Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Per l’Oest dels Aspres del Montsec

 

Ruta panoràmica per l’Oest dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera), per Àger, Os de Balaguer i Les Avellanes i Santa Linya…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des d'Os de Balaguer fins a Torres de Cas.

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des d’Os de Balaguer fins a Torres de Cas.

 

RUTA PER L’OEST DELS ASPRES DEL MONTSEC

Àger, Os de Balaguer i Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.


 

 

 

 

 

EL PAISATGE I LA HISTÒRIA


El paisatge és un dels documents més importants que tenim a l’hora d’estudiar la nostra història.

Un paisatge és format per pobles, camps, camins, boscs i pastures i, fins i tot, per allò invisible com són els límits o els topònims. Tots aquests elements que han arribat fins a l’actualitat, han estat creats i transformats pels homes i les dones al llarg dels segles.

Si voleu aprofundir en els aspectes més representatius del paisatge de la Serra del Montsec, podeu lleguir l’article ‘Paisatge dels Aspres del Montsec‘.

 

 

 

 

L’ESPAI VISUAL DELS ASPRES DEL MONTSEC


Aquest territori queda travessat per dos dels rius més importants de la regió, el Segre i el Noguera Pallaresa, així mateix queda limitat a l’est per la Noguera Ribagorçana.

Aquests rius, amb totes les seves manifestacions, (pantans, meandres, congosts), conformen un paisatge d’un valor elevat i són els sistemes que millor sintetitzen l’estructura física dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera).

La topografia de les valls és molt tancada, orientada principalment nord-sud al sector sud-oriental, mentre que al sector nord es disposen majoritàriament en direcció oest-est, fet que genera visibilitats diverses.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

Bona part dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa on destaca la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Aproximadament la meitat dels Aspres està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A la part occidental hi ha l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Al sud, part de l’espai Secans de la Noguera. I al nord-est, part de l’Espai Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana.

Tots els espais citats són Llocs d’Interès Comunitari i Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

 

 

 

 

L’ART I EL PAISATGE DELS ASPRES DEL MONTSEC


Moltes vegades s’atribueix el desconeixement que hi ha, entre el públic en general, de la Serra del Montsec i els seus voltants, al fet que pocs artistes i escriptors hi hagin dedicat grans obres, ja siguin artístiques o literàries, i que l’hagin donat a conèixer de forma massiva al públic, com el cas del pic del Canigó, o el massís de Montserrat, etc.

Alguns escriptors com Ramon Xuriguera i Parramona, nascut a Menàrgens, s’han sentit atrets per la Vall d’Àger i han descrit alguns dels seus paisatges, com aquest estracte d’un relat de temàtica excursionista, centrat en el trajecte de Balaguer a la Vall d’Aran.

Ramon Xuriguera i Parramona
Ramon Xuriguera i Parramona Vers la Conquesta de la Muntanya. 9.10.1929, Diari 'La Publicitat'.

A la sortida de Balaguer neix un paisatge pelat i terrós i la carretera s’assuauja amb els primers revolts anunciadors del començament de la muntanya. Acabem de deixar la llenca fresca i sucosa de les margeres del Segre i en trobem de cop i volta davant l’aridesa de les terres de darrera del Sant Crist. Ací comença la naixença dels turons, primer, fins com a galtes, després, tivants com a pits, i més tard amples i rodons com a cranis, amb un lleu borrissol de timons escampat d’ací d’allà.

[…]

Pressentim que estem lluitant amb un pendent suau però continu. Al cim hi ha una estesa de cases. És el poble de les Avellanes. Or a les eres. Durant un moment, gaudim d’una altura dominant, d’un repòs d’ulls alt i dilatat i absent de tot obstacle. Al fons s’endevinen els blocs blavissos i compactes del Montsec.

 

 

 

 

L’Escriptor Josep Pla i Casadevall, també deixa testimoni sobre la Serra del Montsec a la seva obra Viatge per Catalunya. Josep Pla va escriure:

Josep Pla i Casadevall
Josep Pla i Casadevall Tres guies. 'Balaguer i la Noguera. La vall d’Àger'. 1976

Una excursió navegada per aquest rodal, si teniu la sort de disposar d’una canoa automòbil de la Companyia explotadora, és una meravella. Aquest viatge de deu o dotze milles entre l’exposició geològica de la pètria murada que tanca el riu és d’una incomparable bellesa. La mobilitat dels punts de vista és extraordinària. No és pas com navegar per un canal de línies geomètriques i artificials; és com costejar un autèntic estret creat per la Natura. A mesura que l’embarcació fa camí per la blavosa superfície d’aigües clares, apareixen roquissers imposants, marges baixos i tranquils, passos molt estrets. L’embassament, com que ha fet pujar l’aigua per sobre del seu llit natural, ha creat paisatges nous, panorames insospitats, inèdits.

 

 

 

 

RUTA DES DE SANTA MARIA DE VALLVERD A TORRES DE CAS


La ruta des d’Os de Balaguer fins Torres de Cas, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) recorrent els municipis d’Os de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya i Àger.

En el recorregut que davalla des de Torres de Cas en direcció a Os de Balaguer, l’àmbit visual immediat és directe a l’entorn més pròxim, alhora que es pot veure part de la Plana d’Urgell i les carenes del Montsec com a horitzons permanents.

Els principals miradors dels Aspres de La Noguera (o Aspres del Montsec), en la ruta d’Os de Balaguer a Torres de Cas, encara que no pas els únics, son:

 

  • Balconet de Santa Linya. Un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria amb un desnivell de 300 metres sobre un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat. La panoràmica sobre part de les carenes Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies, així com del Pantà de Camarasa és immillorable.

 

 

 

  • Ermita de Montalegre. A l’extrem oest de la Serra del Mont-roig i amb vistes extraordinàries sobre Montsec, el Pantà de Camarasa i la Plana d’Urgell, es troba a gairebé 900 metres d’altitud i es conegut com ‘el mirador de La Noguera’.

 

 

View this post on Instagram

 

En primer terme, restes de Santa Margarida de #Privà i, al fons, l’ermita de #Montalegre. #VilanovadelaSal #LaNoguera #Montsec

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

Els punts d’interès històric, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres del Montsec (oest) des de Santa Maria de Vallverd fins a Torres de Cas son aquests:

 

1. SANTA MARIA DE VALLVERD

D’una meravellosa solitud i bellesa corprenedora, a Tragó de Noguera, a la vora del Pantà de Santa Anna, es conserven les restes de Santa Maria de Vallverd…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Santa Maria de Vallverd, Tragó de Noguera. La Noguera, Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

2. MONESTIR DE SANTA MARIA DE BELLPUIG DE LES AVELLANES

El monestir d’Avellanes o de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, de gran predilecció dels comtes de d’Urgell, va rebre grans quantitats de beneficis i prebendes, causa de la ràpida prosperitat i expansió, que s’estenien per La Noguera i les terres del Montsec…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Claustre del Monestir d'Avellanes. Os de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

3. SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

De les salines de Vilanova de la Sal se n’extragueren entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaren des de la prehistòria fins al 1989. A l’actualitat s’estan començant a explotar de nou com a reclam turístic i formatiu…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

4. SANT PERE DE LA VALL (o SANT PERE DE QUERALT)

Sobre un monòlit de roca, l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), queda completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

5. L’ENIGMA DE MONTCLÚS

A uns 7 quilòmetres del poble Santa Linya, Montclús permet tenir unes vistes espectaculars sobre el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies (o de Meià) a més a més de veure de primera mà la catàstrofe d’una esllavissada produïda per un terratrèmol…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Ermita de Sant Urbà i castell de Montclús, Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

6. TORRES DE CAS

L’església de Sant Jaume de Cas es va voler traslladar, amb el permís del bisbat, a l’autopista Lleida – Saragossa com element decoratiu d’un àrea de descans…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Torre Mestre del Castell de Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 

MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PER L’OEST DELS ASPRES DEL MONTSEC: DES D’OS DE BALAGUER FINS A TORRES DE CAS


Mapa de la Ruta Per l'Oest dels Aspres del Montsec: des d'Os de Balaguer fins a Torres de Cas.

Mapa de la Ruta Per l’Oest dels Aspres del Montsec: des d’Os de Balaguer fins a Torres de Cas.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Ruta Per l’Oest dels Aspres del Montsec en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com