Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Roure Monumental d’El Grell


 

El roure monumental d’El Grell el trobem a la Vall del Roure a Purroi, prop de Benavarri, una vall en direcció nord-oest en el camí de Jusseu…

Roure d'El Grell, roure monumental d'uns 400 anys d'antiguitat. Benavarri. Montsec de l'Estall. Ribagorça d'Osca. Aragó.

 

ROURE MONUMENTAL D’EL GRELL

Purroia, Benavarri. Ribagorça d’Osca, Aragó. Montsec de l’Estall.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DEL ROURE D’EL GRELL


El roure centenari anomenat Roure d’El Grell el trobem a prop del poblet de Purroi, un petit poble que pertany al municipi de Benavarri, a La Ribagorça d’Osca, format per un antic assentament, Purroi Vell, dalt d’un esperó rocallós de 878 metres, en un congost que dona accés a Benavarri venint des de Lleida, i un nou assentament anomenat Purroi de la Solana, construït al voltant dels anys 1970, situat a la zona anomenada El Pla.

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DE PURROI DE LA SOLANA


El castell de Purroi, situat a la part alta de la vila, fou conquerit pels comtes Ramon Berenguer I i Almodis de la Marca, conjuntament amb el comte Ermengol III d’Urgell, poc després d’un pacte signat el 1058 en què decidiren fer la guerra contra el rei musulmà Àhmad ibn Sulayman al-Múqtadir de Saragossa.

Pocs anys després, el 1063, Ramon Berenguer I féu donació a la comtessa Almodis de la Marca dels castells que tots dos havien conquerit a Ribagorça d’Osca, i l’any 1067 passà íntegrament al Comtat de Barcelona, puix que la vídua del comte Ermengol III, la comtessa Sança d’Aragó, vengué la part que ella tenia del castell de Purroi als comtes de Barcelona.

El primer castellà de Purroi va ser Arnau Mir de Tost, que sens dubte havia participat en la seva expugnació.

 

 

Roure d'El Grell, o Queixigo de Purroi, sobresortint, a la dreta, per sobre del altres arbres a la Vall del Roure. Benavarri. Benavarri. Montsec de l'Estall. Ribagorça d'Osca. Aragó.

Roure d’El Grell, o Queixigo de Purroi, sobresortint, a la dreta, per sobre del altres arbres a la Vall del Roure. Benavarri. Benavarri. Montsec de l’Estall. Ribagorça d’Osca. Aragó.

 

 

ARBRE MONUMENTAL D’EL GRELL


L’arbre monumental el trobem en una petita vall anomenada Vall del Roure, o Barranc d’El Grell. Una vall orientada en direcció nord-oest que allotja un petit torrent, on trobem la Font de l’Avellana, que finalitza al Barranc de Calladrons.

És una petita vall de frondosa vegetació amb abundància de pi de repoblació a la que s’arriba, de forma més fàcil, des de Purroi de la Solana, pel camí GR18, també anomenat Camí de Jusseu-Purroi i que al mateix temps forma part de la Ruta dels Salvatges, un ruta circular amb inici i final a Benavarri, d’un recorregut total total de 47’5 km.

El roure centenari d’El Grell s’estima que té uns 400 anys d’antiguitat i degut al seu gran tamany, la seva elegància i el seu valor cultural l’han portat a ser un dels arbres singulars i monumentals catalogats pel Govern d’Aragó durant l’any 2022.

La finca sobre la qual se situa aquest arbre monumental i la seva copa queda dins de la mateixa finca privada i s’ha establert un entorn de protecció format per un cercle de 18 metres de ràdio a comptar des del centre del tronc. Malgrat està dins d’una finca privada, és visitable ja que no hi ha cap tipus d’accés restringit ni controla.

Segons el govern d’Aragó, no és necessari portar a terme cap tipus de protecció preventiva, tot i que està situat dins del vedat esportiu “Purroy de la Solana H10052″. Les dades endomètriques del roure d’El Grell son aquestes:

 • Perímetre a la base: 630 cm.
 • Perímetre a 1,30 m del terra: 618 cm.
 • Diàmetre de copa major i menor: 25,5 i 24,5 m.
 • Alçada total: 14 m.
 • Edat: 400 anys (estimada).

 

 

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa.

 • Aspres del Montsec, a la comarca de La Noguera, també anomenat Aspres de La Noguera o Aspres de Balaguer, és el nom històric que rebien unes terres dures de treballar, de muntanyes trencades, barrancs profunds i alts roquissers entre Balaguer i Àger. Actualment anomenem Aspres del Montsec a una unitat de paisatge que engloba, en la seva totalitat, els municipis d’Alòs de Balaguer i Les Avellanes i Santa Linya, i part dels municipis de Àger, Camarasa, Artesa de Segre, Foradada, Os de Balaguer, etc.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com