Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Santa Linya.

 

Per arribar fins a Sant Pere de Queral (o Sant Pere de la Vall) ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera, concretament al poble de Santa Linya. Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a Lo Balconet de Santa Linya…

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt . Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

SANT PERE DE QUERALT

(o Sant Pere de la Vall)

Sant Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 


L’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall)

L’any 1072 trobem el lloc esmentat en el testament d’Arnau Mir de Tost que deixava a la seva filla Letgarda i al seu gendre Ponç Guerau I de Cabrera el castell de Queralt i el de castell de Santa Linya.

És un edifici d’una sola nau, amb coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral, i capçada a llevant per un absis semicircular precedit d’un estret arc presbiteral.

Al seu interior s’obren sengles finestres d’una sola esqueixada. Al centre de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada i al mur de ponent n’hi ha una altra d’esqueixada recta.

 

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

La porta, molt alterada i resolta originalment amb un arc de mig punt, s’obre a la façana nord. Al mur nord hi ha una altra obertura, que cal relacionar amb les condicions de l’assentament de l’església i la seva adaptació a l’orografia del lloc.

Les façanes no tenen ornamentació i l’aparell, de carreu escairat, mostra diferents fases constructives, més regular a llevant que a ponent. L’edifici s’inscriu dins una arquitectura que segueix l’estil llombard, però sense l’ornamentació típica, i es pot datar entre els segles XI i XII.

 

Interior de l'ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Interior de l’ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

L’accés a l’ermita és obert ja que no hi ha cap tipus de porta que impedeixi entrar-hi. Actualment aquesta l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt) no té culte i es troba en un estat de conservació vergonyós i sembla un miracle que aguanti encara la teulada dempeus. No està catalogada ni

És cert que el lloc és de difícil accés i les tasques de restauració serien complicades i només es podrien fer en part només amb helicòpters, però ja s’ha fet abans a altres llocs i valdria la pena restaurar-la i conservar-la, ja que el lloc és d’una bellesa impressionant.

 


Les Trinxeres del Front del Segre

Durant el primer tram del camí d’accés a l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt) ens trobarem  alguns parapets de pedres de les antigues trinxeres del Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola.

La majoria són de petites dimensions i tenen forma de cercles o quadrats de murs de pedres apilades amb una escletxa en forma de porta d’accés. Moltes semblen acabades d’abandonar. Si no fos la vegetació que les inunda, algunes d’elles es conserven en perfecte estat.

El Front del Segre, juntament amb el Front de l’Ebre, va ser un dels fronts de la Guerra Civil Espanyola que va entrar en acció un cop va caure el Front de l’Aragó en mans de les tropes feixistes del general Franco.

Aquest front va poder parar l’ofensiva sobre la Catalunya Republicana durant el 1938 en un àrea limitada per les fronteres fluvials dels rius Noguera Pallaresa, el Segre i l’Ebre.

 

Una de les moltes trinxeres del front del Segre que trobem en el camí que va des del Balconet de Santa Linya fins a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons el Montsec de Rúbies i Sant Mamet. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Una de les moltes trinxeres del front del Segre que trobem en el camí que va des del Balconet de Santa Linya fins a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons el Montsec de Rúbies i Sant Mamet. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

L’establiment d’aquest front va anar seguit d’una intensa tasca de construcció de fortificacions i trinxeres per part dels dos exercits enfrontats, com les que troben ben visibles al llarg d’aquest camí, en aquest cas construïdes per l’exèrcit franquista.

Aquest front es va mantenir fins el Nadal de 1938 quant les tropes feixistes del general insurrecte Francisco Franco van iniciar l’ofensiva final sobre Catalunya que finalment va forçar la caiguda de Barcelona.

Durant el temps que es va mantenir el front del Segre en mans republicanes van poder fugir cap a França més de 100.000 soldats republicans i uns 200.000 civils.

 

Una de les moltes trinxeres del front del Segre que trobem en el camí que va des del Balconet de Santa Linya fins a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons el Pantà de Camarasa. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Una de les moltes trinxeres del front del Segre que trobem en el camí que va des del Balconet de Santa Linya fins a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons el Pantà de Camarasa. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

El front del Segre va implicar uns 180.000 soldats per cadascun dels bàndols, fins i tot més que en el front de l’Ebre, i estava delimitat pel sud a Mequinensa i pel nord fins al Pirineu amb una longitud de gairebé 300 Km.

Quan  trobem les primeres trinxeres, si ens desplacem del camí cap a l’esquerra tenim unes bones vistes del Balconet de Santa Linya, però s’ha d’anar amb molt de compte ja que en aquesta zona no hi tanques protectores sobre el congost i pot ser perillós.

 

 

Visitar Sant Pere de Queralt o Sant Pere de la Vall

Per arribar fins a Sant Pere de Queral (o Sant Pere de la Vall) ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera, concretament al poble de Santa Linya. Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a Lo Balconet de Santa Linya.

Cap al final del trajecte, arribem al desviament senyalitzat que surt a l’esquerra cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), uns 300 metres abans d’arribar a Lo Balconet de Santa Linya.

Fent via per la part alta de la Cinglera de Lo Rafal, envoltats de trinxeres del Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola anirem fent camí cap a l’ermita que es troba en un estat de conservació que hauria de fer caure la cara de vergonya a les nostres institucions.

 

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

El Barranc de Sant Pere

Seguint per la carena de la Cinglera de Lo Rafal, el fàcil camí va planejant una bona estona abans de començar a baixar decidit cap el profund Barranc de Sant Pere.

Abans de començar la baixada, ens apareix just davant, contra el espectaculars Cingles de la Morrera, sobre un monòlit de roca, l’ermita romànica de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall).

Des de la distància, malgrat tenir-la davant, no és fàcil de distingir-la ja. Quedant tot just a sobre del monòlit de roca,  queda completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres.

 

POSSIBLES PERILLS

 

Una vegada comença la baixada, a partir d’aquí heu de tenir en compte que el camí que condueix a l’ermita té un tram de molt forta pendent ja que baixarem més 150 metres en poc menys d’un quilòmetre.

Hi ha cartells d’avís de caiguda per forta pendent i fins i tot hi ha trams equipats amb cadenes per agafar-se i poder grimpar sense dificultat. No cal portar equipament d’escalada però sí que heu d’extremar les precaucions per evitar sorpreses i per afegir més condiments, al barranc la cobertura mòbil pot arribar a ser molt deficient.

 

Una vegada s’arriba al peu de l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall), ens trobarem el Portal de Sant Pere, anomenat així per haver dues grans roques que presideixen una mena portal ciclopi que mena a unes vistes espectaculars sobre la la Vall de Sant Pere i el pantà de Camarasa. Al peu del monòlit, gaudiu del lloc espectacular on us trobeu.

A partir d’aquí podeu agafar diferents vies per pujar dalt de l’ermita i fins i tot hi ha una via ferrada> equipada. Però la via més adequada i fàcil és la que puja gairebé en vertical pel costat nord de l’ermita, és fàcil però no per això deixa de ser exigent.

 

Pujada final cap a l'ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt amb tram equipat amb cadenes. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Pujada final cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt amb tram equipat amb cadenes. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

A peu del monòlit, sota l’ermita, des del cartell informatiu, agafeu el camí que surt a l’esquerra cap avall vorejant el monòlit. Després d’uns 40 o 50 metres trobareu un corriol que surt a la vostra dreta i que puja amb forta pendent i que trobareu equipat amb cadenes en alguns trams.

L’ultim esforç fins arribar a l’ermita i tocar el cel. Acaba sent una excursió sensacional on trobareu un lloc únic i espectacular. Des de l’inici de l’excursió fins a l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) el temps transcorregut és aproximadament de 45 a 60 minuts només anada.

 

 

ESPAI PROTEGIT DE SANT PERE DE QUERALT (o Sant Pere de la Vall)

 

L’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) es troba dins de l’àrea d’influència de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera. És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

Video de fotografies de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt)

FONTS:

 

 • Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV. Bellmunt i Figueres, Joan. Pagès Editors. 1998.
 • Viquipèdia.
 • Inventari d’esglésies, 2. Gavín, Josep Maria. Artestudi.
 • El Romànic de La Noguera. Vidal-Vilaseca.

 

PROTECCIÓ / CATALOGACIÓ:

 

  • Protecció: BCIL (Bé Cultural d’Interès Local)
  • Núm. Registre / Catàleg: 1048-I
  • Disposició: Acord Ple Consell Comarcal
  • Data Disposició: 07/10/2004

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Opció no disponible.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca