Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ruta Panoràmica Per La Vall d’Àger

 

Ruta panoràmica per la Vall d’Àger i la cara sud del Montsec d’Ares, des de La Baronia de Sant Oïsme i la Noguera Pallaresa fins a Mont-rebei i…

Ruta Panoràmica per la Vall d'Àger. Àger i Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Ruta Panoràmica per la Vall d’Àger. Àger i Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

RUTA PANORÀMICA PER LA VALL D’ÀGER

Àger i Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.


 

 

 

 

 

EL PAISATGE I LA HISTÒRIA


El paisatge és un dels documents més importants que tenim a l’hora d’estudiar la nostra història.

Un paisatge és format per pobles, camps, camins, boscs i pastures i, fins i tot, per allò invisible com són els límits o els topònims. Tots aquests elements que han arribat fins a l’actualitat, han estat creats i transformats pels homes i les dones al llarg dels segles.

Si voleu aprofundir en els aspectes més representatius del paisatge de la Serra del Montsec, podeu lleguir l’article ‘Paisatge de la Serra del Montsec‘.

 

 


 

L’ESPAI VISUAL DE LA VALL D’ÀGER


El 70% de la cara sud del Montsec d’Ares i del Montsec de Rúbies (o de Meià) supera el 18% de pendent i el seu caràcter muntanyós determina una gran varietat de vistes, sobretot tancades i focalitzades en les valls.

El caràcter abrupte també permet panoràmiques àmplies a les parts més elevades com a tota la carena de la Serralada del Montsec, que és força accessible mitjançant desplaçaments curts.

Trobem punts on les visuals són més obertes, així com indrets on els horitzons són ben propers, les visibilitats són més closes i es limiten a l’entorn més pròxim, com a la Vall d’Àger o a la Conca de Meià.

Això crea una relació a efectes d’observació visual del paisatge de la cara sud del Montsec d’Ares d’interessant discontinuïtat i seqüència de situacions de contrast visual i espacial.

D’altra banda, la Serra del Montsec es presenta com una barrera robusta que s’alinea d’oest a est que constitueix un horitzó persistent de percepció per a la totalitat del territori.

En dies que no hi ha boira, el Montsec constitueix una referència constant que actua de teló de fons per a les Terres de Ponent.

 

 

 

 

L’ART I EL PAISATGE DE LA VALL D’ÀGER


Moltes vegades s’atribueix el desconeixement que hi ha, entre el públic en general, de la Serra del Montsec al fet que pocs artistes i escriptors hi hagin dedicat grans obres, ja siguin artístiques o literàries, que l’hagin donat a conèixer de forma massiva al públic, com el cas del Canigó, o Montserrat, etc.

Alguns escriptors com Ramon Xuriguera i Parramona, nascut a Menàrgens, s’han sentit atrets per la Vall d’Àger i han descrit alguns dels seus paisatges, com aquest estracte d’un relat de temàtica excursionista, centrat en el trajecte de Balaguer a la Vall d’Aran, i que havia aparegut al diari La Publicitat, el 9 d’octubre de 1929.

Ramon Xuriguera i Parramona
Ramon Xuriguera i Parramona Vers la Conquesta de la Muntanya. 9.10.1929, Diari 'La Publicitat'.

Davallem tot el que hem pujat. Ara creix una vegetació curta i negra arrapada al rocam. La terra s’estreny amb un vermell de coàgul; les alzines s’espesseeixen a banda i banda del vehicle; tornem a pujar amb una resignada constància. De sobte, com si ens aboquéssim al barandar d’un balcó meravellós, s’obre als nostres peus la magnífica raconada de la Vall d’Àger, miniaturada, com una immensa gota d’aigua vista al microscopi, fina de tons i transparentada per una llum suau i encalmada. Al mig, entre quadres minúsculs de terres de cultiu i fileres d’arbres invisibles, hi ha el poble que dóna nom a la vall.

La carretera ens hi atansa fent giravolts. Al front, l’espessa cortina del Montsec priva de veure el que hi ha darrera. Ara avancem pel bell mig de la vall i veiem passar a la nostra dreta la taca terrosa d’Àger arraulida al peu de la Col·legiata. Una punta del Montsec creix desmesuradament com si se’ns volgués tirar a sobre. Fontllonga i la Baronia es perfilen sobre la superfície del llac que comença a la presa hidràulica de Camarassa i s’estira, amb una longitud de catorze quilòmetres, fins ací on som nosaltres. Els ulls s’emplenen de la blavor de l’aigua. Al fons, cobert per l’abast de la inundació, hi dorm un poble: Oronés. En èpoques que el llac és baix, una punta de campanar trenca el mirall de l’aigua com si no es resignés a ofegar-se del tot.

Ja som a l’extrem de la vall. La punta del Montsec que se’ns tirava a sobre, ara sembla que ens vulgui privar el pas; però ens trobem davall, aparedats en una estretor de muntanyes verticals. En realitat perforem un llit d’ombres on les estalactites afinen llur pacient orfebreria. El Noguera Pallaresa salta al nostre costat grassonet i viu. Travessem el pas des Terradets.

 

 

 

 

L’escriptor Josep Pla i Casadevall, també deixa testimoni sobre la Serra del Montsec a la seva obra Viatge per Catalunya. Josep Pla va escriure:

Josep Pla i Casadevall
Josep Pla i Casadevall Tres guies. 'Balaguer i la Noguera. La vall d’Àger'. 1976

El Montsec és un mur rocós que separa el Pallars i la Ribagorça de les terres de Lleida. Corre d’est a oest, desolat, estèril, més de cinquanta quilòmetres, que es fica uns dotze quilòmetres endins de les terres d’Osca. […] El Montsec, completament desproveït de vegetació, d’una presència abassegadora i directa, és d’un color de carmí desmaiat, que, tocat per algunes postes de sol, agafa llavors una fogositat d’incendi d’una severa, imposant bellesa.

El Montsec és la clau de la geografia de les terres de Lleida. Per això la vall d’Àger és tan comprensiva. Si us poseu en qualsevol dels seus llocs us acareu amb el baluard prepirinenc. […] Des d’Àger us adoneu, en tota la seva volumetria, del prestigi geològic, impressionant, del Montsec. La seva posició geogràfica explica, també, la dilatació en profunditat històrica que aquesta vall ha tingut en el pas del temps i en la formació de Catalunya. La vall d’Àger fa molts segles que serveix de punt d’enllaç entre la confusió muntanyosa del Pirineu central, i les terres baixes, clements i hospitalàries.

La vall és plena de ruïnes. Però ja em direu quin és la part d’aquest país que no es trobi literalment poblada de ruïnes. La vall d’Àger, que per la seva situació geogràfica féu un paper molt gran a l’Edat Mitjana, i que per això és d’una arqueologia important, és plena de nobles i venerables romanalles històriques.

Quan viatgeu per Catalunya sempre teniu la sensació de trobar a cada pas la incúria i l’abandonament.

La vall d’Àger, amb la carena del Montsec, així com poble d’Àger, són els elements paisatgístics més representats tant per fotògrafs com per pintors.

 

 

 

 

RUTA PER LA VALL D’ÀGER FINS EL CONGOST DE MONT-REBEI


La ruta des de La Baronia de Sant Oïsme fins el Congost de Mont-rebei, constitueix un bon itinerari paisatgístic de gran valor que permet una percepció dels horitzons i contrastos visuals de la cara sud del Montsec d’Ares recorrent tota la Vall d’Àger.

Alguns, com en Joan Obiols i Puigpinós, han anomenat a la Vall d’Àger la Mesopotàmia dels pirineus, pel fet que es una vall que es troba entre la muralla de la Serra del Montsec i la plana de Lleida, però especialment perquè es troba entre dos rius: el riu Noguera Pallaresa i el riu Noguera Ribagorçana.

Des del mateix nucli urbà de la vila d’Àger, així com des de tota vall, es poden copsar perfectament les línies definides pel Montsec d’Ares, però els dos principals miradors, encara que no pas els únics, d’aquesta vall son:

 

 

 

  • Sant Alís. La cota més alta del Montsec d’Ares a 1.675 m d’altitud, amb visió de tota la Vall d’Àger i la franja més septentrional dels Aspres del Montsec (o Aspres de La Noguera). Es troba al límit de les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà, entre els termes municipals d’Àger i Sant Esteve de la Sarga, i en dies clars ofereix una visió àmplia: des del Montseny, Montserrat, Mont Caro, Serra de Prades, Serra de Montsant, el Moncayo, la Serra de Guara i pràcticament tots els Pirineus, des dels navarresos fins als gironins.

 

 

 

View this post on Instagram

 

Fent parapent sobre la Vall d’Àger amb el port d’#Àger al fons a l’esquerra. #LaNoguera #Montsec d’Ares.

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

 

Els punts d’interès històric, encara que no els únics, que permeten una adequada percepció de les panoràmiques i contrastos visuals del paisatge de la cara sud del Montsec d’Ares, a la Vall d’Àger, per la ruta des de La Baronia de Sant Oïsme fins el Congost de Mont-rebei son aquests:

 

1. LA BARONIA DE SANT OÏSME

Aquest petit poblet situat al cim d’una roca, sobre el Pantà de Camarasa, es un lloc d’enorme bellesa paisatgística. Un petit conjunt de cases s’agrupa sota mateix d’una torre de defensa i sota mateix de l’església dedicada a Sant Bartomeu…

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

2. CONGOST DE TERRADETS

Si voleu gaudir d’unes bones vistes sobre les impressionants parets del Congost de Terradets, apropeu-vos a l’àrea de pícnic de la Font de les Bagasses.

 

 

3. CASTELL I CANÒNICA DE SANT PERE D’ÀGER

El Castell d’Àger i la Canònica de Sant Pere d’Àger, sobre un cim de 618 metres a la Vall d’Àger, presideixen la imponent Serra del Montsec, centre d’interès geològic, natural i astronòmic…

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 

4. SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PEDRA

Perpètua durant segles, l’Ermita de Pedra, a la Vall d’Àger, ha esdevingut un far de referència i veneració, un símbol del Montsec d’Ares…

Santuari de la Mare de Déu de Pedra. Far del Montsec. A la dreta l'edifici més modern, a l'esquerra el edifici original romànic. Àger, La Noguera. Lleida, Montsec d'Ares.

 

 

5. TORRE DE LES CONCLUES

Al sud-oest de Corçà, enlairada al capdamunt de l’imponent cingle de prop de 200 metres que cau en vertical sobre el Congost de Fet, a l’embassament de Canelles, s’alça la Torre de les Conclues…

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 

6. MARE DE DÉU DE LA PERTUSA

L’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, ermita romànica situada a Corçà, entre el collet de la Pertusa i la Noguera Ribagorçana, és un mirador excepcional sobre l’embassament de Canelles, el Congost de Mont-rebei i la Serra del Montsec…

Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa. Corçà, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

7. CONGOST DE MONT-REBEI

Des de l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, surt el camí més bonic d’aproximació al Congost de Mont-rebei. Actualment, el Congost de Mont-rebei suposa un dels principals signes d’identitat del territori, no únicament des del punt de vista ecològic, paisatgístic, històric, arqueològic sinó també geològic i espeleològic…

Vessant sud del Congost de Mont-rebei. Al fons i al centre, el castell de Girbeta. Montsec d'Ares i Montsec d'Estall.

 

 

MAPA DE LA RUTA PANÓRAMICA PER LA VALL D’ÀGER


Veure el Mapa de la Ruta Panoràmica per la Vall d'Àger

Veure el Mapa de la Ruta Panoràmica per la Vall d’Àger.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Ruta Panoràmica per La Vall d’Àger en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com