Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Panoràmica: Aspres del Montsec (II)

 

Ruta que permet una percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga.

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga.

 

RUTA PANORÀMICA: ASPRES DEL MONTSEC (II)

Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

 

 


L’ESPAI VISUAL DELS ASPRES DEL MONTSEC (O ASPRES DE LA NOGUERA)

Aquest territori queda travessat per dos dels rius més importants de la regió, el Segre i el Noguera Pallaresa, així mateix queda limitat a l’est per la Noguera Ribagorçana.

Aquests rius, amb totes les seves manifestacions, (pantans, meandres, congosts), conformen un paisatge d’un valor elevat i són els sistemes que millor sintetitzen l’estructura física dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera).

La topografia de les valls és molt tancada, orientada principalment nord-sud al sector sud-oriental, mentre que al sector nord es disposen majoritàriament en direcció oest-est, fet que genera visibilitats diverses.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

Bona part dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa on destaca la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Aproximadament la meitat dels Aspres està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A la part occidental hi ha l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Al sud, part de l’espai Secans de la Noguera. I al nord-est, part de l’Espai Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana.

Tots els espais citats són Llocs d’Interès Comunitari i Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

 

 


L’ART I EL PAISATGE DELS ASPRES DEL MONTSEC (O DE LA NOGUERA)

Moltes vegades s’atribueix el desconeixement que hi ha, entre el públic en general, de la Serra del Montsec i els seus voltants, al fet que pocs artistes i escriptors hi hagin dedicat grans obres, ja siguin artístiques o literàries, que l’hagin donat a conèixer de forma massiva al públic, com son els casos del Canigó, de Montserrat, etc.

Alguns artistes com el gravador i dibuixant Adam Perel, han dibuixat alguns dels seus paisatges com aquest espectacular gravat, editat per Beaulieu, on es veu l’enorme muralla, la torre quadrangular de dalt del turó, la vila de Camarasa, l’antic pont (avui derruït), així com el meandre del riu Segre, cap a l’any 1660.

 

 

Gravat de Camarasa d'Adam Perel de 1660

Gravat d’Adam Perel (1660) que mostra el nucli i el castell de Camarasa envoltat pel riu Segre. L’obra forma part del fons pictòric de la Diputació de Lleida.

 

 


RUTA DES DE SANT LLORENÇ DE MONTGAI FINS A FONTLLONGA

La ruta des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) recorrent tot el municipi de Camarasa.

En el recorregut que puja des de les planes properes al Pantà de Sant Llorenç de Montgai en direcció a Àger (per l’anomenada Carretera del Doll, o C-13), passant per Camarasa i Fontllonga l’àmbit visual immediat és directe a l’entorn més pròxim, alhora que es poden veure les carenes de la Serra de Mont-roig i de la Serra del Montsec com a horitzons permanents.

Els principals miradors dels Aspres de La Noguera (o Aspres del Montsec), en la ruta des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga, que no els únics, son:

 

 

Els punts d’interès, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres des de Sant Llorenç de Montgai fins a Fontllonga son aquests:

 

1. TOSSAL DE DÉU

El Tossal de Déu (o ‘El Merengue’), a Camarasa, lloc emblemàtic de la gran mortaldat produïda durant la Guerra Civil, és també el jaciment medieval de l’antic poblament de Merita…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Tossal de Déu (també dit 'El Merengue') amb les trinxeres de la Guerra Civil en primer terme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

 

2. MARE DE DÉU DEL CASTELL

Amb unes privilegiades vistes sobre Sant Llorenç de Montgai i la cinglera del Mont-roig, l’ermita de la Mare de Déu del Castell, és un edifici de factura romànica, reconstruït però encisador…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Ermita de la Mare de Déu del Castell, Sant Llorenç de Montgai. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-roig.

 

 

 

3. AIGUABARREIG SEGRE – NOGUERA PALLARESA

L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera, és un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Embassament de Camarasa i Presa de Camarasa a l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

 

 

4. COVA DEL TABAC

La Cova del Tabac, al Congost de Camarasa i a 300 metres sobre el nivell del Segre, es troba a l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

 

5. PETJADES DE DINOSAURE DE CAMARASA

El nombre d’icnites conservades en Jaciments Paleontològics d’Icnites de la carretera del Doll, a Camarasa, s’estima en unes 1000 i es tracta d’icnites circulars que es presenten en dues tipologies de mesures diferents…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec. Jaciment Paleontològic d'Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

 

 


MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PELS ASPRES DEL MONTSEC (II)

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!