Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Panoràmica Pels Aspres del Montsec (I)

 

Ruta que permet una percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge els Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera): Os de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya, i Àger…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des d'Os de Balaguer fins a Torres de Cas

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des d’Os de Balaguer fins a Torres de Cas.

 

RUTA PANORÀMICA PELS ASPRES DEL MONTSEC (I)

Os de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya, i Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

 

 


L’ESPAI VISUAL DELS ASPRES DEL MONTSEC (O ASPRES DE LA NOGUERA)

Aquest territori queda travessat per dos dels rius més importants de la regió, el Segre i el Noguera Pallaresa, així mateix queda limitat a l’est per la Noguera Ribagorçana.

Aquests rius, amb totes les seves manifestacions, (pantans, meandres, congosts), conformen un paisatge d’un valor elevat i són els sistemes que millor sintetitzen l’estructura física dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera).

La topografia de les valls és molt tancada, orientada principalment nord-sud al sector sud-oriental, mentre que al sector nord es disposen majoritàriament en direcció oest-est, fet que genera visibilitats diverses.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

Bona part dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa on destaca la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Aproximadament la meitat dels Aspres està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A la part occidental hi ha l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Al sud, part de l’espai Secans de la Noguera. I al nord-est, part de l’Espai Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana.

Tots els espais citats són Llocs d’Interès Comunitari i Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

 

 


L’ART I EL PAISATGE DELS ASPRES DEL MONTSEC (O DE LA NOGUERA)

Moltes vegades s’atribueix el desconeixement que hi ha, entre el públic en general, de la Serra del Montsec i els seus voltants, al fet que pocs artistes i escriptors hi hagin dedicat grans obres, ja siguin artístiques o literàries, que l’hagin donat a conèixer de forma massiva al públic, com el cas del pic del Canigó, o el massís de Montserrat, etc.

Alguns escriptors com Ramon Xuriguera i Parramona, nascut a Menàrgens, s’han sentit atrets per la Vall d’Àger i han descrit alguns dels seus paisatges, com aquest estracte d’un relat de temàtica excursionista, centrat en el trajecte de Balaguer a la Vall d’Aran, i que havia aparegut al diari La Publicitat, el 9 d’octubre de 1929.

Ramon Xuriguera i Parramona
Ramon Xuriguera i Parramona Vers la Conquesta de la Muntanya. 9.10.1929, Diari 'La Publicitat'.

A la sortida de Balaguer neix un paisatge pelat i terrós i la carretera s’assuauja amb els primers revolts anunciadors del començament de la muntanya. Acabem de deixar la llenca fresca i sucosa de les margeres del Segre i en trobem de cop i volta davant l’aridesa de les terres de darrera del Sant Crist. Ací comença la naixença dels turons, primer, fins com a galtes, després, tivants com a pits, i més tard amples i rodons com a cranis, amb un lleu borrissol de timons escampat d’ací d’allà.

[…]

Pressentim que estem lluitant amb un pendent suau però continu. Al cim hi ha una estesa de cases. És el poble de les Avellanes. Or a les eres. Durant un moment, gaudim d’una altura dominant, d’un repòs d’ulls alt i dilatat i absent de tot obstacle. Al fons s’endevinen els blocs blavissos i compactes del Montsec.

 

 

L’Escriptor Josep Pla i Casadevall, també deixa testimoni sobre els Aspres del Montsec al seu relat excursionista centrat en el trajecte de Balaguer a la Vall d’Aran, i que va aparèixer al diari La Publicitat, el 9 d’octubre de 1929.

Josep Pla i Casadevall
Josep Pla i Casadevall Tres guies. La Costa Brava, Mallorca, Menorca i Eivissa, Catalunya. 'Balaguer i la Noguera. La vall d’Àger'. 1976

Una excursió navegada per aquest rodal, si teniu la sort de disposar d’una canoa automòbil de la Companyia explotadora, és una meravella. Aquest viatge de deu o dotze milles entre l’exposició geològica de la pètria murada que tanca el riu és d’una incomparable bellesa. La mobilitat dels punts de vista és extraordinària. No és pas com navegar per un canal de línies geomètriques i artificials; és com costejar un autèntic estret creat per la Natura. A mesura que l’embarcació fa camí per la blavosa superfície d’aigües clares, apareixen roquissers imposants, marges baixos i tranquils, passos molt estrets. L’embassament, com que ha fet pujar l’aigua per sobre del seu llit natural, ha creat paisatges nous, panorames insospitats, inèdits.

 

 


RUTA DES D’OS DE BALAGUER A TORRES DE CAS

La ruta des d’Os de Balaguer fins Torres de Cas, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) recorrent els municipis d’Os de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya i Àger.

En el recorregut que davalla des de Torres de Cas en direcció a Os de Balaguer, l’àmbit visual immediat és directe a l’entorn més pròxim, alhora que es pot veure part de la Plana d’Urgell i les carenes del Montsec com a horitzons permanents.

Els principals miradors dels Aspres de La Noguera (o Aspres del Montsec), en la ruta d’Os de Balaguer a Torres de Cas, que no els únics, son:

 

 

Els punts d’interès històric, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres des d’Os de Balaguer fins a Torres de Cas son aquests:

 

1. SANTA MARIA DE VALLVERD

D’una meravellosa solitud i bellesa corprenedora, a Tragó de Noguera, a la vora del Pantà de Santa Anna, es conserven les restes de Santa Maria de Vallverd…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Santa Maria de Vallverd, Tragó de Noguera. La Noguera, Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

2. MONESTIR DE SANTA MARIA DE BELLPUIG DE LES AVELLANES

El monestir d’Avellanes o de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, de gran predilecció dels comtes de d’Urgell, va rebre grans quantitats de beneficis i prebendes, causa de la ràpida prosperitat i expansió, que s’estenien per La Noguera i les terres del Montsec…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Claustre del Monestir d'Avellanes. Os de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

3. SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

De les salines de Vilanova de la Sal se n’extragueren entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaren des de la prehistòria fins al 1989. A l’actualitat s’estan començant a explotar de nou com a reclam turístic i formatiu…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

4. SANT PERE DE LA VALL (o SANT PERE DE QUERALT)

Sobre un monòlit de roca, l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), queda completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

5. L’ENIGMA DE MONTCLÚS

A uns 7 quilòmetres del poble Santa Linya, Montclús permet tenir unes vistes espectaculars sobre el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies (o de Meià) a més a més de veure de primera mà la catàstrofe d’una esllavissada produïda per un terratrèmol…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Ermita de Sant Urbà i castell de Montclús, Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

6. TORRES DE CAS

L’església de Sant Jaume de Cas es va voler traslladar, amb el permís del bisbat, a l’autopista Lleida – Saragossa com element decoratiu d’un àrea de descans…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Torre Mestre del Castell de Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 


MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PELS ASPRES DEL MONTSEC (I)

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!