Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Pel Centre dels Aspres del Montsec

 

Ruta panoràmica pel centre dels Aspres del Montsec, eix del Segre i Noguera Pallaresa, per Camarasa: des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga…

Ruta panoràmica pel centre dels Aspres del Montsec, eix del Segre i Noguera Pallaresa, per Camarasa: des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga. La Noguera, Lleida. Catalunya.

Ruta panoràmica pel centre dels Aspres del Montsec, eix del Segre i Noguera Pallaresa, per Camarasa: des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga. La Noguera, Lleida. Catalunya.

 

RUTA PEL CENTRE DELS ASPRES DEL MONTSEC

Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.


 

 

 

 

 

EL PAISATGE I LA HISTÒRIA


El paisatge és un dels documents més importants que tenim a l’hora d’estudiar la nostra història.

Un paisatge és format per pobles, camps, camins, boscs i pastures i, fins i tot, per allò invisible com són els límits o els topònims. Tots aquests elements que han arribat fins a l’actualitat, han estat creats i transformats pels homes i les dones al llarg dels segles.

Si voleu aprofundir en els aspectes més representatius del paisatge de la Serra del Montsec, podeu lleguir l’article ‘Paisatge dels Aspres del Montsec‘.

 

 

 

 

L’ESPAI VISUAL DELS ASPRES DEL MONTSEC


Aquest territori queda travessat per dos dels rius més importants de la regió, el Segre i el Noguera Pallaresa, així mateix queda limitat a l’est per la Noguera Ribagorçana, ja dins de la Ruta Per l’Oest dels Aspres del Montsec.

Aquests rius, amb totes les seves manifestacions, (pantans, meandres, congosts), conformen un paisatge d’un valor elevat i són els sistemes que millor sintetitzen l’estructura física dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera).

La topografia de les valls és molt tancada, orientada principalment nord-sud al sector sud-oriental, mentre que al sector nord es disposen majoritàriament en direcció oest-est, fet que genera visibilitats diverses.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

Bona part dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa on destaca la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Aproximadament la meitat dels Aspres està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A la part occidental hi ha l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Al sud, part de l’espai Secans de la Noguera. I al nord-est, part de l’Espai Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana.

Tots els espais citats són Llocs d’Interès Comunitari i Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

 

 

 

 

L’ART I EL PAISATGE DELS ASPRES DEL MONTSEC


Moltes vegades s’atribueix el desconeixement que hi ha, entre el públic en general, de la Serra del Montsec i els seus voltants, al fet que pocs artistes i escriptors hi hagin dedicat grans obres, ja siguin artístiques o literàries, i que l’hagin donat a conèixer de forma massiva al públic, com el cas del pic del Canigó, o el massís de Montserrat, etc.

Alguns artistes com el gravador i dibuixant Adam Perel, han dibuixat alguns dels seus paisatges com aquest espectacular gravat, editat per Beaulieu, on es veu l’enorme muralla, la torre quadrangular de dalt del turó, la vila de Camarasa, l’antic pont (avui derruït), així com el meandre del riu Segre, cap a l’any 1660.

 

 

Gravat d’Adam Perel (1660) que mostra el nucli i el castell de Camarasa envoltat pel riu Segre. L’obra forma part del fons pictòric de la Diputació de Lleida.

Gravat d’Adam Perel (1660) que mostra el nucli i el castell de Camarasa envoltat pel riu Segre. L’obra forma part del fons pictòric de la Diputació de Lleida.

 

 

RUTA DES DE SANT LLORENÇ DE MONTGAI FINS A FONTLLONGA


La ruta des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) recorrent tot el municipi de Camarasa.

En el recorregut que puja des de les planes properes al Pantà de Sant Llorenç de Montgai en direcció a Àger (per l’anomenada Carretera del Doll, o C-13), passant per Camarasa i Fontllonga l’àmbit visual immediat és directe a l’entorn més pròxim, alhora que es poden veure les carenes de la Serra de Mont-roig i de la Serra del Montsec com a horitzons permanents.

Els principals miradors dels Aspres de La Noguera (o Aspres del Montsec), en la ruta des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga, encara que no pas els únics, son:

 

  • Tossal de Monteró. Amb 574 metres d’altitud, en aquest punt, el riu s’encaixa per superar l’últim obstacle que configura l’eix de les Serres de Mont-roig i Serra Carbonera. Es domina la sortida del Segre pel Congost de Camarasa, tenint una visió espectacular per una banda de l’embassament i el poble de Sant Llorenç de Montgai i per l’altre la visió de la Depressió Occidental cap al Sud i Sud-est. La seva posició és absolutament estratègica per al control visual de bona part de l’extensa comarca de La Noguera.

 

 

 

  • Tossal de Sant Jordi. La Serra Carbonera s’alça a l’Aiguabarreig del Segre – Noguera Pallaresa. A l’extrem de ponent s’eleva el Tossal de Sant Jordi, amb 740 metres, un altiplà retallat per cingles, on trobem restes de punts d’observació i amagatalls de la Guerra Civil Espanyola. Des del cim es domina una àmplia panoràmica amb la Serra del Montroig, el pantà de Camarasa i la seva central hidroeléctrica just a sota i darrera, dominant l’horitzaó, s’alça majestuós el Montsec.

 

 

Els punts d’interès, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres del Montsec (centre) des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga son aquests:

 

1. TOSSAL DE DÉU

El Tossal de Déu (o ‘El Merengue’), a Camarasa, lloc emblemàtic de la gran mortaldat produïda durant la Guerra Civil Espanyola, és també el jaciment medieval de l’antic poblament de Merita…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Tossal de Déu (també dit 'El Merengue') amb les trinxeres de la Guerra Civil en primer terme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

 

2. MARE DE DÉU DEL CASTELL

Amb unes privilegiades vistes sobre Sant Llorenç de Montgai i la cinglera del Mont-roig, l’ermita de la Mare de Déu del Castell, és un edifici de factura romànica, reconstruït però encisador…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Ermita de la Mare de Déu del Castell, Sant Llorenç de Montgai. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-roig.

 

 

 

3. AIGUABARREIG SEGRE – NOGUERA PALLARESA

L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera, és un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Embassament de Camarasa i Presa de Camarasa a l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

 

 

4. COVA DEL TABAC

La Cova del Tabac, al Congost de Camarasa i a 300 metres sobre el nivell del Segre, es troba a l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

 

5. PETJADES DE DINOSAURE DE CAMARASA

El nombre de petjades conservades en Jaciments Paleontològics d’Icnites de la carretera del Doll, a Camarasa, s’estima en unes 1000 i es tracta d’icnites circulars que es presenten en dues tipologies de mesures diferents…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Jaciment Paleontològic d'Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

 

 

MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PEL CENTRE DELS ASPRES DEL MONTSEC: DES DE SANT LLORENÇ DE MONTGAI FINS A FONTLLONGA


Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga.

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Ruta Pel Centre dels Aspres del Montsec en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


SerradelMontsec.cat


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com