Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Salines de Vilanova de la SalDe les salines de Vilanova de la Sal se’n treien entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaven des de la prehistòria fins l’any 1989…

Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

Vilanova de la Sal, La Noguera. Lleida, Catalunya. Aspres del Montsec.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE VILANOVA DE LA SAL


Vilanova de la Sal (també dita Vilanova de les Avellanes), és una vila del municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera. Antic municipi independent, l’any 1857 fou annexat al municipi de Les Avellanes i Santa Linya.

Vilanova de la Sal, s’originà a Privà, un vilatge medieval fundat a mitjans del segle XII pel comte d’Urgell. Més tard, a mitjans del segle XIV, la població començà a establir-se en terres més senzilles de cultivar i així es fundà el nucli de Vilanova de Privà.

Finalment, el vilatge de Privà acabà en ruïnes i d’aquella època només se’n conserven les fabuloses restes de l’església de Santa Margarida de Privà.

Posteriorment, la importància de les salines portaren el canvi de denominació del poble.

 

 

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE PRIVÀ


El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva.

L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc. Segons la interpretació de Joan Coromines, aquest afirma que:

 

Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997)
Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997) Onomasticon Catalionae

Nom antic de Vilanova de la Sal, poblet agregat a les Avellanes, a La Noguera…

MENCIONS ANTERIOS. 1085: «podio de Privazano» prop, de Santa Linya (lleg. a l’arx. de Sols); 1093: «castrum de Privazano» (ibid. cit. junt amb ‘La Vansa’); 1166: Privada (Rocafort, BCEC\ p. 258); 1180: ‘Privadan’ (Kehr, Papsturk, 498); 1281: ‘Privà’ (CCandi, Mi.Hi.Ca II, 118); 1295-9 «Lo Castel de Priva, qui és el terme de Sancta Linia» (doc. de Camarasa, CCandi, o. c. II, 161 i 178); 1305: «termina de Privano» (Serra V., o.c p. 22); 1359: «Loch de Priva» (CodoACA xii, 17).

ETIMOLOGIA: Nom de predi romà en -IANUM, (PRIVATIANUM) derivat del nom propi PRIVATUS, cognom que ja consta en un inscripció pagana de Tarragona; també es troba ‘Privatius’ (CIL HI, 5684).

 

 

Les Salines de Vilanova de la Sal a l'any 1974, Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Aspres del Montsec. Fotografia de Camil José Guiu. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.

Les Salines de Vilanova de la Sal a l’any 1974, Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Aspres del Montsec. Fotografia de Camil José Guiu. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DE VILANOVA DE LA SAL


La població de Vilanova de la Sal, antigament Vilanova de Privà, i abans Privà, consta ja a l’any 1036 com a fita meridional dels termes del castell de Santa Linya.

Aquesta fita meridional del castell de Santa Linya, pres l’any 1035 per Arnau Mir de Tost, era nomenada Monte Salabro, que s’identifica amb una muntanya de sal i molt a prop de la Font d’Almahaleve (actual font de Privà, també anomenada de Font de Masaleu). El nom de Font de Masaleu deriva de l’àrab ‘maHlab’ (cirerer), però una etimologia popular a pseudo-corregit ‘ma(h/f)leb/u’ com mas+aleu.

La sal, producte importantíssim al llarg de tota la història, degut a les seves propietats conservants d’aliments, ha estat un punt de referència geogràfic durant tota la història de la humanitat.

Els materials sedimentaris dels antics llacs salobres que els geòlegs anomenen Keuper, afloren als peus de les serralades prepirinenques i donen jaciments coneguts des de temps immemorials.

És el cas de Peralta de la Sal, a La Llitera (Osca), Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà (Lleida) i aquest de Vilanova de la Sal, que tenen el seu origen en una font salada.

De l’extens territori  que dominava el castell de Santa Linya, cap a l’any 1085 fou retallat el castell de Privà, els límits meridionals del qual eren la Serra de Mont-Roig, el coll de Llorenç (damunt del mas de Rúbies) i el Monte Salabro com diuen els documents antics.

La primera notícia que es coneix del castell de Privà és de l’any 1085, en què el comte Ermengol IV cedeix als esposos Brocard Guillem i Caritat el puig de Privà, reservant-se part del delme per a obres del castell.

Per això el nom tradicional d’aquest poble, segons la documentació medieval fou el de Vilanova de Privà.

Sembla ser que existeix un pergamí a l’Arxiu de la Corona d’Aragó que data de l’any 1784 en el qual apareix un dibuix d’aquestes salines.

 

 

SANTA MARGARIDA DE PRIVÀ


Assolir el puig on s’assenta Santa Margarida de Privà, a Vilanova de la Sal, i gaudir de la tranquil·litat i misteri que l’envolta és d’una meravella inquietant…

Santa Margarida de Privà, Vilanova de la Sal. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

Santa Margarida de Privà, Vilanova de la Sal. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

LES SALINES DE VILANOVA DE LA SAL


De les salines de Vilanova de la Sal se’n treien entre 60 i 100 tones de sal l’any i la seva explotació va arribar fins a l’any 1989. Actualment s’estan explotant de nou com a reclam turístic i formatiu, amb l’objectiu de recuperar el patrimoni industrial i natural.

Molt possiblement, les salines van ser explotades des de la prehistòria, també van ser explotades pels romans i finalment, ja en època medieval, amb els comtes d’Urgell, cap a l’any 1000 començà l’explotació d’una manera intensiva i important.

Fins els anys 70, del segle passat, la producció podia haver variat entre les 60 i les 100 tones de sal l’any i de forma continua, però cap els anys 80 van deixar de ser rendibles i es van tancar definitivament.

Les instal·lacions de les Salines es troben en el camí asfaltat que porta a l’estació de tren FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) i a 1 quilòmetre aproximadament del poble de Vilanova de la Sal.

 

 

 

 

El procediment d’obtenció de la sal és senzill ja que consisteix a canalitzar les aigües salades cap a unes eres a fi de que s’evapori l’aigua i es dipositi la sal.

En el cas de Vilanova de la Sal les aigües salades són extretes d’un pou, antigament es feia mitjançant una sínia, amb l’ajuda d’una bomba elèctrica. El resultat final és l’obtenció de Halita, sal clorurada sòdica, també coneguda com a sal gemma o sal comuna.

Les basses o eres on s’avoca l’aigua, fins a obtenir la flor de sal estan disposades de forma esglaonada. S’hi dipositaven uns pocs centímetres d’aigua salada que es deixava evaporar i posteriorment es recollia la sal.

Aquestes basses han patit transformacions i només en algunes es conserva la base feta amb grans lloses de pedra. Les salines de Vilanova de la Sal van deixar de funcionar de forma intensiva a finals de la dècada de 1970.

De les salines medievals de Vilanova de la Sal només queda avui una, el Salí de Privà, recuperat el 2004 i que des de 2010 comercialitza sal, produint uns 3.000 quilograms a l’any, que es venen sobretot en fires i a ramaders del territori.

Encara, tot i que molt malmés, hi ha un cobert on es troba la sínia de fusta d’estil romà, que és l’única d’aquest tipus que hi ha a Catalunya, i que serveix per extreure’n la sal.

El dipòsit de sal es barreja amb l’aigua de pluja o subterrània, s’omple el pou construït en època romana d’uns 8 metres de profunditat i d’aquí s’extreu l’aigua que després es distribueix en unes basses d’entre 3 i 4 centímetres de profunditat on s’evapora l’aigua pel sol i el vent, quedant la flor de sal.

 

 

Cartell de la Fira de la Sal de l'any 2021 de Les Avellanes. Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Aspres del Montsec.

Cartell de la Fira de la Sal de l’any 2021 de Les Avellanes. Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

LA FIRA DE LA SAL DE LES AVELLANES


Des de fa uns anys, amb l’afany de recuperar un patrimoni etnològic i geològic associat a l’extracció de la sal a Vilanova de la Sal, al poble de Les Avellanes s’hi celebra la Fira de la Sal.

Amb aquesta Fira de la Sal es pretén recuperar, celebrar i recordar aquest patrimoni existencial que a finals de la dècada de 1970 va deixar d’explotar-se intensivament.

En aquesta fira els productes de proximitat prenen tot el protagonisme. S’hi practiquen diverses activitats culturals i lúdiques adreçades al públic en general i compta amb diverses parades de comerços de productes de proximitat que omplen i dinamitzen els carrers de la vila de Les Avellanes.

La sal és l’element que uneix els quatre nuclis del municipi de Les Avellanes i Santa Linya (Les Avellanes, Tartareu, Vilanova de la Sal i Santa Linya.

També s’acostuma a convidar a d’altres pobles i municipis que històricament han estat involucrats a l’extracció de la sal com poden ser Peralta de la Sal (a la comarca de La Llitera, Oca, Aragó) o Gerri de la Sal (Pallars Sobirà).

 

 

VISITAR LES SALINES DE VILANOVA DE LA SAL


Actualment, l’Associació Catalana de Lleure Formatiu du a terme projectes de recuperació d’aquestes salines, recuperant així el patrimoni cultural, històric i etnològic del nostre país, oferint visites guiades. En aquestes visites guiades s’explica la seva formació i també és realitzen tallers experimentals.

 • Carrer Sant Cap, 28; 225612 Vilanova de la Sal; Telf: 607 838 780
 • Web

Salines de Vilanova de la Sal.

 

 

Molí d'extracció del pou de sal. Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Molí d’extracció del pou de sal. Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs les Salines de Vilanova de la Sal en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa..

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com