Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Panoràmica: Aspres del Montsec (III)

 

Ruta que permet una percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge els Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera): Per la ribera del Segre, des de Montsonís a Alòs de Balaguer…

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Montsonís a Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Montsonís a Alòs de Balaguer.

 

RUTA PANORÀMICA: ASPRES DEL MONTSEC (III)

Foradada, Artesa de Segre, i Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

 

 


L’ESPAI VISUAL DELS ASPRES DEL MONTSEC (O ASPRES DE LA NOGUERA)

Aquest territori queda travessat per dos dels rius més importants de la regió, el Segre i el Noguera Pallaresa, així mateix queda limitat a l’est per la Noguera Ribagorçana.

Aquests rius, amb totes les seves manifestacions, (pantans, meandres, congosts), conformen un paisatge d’un valor elevat i són els sistemes que millor sintetitzen l’estructura física dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera).

La topografia de les valls és molt tancada, orientada principalment nord-sud al sector sud-oriental, mentre que al sector nord es disposen majoritàriament en direcció oest-est, fet que genera visibilitats diverses.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

Bona part dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) forma part de l’Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa on destacar la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

Aproximadament la meitat dels Aspres està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A la part occidental hi ha l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana. Al sud, part de l’espai Secans de la Noguera. I al nord-est, part de l’Espai Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana.

Tots els espais citats són Llocs d’Interès Comunitari i Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

 

 

 

 


RUTA DES DE MONTSONÍS FINS ALÒS DE BALAGUER

La ruta des Montsonís fins Alòs de Balaguer, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) travessant els municipis de Foradada, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer.

Aquest recorregut que davalla pels estrets del riu Segre, travessa tres congostos: el situat entre el Santuari del Salgar i el Puig d’Antona, el situat entre el castell de Rubió de Sòls (Rubió de Baix) i la Serra Mosquera, i el més llarg i impressionant anomenat Congost de Mu.

La percepció del paisatge varia amb localitzacions des d’on les visuals són més obertes, des de rutes elevades o des dels castells, i d’altres recorreguts o situacions en què els horitzons són ben propers i les visibilitats són més closes.

L’àmbit visual immediat és directe a l’entorn més pròxim, alhora que es pot veure del Mig Segre (o Segre Mitjà) i els contraforts del dom de Sant Mamet i les carenes del Montsec de Rúbies com a horitzons permanents.

La imatge visual és molt dinàmica en el sentit que hi ha una seqüència molt variada de vegetació. Es troben àmplies masses de boscs mixts de carrascar i roure prop de la ribera del Segre i garrigues de coscoll als vessants de les serres.

Els principals miradors dels Aspres de La Noguera (o Aspres del Montsec), en la ruta des de Montsonís a Alòs de Balaguer, que no els únics, son:

 

  • Sant Mamet. El dom de Sant Mamet és una muntanya de 1.391 metres que es troba entre els municipis d’Artesa de Segre, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià. Situal al sud Montsec de Rúbies (o de Meià), ens ofereix una doble visió: pel nord les parets del Montsec de Rúbies (o de Meià) i pel sud l’extensa plana lleidatana. Es veuen les serralades prelitorals, Montserrat, els Pirineus d’Andorra i d’Osca, el Mont-roig i tota la Vall d’Àger i tota la Coma de Meià. Un mirador privilegiat, injustament menystingut pels excursionistes.

 

 

 

  • Castell de Rubió de Sòls. Les seves estructures s’aixequen sobre la carena d’una cinglera que domina el curs del riu Segre, justament quan s’encaixa en un congost entre la cinglera del castell i la Serra de Mosquera, ocupant així un lloc estratègic molt important que domina vasts horitzons, cap a l’oest i l’est d’aquesta part de la ribera del Segre.

 

 

Els punts d’interès històric, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge dels Aspres des d’Os de Balaguer fins a Torres de Cas son aquests:

 

1. MONTSONÍS

El senyor de la guerra, Arnau Mir de Tost va trepitjar aquests carrers quan encara no hi feien nit els peregrins que anaven camí de Sant Jaume de Compostela. I es que, des del punt més alt del castell de Montsonís, la vista es fenomenal…

Aspres del Montsec III. Castell de Montsonís i església de Santa Maria de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

2. SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL SALGAR

El Santuari de Santa Maria de Salgar resta engorjat entre el puig d’Antona i la Serra del Munt, a la vora del riu Segre en un congost espectacular ple de coves i balmes…

Aspres del Montsec III. Santuari de la Mare de Déu del Salgar, Montsonís. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

3. LA VALL D’ARIET

L’església de Sant Bartomeu està situada a la Vall d’Ariet de Sols (o de baix), una vall protegida per la Serra de l’Obac i la Serra de Sant Mamet dins de la Serra del Montsec de Rúbies (o de Meià)…

Aspres del Montsec III. Sant Bartomeu. La Vall d'Ariet, Artesa de Segre. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

4. ERMITA DE SANT MIQUEL D’ALÒS DE BALAGUER

Va ser l’any 2002 quan es va restaurar l’ermita de Sant Miquel d’Alòs de Balaguer per a finalitats religioses, culturals o d’esbarjo. Una restauració que va ser possible gràcies als propietaris, l’aportació popular i les institucions…

EAspres del Montsec III. Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

5. CASTELL DE LA MARE DE DÉU DE LA TORRE

La vista des del serrat on s’assenta el castell d’Alòs de Balaguer és vertiginosa i permet observar com era un dels més grans i complexos castells que hi havia en aquesta zona del Montsec…

Aspres del Montsec III. Castell de la Mare de Déu de la Torre (conegut popularment com 'la Carlana'). Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

6. CONGOST DE MU

El riu Segre travessa el municipi d’Alòs de Balaguer, als contraforts del Montsec de Rúbies, i bona part d’aquest recorregut transcorre entre espadats i racons fantàstics del Congost de Mu, on el riu queda encaixonat formant un dels paratges més impressionats del seu curs…

Aspres del Montsec III. Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PELS ASPRES DEL MONTSEC (III)

Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera): Des de Montsonís a Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Veure el mapa de la Ruta Panoràmica pels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera) des de Montsonís a Alòs de Balaguer.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!