Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Salines de Vilanova de la Sal

 

De les salines de Vilanova de la Sal se’n treien entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaven des de la prehistòria fins l’any 1.989…

Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

Vilanova de la Sal, La Noguera. Lleida, Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE VILANOVA DE LA SAL

Vilanova de la Sal (també dita Vilanova de les Avellanes), és una vila del municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera. Antic municipi independent, l’any 1857 fou annexat al municipi de Les Avellanes i Santa Linya.

Vilanova de la Sal, s’originà a Privà, un vilatge medieval fundat a mitjans del segle XII pel comte d’Urgell. Més tard, a mitjans del segle XIV, la població començà a establir-se en terres més senzilles de cultivar, fundant el nucli de Vilanova de Privà.

Finalment, el vilatge de Privà acabà en ruïnes i d’aquella època només se’n conserven les fabuloses restes de l’església de Santa Margarida de Privà.

Posteriorment, la importància de les salines portaren el canvi de denominació del municipi.

 

 

 

 


ORIGEN DE VILANOVA DE LA SAL

La població de Vilanova de la Sal, antigament Vilanova de Privà, i abans Privà, consta ja a l’any 1.036 com a fita meridional dels termes del castell de Santa Linya.

Aquesta fita meridional del castell de Santa Linya, pres el 1.035 per Arnau Mir de Tost, era nomenada Monte Salabro, que s’identifica amb una muntanya de sal i molt a prop de la Font d’Almahaleve (actual font de Privà o també anomenada de Font de Masaleu).

 

 

SANTA MARGARIDA DE PRIVÀ

Assolir el puig on s’assenta Santa Margarida de Privà, a Vilanova de la Sal, i gaudir de la tranquil·litat i misteri que l’envolta és d’una meravella inquietant…

Santa Margarida de Privà, Vilanova de la Sal. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

Santa Margarida de Privà, Vilanova de la Sal. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

La sal, producte importantíssim al llarg de tota la història, degut a les seves propietats conservants d’aliments, ha estat un punt de referència geogràfic durant tota la història de la humanitat.

Els materials sedimentaris dels antics llacs salobres que els geòlegs anomenen Keuper, afloren als peus de les serralades prepirinenques i donen jaciments coneguts des de temps immemorials.

És el cas de Peralta de la Sal, a La Llitera (Osca), Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà (Lleida) i aquest de Vilanova de la Sal, que tenen el seu origen en una font salada.

De l’extens territori de Santa Linya, fou retallat cap a l’any 1.085, el castell de Privà, els límits meridionals del qual eren els mateixos: la Serra de Mont-Roig, el coll de Llorenç (damunt del mas de Rúbies) i el Monte Salabro com diuen els documents antics.

Per això el nom tradicional d’aquest poble, segons la documentació medieval fou el de Vilanova de Privà.

Existeix un pergamí a l’Arxiu de la Corona d’Aragó que data de l’any 1.784 en el qual apareix un dibuix d’aquestes salines.

 

 


LES SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

De les salines de Vilanova de la Sal se’n treien entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaven des de la prehistòria fins l’any 1.989. Actualment s’estan explotant de nou com a reclam turístic i formatiu, amb l’objectiu de recuperar el patrimoni.

Molt possiblement, les salines van ser explotades des de la prehistòria, també pels romans i finalment, ja en època medieval, amb els comtes d’Urgell, cap a l’any 1.000 començà l’explotació d’una manera intensiva i important.

Fins els anys 70, del segle passat, la producció podia haver variat entre les 60 i les 100 tones de sal l’any, però cap els anys 80 van deixar de ser rendibles i es van tancar definitivament.

 

 

 

 


VISITAR LES SALINES

Actualment, l’Associació Catalana de Lleure Formatiu du a terme projectes de recuperació d’aquestes salines, recuperant així el patrimoni cultural, històric i etnològic del nostre país, oferint visites guiades. En aquestes visites guiades s’explica la seva formació i també és realitzen tallers experimentals.

 

Salines de Vilanova de la Sal.

Salines de Vilanova de la Sal.

 

 

 

Molí d'extracció del pou de sal. Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Molí d’extracció del pou de sal. Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

 

 

FONTS

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

La Serra del Montsec és el nom que fem servir per anomenar una única serralada d’uns 50 quilòmetres de llarg que es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec d’Estall (mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó), el menys conegut de tots, més deshabitat i més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec és Reserva Starlight declarada per la UNESCO, és un Espai d’Interès Natural Protegit i forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO a través de la figura del Geoparc Orígens.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (també anomenat Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament coneguda com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb; així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!