Pages Menu
Categories Menu

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer.

 

Va ser l’any 2002 quan es va restaurar l’ermita de Sant Miquel d’Alòs de Balaguer per a finalitats religioses, culturals o d’esbarjo. Una restauració que va ser possible gràcies als propietaris, l’aportació popular i les institucions…

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

ERMITA DE SANT MIQUEL D’ALÒS DE BALAGUER

Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANT MIQUEL D’ALOS DE BALAGUER

L’ermita de Sant Miquel, situada fora del nucli d’Alòs de Balaguer, se situa a uns 800 m del riu Segre, a la comarca de La Noguera, a la vessant sud del dom de Sant Mamet, a la Serra del Montsec de Rúbies (o de Meià).

Va ser destinada durant molts anys a usos agrícoles i ramaders que van provocar danys irreparables a la pintura i a l’estructura.

Va ser l’any 2002 quan es va restaurar per a finalitats religioses, culturals o d’esbarjo. Una restauració que va ser possible gràcies als propietaris, l’aportació popular i les institucions.

 

 

Absis de l'ermita de Sant Miquel d'Alòs de Balaguer abans de la seva restauració. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies (o de Meià).

Absis de l’ermita de Sant Miquel d’Alòs de Balaguer abans de la seva restauració. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

ERMITA DE SANT MIQUEL D’ALOS DE BALAGUER

L’estructura de l’edifici és molt antiga i es conserven dues portes d’accés al temple. Es tracta d’un conjunt genuïnament romànic i conserva pintures en el seu interior.

Probablement es tracta d’un edifici de la primera meitat del segle XI immediatament posterior a la conquesta d’Alòs de Balaguer, que almenys ja s’havia produït l’any 1024.

És una església d’una nau coberta amb volta de canó i un absis rodó cobert amb volta de quart d’esfera, amb arc preabsidial de mig punt.

Dos arcs torals lliures i un d’adossat al frontis, amb tres arcs laterals al costat de l’evangeli i dos al de l’epístola (el tercer està ocupat per la porta), tots de mig punt i adovellats.

El parament de filades es de pedres treballades a cops de maceta unides amb fang i s’hi troben forats de bastida en una renglera a l’exterior de la nau.

L’absis decorat amb arcuacions llombardes de pedra tosca formant arcs de mig punt adovellats, amb la peça semicircular sota cada un d’ells i amb alguna de triangular al carcanyol.

 

 

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

Hi ha una finestra al mig de l’absis, una al frontis damunt la porta i dues, una per banda, sota els arcs laterals propers a l’absis. Les quatre de dues esqueixades i arc de mig punt adovellat. La finestra del mur de l’evangeli ha desaparegut en part en obrir-hi una porta.

A l’interior de l’església encara resten alguns fragments de pintura mural, localitzats principalment a la banda sur de l’intradós de l’arc preabsial i, en menor proporció, en un arc faixó adossat al mur de ponent i en el darrer tram de volta.

L’estat de conservació de les pintures és molt precari, ja que el mur es presenta repicat per tal d’ésser enguixat de nou.

S’ha perdut pràcticament tota la gamma de colors i només resta el color vermell emprat per al dibuix i per definir la forma de les figures, i en alguns punts tota la decoració.

Hi ha un altre fragment de pintura conservat en aquest mateix arc, localitzat en una zona més baixa, correspon a dos rostres humans que s’ajunten.

La seva proximitat i el fet que molt probablement siguin figures femenines i que duguin nimbe fan que s’hagin de identificar amb l’escena de la Visitació.

Aquestes restes pictòriques haurien de ser datades després de mitjan segle XII.

 

 

Ermita de Sant Miquel d'Alòs de Balaguer abans de la seva restauració. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies (o de Meià).

Ermita de Sant Miquel d’Alòs de Balaguer abans de la seva restauració. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

APLEC DE SANT MIQUEL D’ALÒS DE BALAGUER

La pagesia de les contrades d’Alòs de Balaguer venera Sant Miquel i a ell se li encomana que faci ploure amb mesura i que guardi d’inundacions i dels estralls de l’aigua.

Sant Miquel marca el pas cap als freds i, entre la gent del camp, a partir d’aquest dia es comencen les feines i conreus propis de la tardor.

Per Sant Miquel, dia 29 de Setembre, la gent del poble d’Alòs de Balaguer va en romeria a l’ermita.

 

 

 

 


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!