit de la Serra del Montsec també trobem altres espais enquadrats dins de la Xarxa Natura 2000 i declarats com a zones especials de conservació i protecció:

 • Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai. Situada, majoritàriament, al terme municipal de Camarasa, als peus de la Serra Mont-roig i conformada al voltant del pantà de Sant Llorenç de Montgai amb un total de 468.36 ha.
 • Espai Natural Protegir de l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Espai molt interessant per la presència dels potents penya-segats de les serres de Mont-roig, Carbonera i del Munt, els pantans de Camarasa, Sant Llorenç de Montgai, el Partidor de Balaguer i les riberes del Segre i Noguera Pallaresa. Un total de 10.112 ha.
 • Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Recorre els vessants catalans que voregen els pantans de Canelles i de Santa Anna, i comprèn un total de 6.524 ha.
 • Espai Natural Protegit dels Estanys de Basturs. Una de les escasses surgències càrstiques de Catalunya. A les seves aigües hi viuen espècies vegetals i animals que no es troben a altres espais aquàtics del nostre país. Suma un total de 37 ha.
 • Reserva Natural Parcial del Congost de Mont-rebei. Suposa un dels principals signes d’identitat del territori des del punt de vista ecològic, paisatgístic, històric, arqueològic, geològic, espeleològic i esportiu. Suma un total de 598 ha.
 • Espai Natural Protegit del Montsec de l’Estall. Es limita a la carena del Montsec de l’Estall, i les seves vessants immediates, la Feixa de Girbeta i les ribes del Pantà de Canelles incloent el Congost de Mont-rebei. Dins del municipi de Viacamp, a la Ribagorça d’Osca, i suma un total de 3.193 ha.
 • Espai Natural de les Llacunes d’Estanya. Un paradís natural i singular de complexitat geològica conservat de forma excepcional al llarg del temps, format pel complex de llacunes càrstiques més importants d’Aragó amb un total de 505 ha.

Fa anys la Generalitat de Catalunya va prometre declarar el Montsec com a Parc Natural, una figura de protecció molt més important que l’actual, que s’ha anat posposat, malgrat la reclamació de diferents entitats i col·lectius i que ara torna a agafar embrancida.

El patrimoni geològic i miner vehículat a través d’un parc geològic, ajuda a crear sensibilització sobre la seva importància i proveeix a la comunitat local un sentit d’orgull enfortint la seva pròpia identitat. Per una banda tenim el Projecte del Parc Geològic i Miner de La Noguera, a la província de Lleida, un projecte que va sorgir a l’any 2003, que en un principi s’estenia només per l’anomenada alta Noguera però que posteriorment es va estendre a tota la comarca de La Noguera. Per això el seu desenvolupament camina molt poc a poc i enderrerit.

D’altra banda, i molt més desenvolupat, tenim el Projecte de Parc Geològic i Miner de la Llitera – Ribagorça fruit de la interessant geodiversitat de la Franja de Ponent. Aquest projecte engloba alguns municipis de la comarca de La Llitera (Albelda, Alcampell, Sanui i Alins, La Baells, Valldellou, Camporrells, Peralta i Calassanç) i d’altres de la comarca de La Ribagorça d’Osca (Benavarri, Estopanyà, i  Viacamp i Lliterà). Josep María Mata Perelló, ha estat nomenat com el seu president honorífic.

També existeix el Geoparc Orígens, marca reconeguda oficialment per l’UNESCO l’any 2018 amb el nom inicial de Conca de Tremp-Montsec. Aquesta denominació va ser modificada el 2019, i actualment, s’anomena Geoparc Orígens, agrupant 19 municipis del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i La Noguera.

Aquí teniu el mapa interactiu de la Serra del Montsec:

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

La Terreta (Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà).

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com