Pages Menu
Categories Menu

Salines de Vilanova de la Sal

 

De les salines de Vilanova de la Sal se n’extragueren entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaren des de la prehistòria fins al 1989. A l’actualitat s’estan començant a explotar de nou com a reclam turístic i formatiu…

Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Les Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE VILANOVA DE LA SAL

Vilanova de la Sal, o Vilanova de les Avellanes, és un poble del municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera. Antic municipi independent, al 1857 fou annexat al municipi de Les Avellanes.

Vilanova de la Sal, s’originà a Privà, un vilatge medieval fundat a mig segle XII pel comte d’Urgell. Més tard, a mitjans del segle XIV, la població començà a establir-se en terres més senzilles de cultivar, fundant el nucli de Vilanova de Privà.

Finalment, el vilatge de Privà acabà en ruïnes i només se’n conserven les restes de l’església de Santa Margarida de Privà. Posteriorment, la fortuna de les salines del terme portaren el canvi de denominació del municipi.

 

 

 

View this post on Instagram

 

Santa Margarida de #Privà i Ermita de #Montalegre. #VilanovadelaSal #Montsec

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

 


LES SALINES DE VILANOVA DE LA SAL

De les salines se n’extragueren entre 60 i 100 tones de sal l’any, i s’explotaren comercialment fins al 1989. A l’actualitat s’estan començant a explotar de nou com a reclam turístic i formatiu, amb l’objectiu de recuperar el patrimoni.

Molt possiblement, les salines van ser explotades des de la prehistòria, després van ser els romans i finalment, ja en època medieval, amb els comtes d’Urgell, cap a l’any 1000 comença l’explotació d’una manera intensiva i important.

Fins els anys 70 la producció podia variar entre les 60 i les 100 tones de sal l’any, però cap els anys 80 van deixar de ser rendibles i es van tancar definitivament.

 

 

Molí d'extracció del pou de sal. Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Molí d’extracció del pou de sal. Salines de Vilanova de la Sal. Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 


ORIGEN DE VILANOVA DE LA SAL

La població de Vilanova de la Sal, antigament Vilanova de Privà, i abans Privà, consta ja a l’any 1036 com a fita meridional dels termes del castell de Santa Linya.

Aquesta fita meridional del castell de Santa Linya, pres el 1035 per Arnau Mir de Tost, era nomenada “monte Salabro”, que s’identifica amb una muntanya de sal i a prop de la font d’Almahaleve (actual font de Privà o també anomenada de Masaleu)

La sal, producte importantíssim al llarg de tota la història de la humanitat perquè és un conservant dels més bàsics, era un punt de referència geogràfic durant la història de la humanitat.

Els materials sedimentaris dels antics llacs salobres que els geòlegs anomenen Keuper, afloren als peus de les serralades prepirinenques i donen jaciments coneguts des de temps immemorials.

Com per exemple és el cas de Peralta de la Sal, a la Llitera (Osca), Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà (Lleida) i aquest de Vilanova de la Sal, que tenen el seu orgine en una font salada.

De l’extens territori de Santa Linya, fou retallat (l’any 1085), el castell de Privà, els límits meridionals del qual eren els mateixos: la Serra de Mont-Roig, el coll de Llorenç (damunt del mas de Rúbies) i el cim del “Celabro” com diuen els documents.

Per això el nom tradicional d’aquest poble, segons la documentació medieval fou el de Vilanova de Privà.

Existeix un pergamí a l’Arxiu de la Corona d’Aragó que data del 1784 en el qual apareix un dibuix d’aquestes salines.

 

 

 

 


VISITAR LES SALINES

Actualment, l’Associació Catalana de Lleure Formatiu du a terme projectes de recuperació d’aquestes salines, recuperant així el patrimoni cultural, històric i etnològic del nostre país, oferint visites guiades. En aquestes visites guiades s’explica la seva formació i també és realitzen tallers experimentals.

 

Salines de Vilanova de la Sal.

Salines de Vilanova de la Sal.

 

 

 

 

 

FONTS:

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!