Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Església de Sant Just i Sant Pastor de Falç, Tolba.

 

La façana de l’antiga església de Sant Just i Sant Pastor de Falç, es va recuperar i traslladar al poble de Tolba, on llueix com a portalada principal de l’actual església de Mare de Déu del Pui…

 

ESGLÉSIA DE SANT JUST I SANT PASTOR DE FALÇ

Tolba, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d’Estall.

Decoració de petits caps de l'aresta rebaixada de la portalada de l'Església de Sant Just i Sant Pastor de Falç. Tolba, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d'Estall.

Decoració de petits caps de l’aresta rebaixada de la portalada de l’Església de Sant Just i Sant Pastor de Falç. Tolba, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d’Estall.

 

 

 


EL MUNICIPI DE TOLBA

El Castell de Falç el trobem a la vila de Tolba, a la Ribagorça d’Osca. Situada a la vall del riu Queixigar, entre l’extrem oriental de la Serra del Castell de Llaguarres (a la zona de Lasquarri) i l’extrem occidental del Montsec d’Estalli la sortida del Congost del Queixigar (o Congost de Siscar). 

Era el punt de trobada del camí que pujava des d’Àger via Corçà, Bellmunt i Fet per arribar a Benavarri.

Era també punt de trobada del camí que pujava des del pla de Lleida, seguint el curs de la Noguera Ribagorçana, per Castellonroi, Valldellou, Baells, Natxà i Camporrells.

Per aquí passava la via romana que baixava de Viacamp i anava a Siscar i Entença  (encara es poden trobar trams empedrats molt malmesos) i s’originaven els ramals que conduïen a Lluçars, l’Almùnia de Sant Llorenç, a Lasquarri i Llaguarres a través de la Serra de l’Atmellera, a Benavarri o a l’actual despoblat de l’Estall i Fet.

Vers l’Est, el terme arriba fins als Cunyols (1.028 metres d’alçada), a l’extrem occidental del Montsec d’Estall.

A més del riu Queixigar, drenen al terme la riera de Viacamp i el barranc de Sant Cristòfol (límit meridional), afluents per l’esquerra, i el barranc de la cova de Viola (límit septentrional), el riu Sec i el barranc de Vilanova (límit occidental).

El municipi inclou també el poble de les Segarres Baixes, el de Lluçars el llogaret de Corones, el despoblat i antic Castell de Falç, i l’Almùnia de Sant Llorenç, a més de les antigues masies de Vilanova, de Puigalbó i del Romeral.

 

 

Camí de la Vall del riu Queixigar en direcció al Congost de Siscar o Congost del Queixigar. Al fons la vila de Tolba, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d'Estall.

Camí de la Vall del riu Queixigar en direcció al Congost de Siscar o Congost del Queixigar. Al fons la vila de Tolba, Ribagorça, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d’Estall.

 

 

S’ha identificat infundadament aquesta vila amb la pretesa diòcesi de l’època visigòtica d’Hictosa, situada, segons algunes antigues llistes de diòcesis de la Tarraconense.

Alguns la situaven, segons documents dels segles X i XI, prop de Barbastre o Tolba, i altres cap a Roda d’Isàvena. Avui es creu que aquesta denominació sorgí d’una mala lectura del nom de Dertosa.

Però és més probable la identificació amb l’antiga Tolobis dels jacetans, esmentada per Pomponi Mela (geògraf romà), per Ptolemeu (geògraf grec), per l’Itinerari d’Antoní i per l’Anònim de Ravenna.

L’etimologia de Tolba es desconeguda, però en Joan Coromines afirma que procedeix d’un topònim pre-romà com Tolŭba o Tolŏba amb terminacions ibèriques com Onuba (Huelva) o Salduba (l’antiga ciutat ibera de Caesaraugusta o Caesar Augusta, nom de la ciutat romana de Saragossa), i amb el radical de Toló (poble del municipi de Gavet de la Conca, Montsec de Rúbies, al Pallars Jussà), o de Toledo (Castella La Mancha) o de Tolosa (Tarragona).

Res a veure amb “Tolva”, un castellanisme per tremuja (embut), nom aliè a la llengua tradicional d’aquesta terra i que alguns han volgut associar per relació amb la geomorfologia de la zona.

El lloc on avui s’assenta el poble va ser primerament conegut com “el pui”, és a dir una zona elevada del terreny. A prop del cim d’aquest turó hi ha una font, la qual cosa podria explicar perquè va passar a ser una cruïlla de camins.

La primera població de la zona s’assentava a Falç on podien protegir-se dins de les muralles. La vila de Tolba té els seus orígens, presumiblement, en els anys posteriors a la reconquesta de la zona.

Un cop eliminats els perills de ser zona fronterera les gents van començar a establir-se en “el pui” que a diferència de Falç comptava amb un subministrament adequat d’aigua potable i un millor accés al riu.

 

 

Castell de Falç i els restes de l'antiga església de Sant Just i Sant Pastor de Falç. Tolba, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d'Estall.

Castell de Falç i els restes de l’antiga església de Sant Just i Sant Pastor de Falç. Tolba, Ribagorça. Osca, Aragó. Montsec d’Estall.

 

 


CASTELL DE FALÇ

A l’hora de escriure sobre aquest interessant enclavament medieval, el primer problema que es planteja és el del seu nom. El terme “Falç” procedeix del llatí “falx, falcis” i el seu significat és merament descriptiu: “estret que forma un riu entre dues serres”.

Curiosament, l’escut i la bandera de Tolba contenen com a element principal una falç. Sembla clar que és una referència al castell de Falç.

Del castell de Falç encara es pot veure la torre rodona, mig en peu, i parts importants de la seva muralla. És observable des de molts punts de la zona, des del Castell de Benavarri, des de la Torre de Viacamp.

Aquesta visualització directe des d’altres castells permetia la comunicació mitjançant senyals lluminosos utilitzant torxes.

El castell ocupa el cim d’un tossal sobre la confluència del Riu Sec i el Riu Queixigar. Envoltat de precipicis, és inaccessible per l’est i pel sud, precisament la zona de la vall i Congost del riu Queixigar (o Congost de Siscar) que arriba des de Tolba.

Podeu seguir llegint sobre aquesta el castell de Falç a l’article “El Castell de Falç“.

 

 


ESGLÉSIA DE SANT JUST I SANT PASTOR DE FALÇ

La vella església romànica dedicada als sants Just i Pastor, és de nau rectangular i capçalera semicircular del segle XII. Tot just subsisteix una part dels seus murs i alguna petita resta de la portada occidental.

Aquesta antiga església, que formava part del castell de Falç, va ser la seu d’una comunitat regular de canonges que es va establir fins el 1161, quan el bisbe de Lleida la va extingir i la va subordinar al prior de Roda d’Isàvena.

D’aquest lloc es va arrencar, no només la portada sinó la major part dels carreus que conformaven el temple. Bastants d’aquests carreus podem veure’ls reaprofitats en el proper Mas de Falç, actualment propietat privada conjuntament amb el castell.

La façana de l’antiga església de Sant Just i Sant Pastor de Falç, del segle XII es va recuperar de la ruïna i es va traslladar al poble de Tolba, on llueix com a portalada principal de l’actual església de Mare de Déu del Pui (o Nostra Senyora del Pui).

 

 

Portalada romànica de l'església de Sant Just i Sant Pastor de Falç. Actualment situada a l'església parroquial de la Mare de Déu del Pui, Tolba. Ribagorça d'Osca. Montsec d'Estall.

Portalada romànica de l’església de Sant Just i Sant Pastor de Falç. Actualment situada a l’església parroquial de la Mare de Déu del Pui, Tolba. Ribagorça d’Osca. Montsec d’Estall.

 

 

En aquesta portalada s’han volgut trobar semblances amb la de Montanyana o la de Natxà, de la mateixa època i fins i tot amb la de Santa Maria de Covet, a la Conca Dellà, Pallars Jussà, que demostrarien la influència del romànic que recorria l’antic camí de Sant Jaume de Compostela que circulava per aquesta zona.

Igual que a Santa Maria de Covet mostra en els carcanyols dos animals monstruosos apressant éssers humans. La decoració de petits caps en l’aresta rebaixada en falca dels intercolumnis dels muntants és molt semblant a la de Santa Maria de Covet.

 

 

Home sent devorat per una fera. Antic carcanyol avui desaparegut. Foto: Gonzalo Reparaz (1930). Institut Cartogràfic de Catalunya. Santa Maria de Covet, Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Home sent devorat per una fera. Antic carcanyol avui desaparegut. Foto: Gonzalo Reparaz (1930). Institut Cartogràfic de Catalunya. Santa Maria de Covet, Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

Aquesta portalada està composta per cinc arquivoltes, de les quals la més externa està decorada amb escòcia en la qual es van tallar diferents tipus de caparrons. A la part alta de l’esmentat cos ressaltat un fris de cantoneres i per sobre un altre escacat, amb creuetes en els escacs enfonsats.

 

 

Arquivoltes de la portalada de l'església de Sant Just i Sant Pastor, de les quals la més externa està decorada amb escòcia en la qual es van tallar diferents tipus de caparrons. Tolba. Ribagorça d'Osca. Montsec d'Estall.

Arquivoltes de la portalada de l’església de Sant Just i Sant Pastor, de les quals la més externa està decorada amb escòcia en la qual es van tallar diferents tipus de caparrons. Tolba. Ribagorça d’Osca. Montsec d’Estall.

 

 

Decorant la portada hi ha diverses figures, algunes en funció de mènsules i altres amb motius al·legòrics, com una fera que mossega el cap d’una dona enderrocada.

Segons el parer d’alguns és una representació de la mort de Jezabel, esposa del rei Acab de Judea, que va ser profetitzada per Elies. a l’altre costat, una mènsula està decorada amb una representació de sirena de doble cua que subjecta les seves extremitats amb les mans.

La iconografia dels capitells i impostes, és molt tosca en la seva execució i destaquen figures senzilles de lleons que en alguns casos comparteixen un únic cap a l’angle del capitell. En funcions de mènsula, també hi ha imatges de feres que devoren personatges.

 

 

A les dovelles encara es pot apreciar la numeració gravada que es va emprar per desmuntar les peces i muntar-les posteriorment en el mateix ordre quan la portalada va ser traslladada des del castell de Falç fins a l’església parroquial de Tolba.

Sobre la clau de la portada hi ha un infreqüent crismó tan estilitzat com sorprenent pel fet de faltar algun dels seus símbols.

Les lletres són irregulars: la lletra “P” té un vano molt ampli, al que s’uneix la lletra Alfa pel seu costat recte, la lletra Omega no es va traçar, i la lletra “S” es recolza en el braç vertical inferior sense posar-se en ell.

El cercle s’emmarca en un quadrat que en els triangles de les cantonades s’orna amb fulles unides per la seva tija. La peça està sense acabar, i fa la impressió que l’artífex es va perdre en la interpretació de l’esbós.

 

 VÍDEO DE FOTOGRAFIES DE L’ESGLÉSIA DE SANT JUST I SANT PASTOR DE FALÇ

 

 

 

 

FONTS:

 

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!