Pages Menu
Categories Menu

Ruta Panoràmica per la Vall d’Àger

 

Ruta que permet una percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge de la cara sud del Montsec d’Ares, a la Vall d’Àger, des de La Baronia de Sant Oïsme fins el Congost de Mont-rebei…

Ruta Panoràmica per la Vall d'Àger.
Àger i Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

 

RUTA PANORÀMICA PER LA VALL D’ÀGER

Àger i Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

 


L’ESPAI VISUAL DE LA VALL D’ÀGER

El 70% de la cara sud del Montsec d’Ares i del Montsec de Rúbies (o de Meià) supera el 18% de pendent i el seu caràcter muntanyós determina una gran varietat de vistes, sobretot tancades i focalitzades en les valls.

El caràcter abrupte també permet panoràmiques àmplies a les parts més elevades com a tota la carena de la Serralada del Montsec, que és força accessible mitjançant desplaçaments curts.

Trobem punts on les visuals són més obertes, així com indrets on els horitzons són ben propers, les visibilitats són més closes i es limiten a l’entorn més pròxim, com a la Vall d’Àger o a la Conca de Meià.

Això crea una relació a efectes d’observació visual del paisatge de la cara sud del Montsec d’Ares d’interessant discontinuïtat i seqüència de situacions de contrast visual i espacial.

D’altra banda, la Serra del Montsec es presenta com una barrera robusta que s’alinea d’oest a est que constitueix un horitzó persistent de percepció per a la totalitat del territori.

En dies que no hi ha boira, el Montsec constitueix una referència constant que actua de teló de fons per a les Terres de Ponent.

 

 


L’ART I EL PAISATGE DE LA VALL D’ÀGER

Moltes vegades s’atribueix el desconeixement que hi ha, entre el públic en general, de la Serra del Montsec al fet que pocs artistes i escriptors hi hagin dedicat grans obres, ja siguin artístiques o literàries, que l’hagin donat a conèixer de forma massiva al públic, com el cas del Canigó, o Montserrat, etc.

Alguns escriptors com Ramon Xuriguera i Parramona, nascut a Menàrgens, s’han sentit atrets per la Vall d’Àger i han descrit alguns dels seus paisatges:

Ramon Xuriguera i Parramona
Ramon Xuriguera i Parramona 1929

Davallem tot el que hem pujat. Ara creix una vegetació curta i negra arrapada al rocam. La terra s’estreny amb un vermell de coàgul; les alzines s’espesseeixen a banda i banda del vehicle; tornem a pujar amb una resignada constància. De sobte, com si ens aboquéssim al barandar d’un balcó meravellós, s’obre als nostres peus la magnífica raconada de la Vall d’Àger, miniaturada, com una immensa gota d’aigua vista al microscopi, fina de tons i transparentada per una llum suau i encalmada. Al mig, entre quadres minúsculs de terres de cultiu i fileres d’arbres invisibles, hi ha el poble que dóna nom a la vall.

La carretera ens hi atansa fent giravolts. Al front, l’espessa cortina del Montsec priva de veure el que hi ha darrera. Ara avancem pel bell mig de la vall i veiem passar a la nostra dreta la taca terrosa d’Àger arraulida al peu de la Col·legiata. Una punta del Montsec creix desmesuradament com si se’ns volgués tirar a sobre. Fontllonga i la Baronia es perfilen sobre la superfície del llac que comença a la presa hidràulica de Camarassa i s’estira, amb una longitud de catorze quilòmetres, fins ací on som nosaltres. Els ulls s’emplenen de la blavor de l’aigua. Al fons, cobert per l’abast de la inundació, hi dorm un poble: Oronés. En èpoques que el llac és baix, una punta de campanar trenca el mirall de l’aigua com si no es resignés a ofegar-se del tot.

Ja som a l’extrem de la vall. La punta del Montsec que se’ns tirava a sobre, ara sembla que ens vulgui privar el pas; però ens trobem davall, aparedats en una estretor de muntanyes verticals. En realitat perforem un llit d’ombres on les estalactites afinen llur pacient orfebreria. El Noguera Pallaresa salta al nostre costat grassonet i viu. Travessem el pas des Terradets.

 

 

L’Escriptor Josep Pla i Casadevall, també deixa testimoni sobre la Serra del Montsec a la seva obra Viatge per Catalunya. Josep Pla va escriure:

Josep Pla i Casadevall
Josep Pla i Casadevall Pla, 1976: pp 999-1000; Viatge per Catalunya

El Montsec és un mur rocós que separa el Pallars i la Ribagorça de les terres de Lleida. Corre d’est a oest, desolat, estèril, més de cinquanta quilòmetres, que es fica uns dotze quilòmetres endins de les terres d’Osca. […] El Montsec, completament desproveït de vegetació, d’una presència abassegadora i directa, és d’un color de carmí desmaiat, que, tocat per algunes postes de sol, agafa llavors una fogositat d’incendi d’una severa, imposant bellesa.

El Montsec és la clau de la geografia de les terres de Lleida. Per això la vall d’Àger és tan comprensiva. Si us poseu en qualsevol dels seus llocs us acareu amb el baluard prepirinenc. […] Des d’Àger us adoneu, en tota la seva volumetria, del prestigi geològic, impressionant, del Montsec. La seva posició geogràfica explica, també, la dilatació en profunditat històrica que aquesta vall ha tingut en el pas del temps i en la formació de Catalunya. La vall d’Àger fa molts segles que serveix de punt d’enllaç entre la confusió muntanyosa del Pirineu central, i les terres baixes, clements i hospitalàries.

La vall és plena de ruïnes. Però ja em direu quin és la part d’aquest país que no es trobi literalment poblada de ruïnes. La vall d’Àger, que per la seva situació geogràfica féu un paper molt gran a l’Edat Mitjana, i que per això és d’una arqueologia important, és plena de nobles i venerables romanalles històriques.

Quan viatgeu per Catalunya sempre teniu la sensació de trobar a cada pas la incúria i l’abandonament.

 

La vall d’Àger, amb la carena del Montsec així com poble d’Àger, són els elements paisatgístics més representats tant per fotògrafs com per pintors.

 

 


RUTA PER LA VALL D’ÀGER FINS CONGOST DE MONT-REBEI

La ruta des de La Baronia de Sant Oïsme fins el Congost de Mont-rebei, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals de la cara sud del Montsec d’Ares recorrent la Vall d’Àger.

Des del mateix nucli urbà d’Àger, així com des de tota vall, es poden copsar perfectament les línies definides pel Montsec d’Ares, però els dos principals miradors, que no els únics, d’aquesta vall son:

 

 

 

Els punts d’interès històric, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge de la cara sud del Montsec d’Ares, a la Vall d’Àger, per la ruta des de La Baronia de Sant Oïsme fins el Congost de Mont-rebei son aquests:

 

1. LA BARONIA DE SANT OÏSME

Aquest petit poblet situat al cim d’una roca, sobre el Pantà de Camarasa, es un lloc d’enorme bellesa paisatgística. Un petit conjunt de cases s’agrupa sota mateix d’una torre de defensa i sota mateix de l’església dedicada a Sant Bartomeu…

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

 

 

3. CASTELL I CANÒNICA DE SANT PERE D’ÀGER

El Castell d’Àger i la Canònica de Sant Pere d’Àger, sobre un cim de 618 metres a la Vall d’Àger, presideixen la imponent Serra del Montsec, centre d’interès geològic, natural i astronòmic…

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 

4. SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PEDRA

Perpètua durant segles, l’Ermita de Pedra, a la Vall d’Àger, ha esdevingut un far de referència i veneració, un símbol del Montsec d’Ares…

Santuari de la Mare de Déu de Pedra. Far del Montsec. A la dreta l'edifici més modern, a l'esquerra el edifici original romànic. Àger, La Noguera. Lleida, Montsec d'Ares.

 

 

5. TORRE DE LES CONCLUES

Al sud-oest de Corçà, enlairada al capdamunt de l’imponent cingle de prop de 200 metres que cau en vertical sobre el Congost de Fet, a l’embassament de Canelles, s’alça la Torre de les Conclues…

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 

6. MARE DE DÉU DE LA PERTUSA

L’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, ermita romànica situada a Corçà, entre el collet de la Pertusa i la Noguera Ribagorçana, és un mirador excepcional sobre l’embassament de Canelles, el Congost de Mont-rebei i la Serra del Montsec…

Mare de Déu de la Pertusa. Corçà, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

7. CONGOST DE MONT-REBEI

Des de l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, surt el camí més bonic d’aproximació al Congost de Mont-rebei. Actualment, el Congost de Mont-rebei suposa un dels principals signes d’identitat del territori, no únicament des del punt de vista ecològic, paisatgístic, històric, arqueològic sinó també geològic i espeleològic…

Vessant sud del Congost de Mont-rebei. Al fons i al centre, el castell de Girbeta. Montsec d'Ares i Montsec d'Estall.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!