Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Per l’Est dels Aspres del Montsec

 

Ruta panoràmica per l’est dels Aspres del Montsec per la ribera del Segre, des de Montsonís fins Alòs de Balaguer…

Ruta panoràmica per l'est dels Aspres del Montsec per la ribera del Segre, des de Montsonís fins Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya.

Ruta panoràmica per l’est dels Aspres del Montsec per la ribera del Segre, des de Montsonís fins Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya.

 

RUTA PER L’EST DELS ASPRES DEL MONTSEC

Foradada, Artesa de Segre, Alòs de Balaguer. Aspres del Montsec.


 

 

 

 

 

EL PAISATGE I LA HISTÒRIA


El paisatge és un dels documents més importants que tenim a l’hora d’estudiar la nostra història.

Un paisatge és format per pobles, camps, camins, boscs i pastures i, fins i tot, per allò invisible com són els límits o els topònims. Tots aquests elements que han arribat fins a l’actualitat, han estat creats i transformats pels homes i les dones al llarg dels segles.

Si voleu aprofundir en els aspectes més representatius del paisatge de la Serra del Montsec, podeu lleguir l’article ‘Paisatge dels Aspres del Montsec‘.

 

 

 

 

L’ESPAI VISUAL DELS ASPRES DEL MONTSEC (O ASPRES DE LA NOGUERA)


Aquest territori queda travessat per dos dels rius més importants de la regió, el Segre i el Noguera Pallaresa, així mateix queda limitat a l’oest per la Noguera Ribagorçana, ja dins de la Ruta Per l’Oest dels Aspres del Montsec.

Aquests rius, amb totes les seves manifestacions, (pantans, meandres, congosts), conformen un paisatge d’un valor elevat i són els sistemes que millor sintetitzen l’estructura física del paisatge dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera).

La topografia de les valls és molt tancada, orientada principalment nord-sud al sector sud-oriental, mentre que al sector nord es disposen majoritàriament en direcció oest-est, fet que genera visibilitats diverses.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

Bona part dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa on destacar la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Aproximadament la meitat dels Aspres està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A la part occidental hi ha l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Al sud, part de l’espai Secans de la Noguera. I al nord-est, part de l’Espai Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana.

Tots els espais citats són Llocs d’Interès Comunitari i Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

 

 

 

 

RUTA DES DE MONTSONÍS FINS ALÒS DE BALAGUER


La ruta des Montsonís fins Alòs de Balaguer, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) travessant els municipis de Foradada, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer.

Aquest recorregut que davalla pels estrets del riu Segre, travessa tres congostos: el situat entre el Santuari del Salgar i el Puig d’Antona, el situat entre el castell de Rubió de Sòls (Rubió de Baix) i la Serra Mosquera, i el més llarg i impressionant anomenat Congost de Mu.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

L’àmbit visual immediat és directe a l’entorn més pròxim, alhora que es pot veure del Mig Segre (o Segre Mitjà) i els contraforts del dom de Sant Mamet i les carenes del Montsec de Rúbies (o de Meià) com a horitzons permanents.

La imatge visual és molt dinàmica en el sentit que hi ha una seqüència molt variada de vegetació. Es troben àmplies masses de boscs mixts de carrascar i roure prop de la ribera del Segre i garrigues de coscoll als vessants de les serres.

 

 

PRINCIPALS MIRADORS DE LA RUTA


Els principals miradors dels Aspres de La Noguera (o Aspres del Montsec), en la ruta des de Montsonís a Alòs de Balaguer, encara que no pas els únics, son:

 

  • Sant Mamet. El dom de Sant Mamet és una muntanya de 1.391 metres que es troba entre els municipis d’Artesa de Segre, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià. Situat al sud Montsec de Rúbies (o de Meià), ens ofereix una doble visió: pel nord les parets del Montsec de Rúbies (o de Meià) i pel sud l’extensa plana lleidatana. Es veuen les serralades prelitorals, Montserrat, els Pirineus d’Andorra i d’Osca, el Mont-roig i tota la Vall d’Àger i tota la Coma de Meià. Un mirador privilegiat, injustament menystingut pels excursionistes.

 

 

 

  • Castell de Rubió de Sòls. Les seves estructures s’aixequen sobre la carena d’una cinglera que domina el curs del riu Segre, justament quan s’encaixa en un congost entre la cinglera del castell i la Serra de Mosquera, ocupant així un lloc estratègic molt important que domina vasts horitzons, cap a l’oest i l’est d’aquesta part de la ribera del Segre.

 

 

 

PRINCIPALS PUNTS D’INTERÈS DE LA RUTA


Els punts d’interès històric, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres del Montsec, des de Montsonís fins Alòs de Balaguer, son aquests:

 

1. MONTSONÍS

El senyor de la guerra, Arnau Mir de Tost va trepitjar aquests carrers quan encara no hi feien nit els peregrins que anaven camí de Sant Jaume de Compostela. I es que, des del punt més alt del castell de Montsonís, la vista es fenomenal…

Aspres del Montsec III. Castell de Montsonís i església de Santa Maria de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

2. SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL SALGAR

El Santuari de Santa Maria de Salgar resta engorjat entre el puig d’Antona i la Serra del Munt, a la vora del riu Segre en un congost espectacular ple de coves i balmes…

Aspres del Montsec III. Santuari de la Mare de Déu del Salgar, Montsonís. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

3. LA VALL D’ARIET

L’església de Sant Bartomeu està situada a la Vall d’Ariet de Sols (o de baix), una vall protegida per la Serra de l’Obac i la Serra de Sant Mamet dins de la Serra del Montsec de Rúbies (o de Meià)…

Sant Bartomeu. La Vall d'Ariet, Artesa de Segre. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

4. ERMITA DE SANT MIQUEL D’ALÒS DE BALAGUER

Va ser l’any 2002 quan es va restaurar l’ermita de Sant Miquel d’Alòs de Balaguer per a finalitats religioses, culturals o d’esbarjo. Una restauració que va ser possible gràcies als propietaris, l’aportació popular i les institucions…

EAspres del Montsec III. Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

5. CASTELL DE LA MARE DE DÉU DE LA TORRE

La vista des del serrat on s’assenta el castell d’Alòs de Balaguer és vertiginosa i permet observar com era un dels més grans i complexos castells que hi havia en aquesta zona del Montsec…

Aspres del Montsec III. Castell de la Mare de Déu de la Torre (conegut popularment com 'la Carlana'). Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

6. CONGOST DE MU

El riu Segre travessa el municipi d’Alòs de Balaguer, als contraforts del Montsec de Rúbies, i bona part d’aquest recorregut transcorre entre espadats i racons fantàstics del Congost de Mu, on el riu queda encaixonat formant un dels paratges més impressionats del seu curs…

Aspres del Montsec III. Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PER L’EST DELS ASPRES DEL MONTSEC: DES DE MONTSONÍS FINS ALÒS DE BALAGUER


Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera): Des de Montsonís a Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Veure el mapa de la Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Montsonís a Alòs de Balaguer.

 

 

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Ruta Per l’Est dels Aspres del Montsec en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com