Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Sant Pere de la Vall. Santa Linya.

 

Sobre un monòlit de roca, Sant Pere de la Vall, queda camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres…

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

SANT PERE DE QUERALT

(o Sant Pere de la Vall)

Sant Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANT PERE DE QUERALT


Per arribar fins a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera, concretament al poble de Santa Linya. Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a Lo Balconet de Santa Linya.

Cap al final del trajecte arribem al desviament senyalitzat que surt a l’esquerra cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), uns 300 metres abans d’arribar a Lo Balconet de Santa Linya.

Fent via per la part alta de la Cinglera de Lo Rafal, envoltats de trinxeres del Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola anirem fent camí cap a l’ermita que es troba en un estat de conservació que hauria de fer caure la cara de vergonya a les nostres institucions.

 

 

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

L’ERMITA DE SANT PERE DE LA VALL


L’any 1072, el lloc s’esmenta en el testament d’Arnau Mir de Tost que deixava a la seva filla Letgarda de Tost i al seu gendre Ponç Guerau I de Cabrera el castell de Queralt i el castell de Santa Linya.

L’ermita és un edifici d’una sola nau, amb coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral, i capçada a llevant per un absis semicircular precedit d’un estret arc presbiteral. Al seu interior s’obren dues finestres: al centre de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada i al mur de ponent n’hi ha una altra d’esqueixada recta.

La porta, molt alterada i resolta originalment amb un arc de mig punt s’obre a la façana nord. Al mur nord també hi ha una altra obertura, que cal relacionar amb les condicions de l’assentament de l’església i la seva adaptació a l’orografia del lloc.

Les façanes no tenen ornamentació i l’aparell, de carreu escairat, mostra diferents fases constructives, més regular a llevant que a ponent. L’edifici s’inscriu dins una arquitectura que segueix l’estil llombard, però sense l’ornamentació típica, i es pot datar entre els segles XI i XII.

L’accés a l’ermita és obert ja que no hi ha cap tipus de porta que impedeixi entrar-hi. Actualment aquesta ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt) no té culte, es troba en un estat de conservació vergonyós i sembla un miracle que aguanti encara la teulada dempeus.

És cert que el lloc és de difícil accés i les tasques de restauració serien complicades i només es podrien fer en part només amb helicòpters, però ja s’ha fet abans a altres llocs i valdria la pena restaurar-la i conservar-la, ja que el lloc és d’una bellesa impressionant.

 

 

Interior de l'ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Interior de l’ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

LES TRINXERES DEL FRONT DEL SEGRE


Durant el primer tram del camí d’accés a l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt) trobarem  alguns parapets de pedres de les antigues trinxeres del Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola.

La majoria són de petites dimensions i tenen forma de cercles o quadrats de murs de pedres apilades amb una escletxa en forma de porta d’accés. Moltes semblen acabades d’abandonar ja que algunes d’elles es conserven en perfecte estat.

El Front del Segre, juntament amb el Front de l’Ebre, va ser un dels fronts de la Guerra Civil Espanyola que va entrar en acció un cop va caure el Front de l’Aragó en mans de les tropes feixistes del general Franco.

Aquest front va poder parar l’ofensiva sobre la Catalunya Republicana durant l’any 1938 en un àrea limitada per les fronteres fluvials dels rius Noguera Pallaresa, el Segre i l’Ebre.

L’establiment d’aquest front va anar seguit d’una intensa tasca de construcció de fortificacions i trinxeres per part dels dos exercits enfrontats, com les que troben ben visibles al llarg d’aquest camí, en aquest cas construïdes per l’exèrcit franquista.

Aquest front es va mantenir fins el Nadal de l’any 1938 quant les tropes feixistes del general insurrecte Francisco Franco van iniciar l’ofensiva final sobre Catalunya que finalment va forçar la caiguda de Barcelona.

Durant el temps que es va mantenir el front del Segre en mans republicanes van poder fugir cap a França més de 100.000 soldats republicans i uns 200.000 civils.

El front del Segre va implicar a uns 180.000 soldats per cadascun dels bàndols, fins i tot més que en el front de l’Ebre, i estava delimitat pel sud a Mequinensa i pel nord fins al Pirineu amb una longitud de gairebé 300 Km.

Quan trobem les primeres trinxeres, si ens desplacem del camí cap a l’esquerra tenim les magnífiques vistes del Balconet de Santa Linya, però s’ha d’anar amb molt de compte ja que en aquesta zona no hi tanques protectores sobre el congost i pot ser perillós.

 

 

 

 

EL BARRANC DE SANT PERE


Seguint per la carena de la Cinglera de Lo Rafal, el fàcil camí fins l’ermita de Sant Pere de la Vall, va planejant una bona estona abans de començar a baixar decidit cap el profund Barranc de Sant Pere.

Abans de començar la baixada, ens apareix just davant, contra el espectaculars Cingles de la Morrera, sobre un monòlit de roca, l’ermita romànica de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall).

Des de la distància, malgrat tenir-la davant, no és fàcil de distingir-la, doncs queda situada a sobre d’un monòlit de roca, completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres.

Una vegada s’arriba al peu de l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall), ens trobarem el Portal de Sant Pere, dit així per situar-se entre dues grans roques que presideixen una mena portal ciclopi.

Una vegada travessem el Portal de Sant Pere, tenim davant unes vistes espectaculars sobre la la Vall de Sant Pere, amb els seus monòlits, esquerdes, parets de roca, el pantà de Camarasa i les vessants del dom de Sant Mamet.

Al peu del monòlit, gaudiu del lloc espectacular on us trobeu. A partir d’aquí podeu agafar diferents vies per pujar dalt de l’ermita. Fins i tot hi ha una via ferrada equipada.

Però la via més adequada i fàcil és la que puja gairebé en vertical pel costat nord de l’ermita, fàcil però no per això deixa de ser exigent.

A peu del monòlit, sota l’ermita, des del cartell informatiu, agafeu el camí que surt a l’esquerra cap avall vorejant el monòlit. Després d’uns 40 o 50 metres trobareu un corriol que surt a la vostra dreta i que puja amb forta pendent que trobareu equipat amb cadenes en alguns trams.

És l’ultim esforç fins arribar a l’ermita i tocar el cel. Acaba sent una excursió sensacional on trobareu un lloc únic i espectacular.

Des de l’inici de l’excursió fins a l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) el temps transcorregut és aproximadament d’uns 60 minuts només d’anada.

 

 

Pujada final cap a l'ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt amb tram equipat amb cadenes. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Pujada final cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt amb tram equipat amb cadenes. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

POSSIBLES PERILLS D’ACCÉS A SANT PERE DE QUERALT


Una vegada comença la baixada pel Barranc de Sant Pere, heu de tenir en compte que el camí que condueix a l’ermita té un tram de forta pendent ja que baixarem més 150 metres en poc menys d’un quilòmetre.

Hi ha cartells d’avís de caiguda per forta pendent i fins i tot hi ha trams equipats amb cadenes per agafar-se i poder grimpar, tot i que sense massa dificultat.

No cal portar equipament d’escalada però sí que heu d’extremar les precaucions per evitar sorpreses i per afegir més condiments al perill, al barranc la cobertura de mòbil pot arribar a ser molt deficient o nul·la.

 

 

Sant Pere de Queralt o Sant Pere de la Vall. Santa Linya, La Noguera. Les Avellanes i Santa Linya. Montsec

Sant Pere de Queralt o Sant Pere de la Vall. Santa Linya, La Noguera. Les Avellanes i Santa Linya. Montsec

 

 


ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA


Aquest lloc es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA, a la comarca de La Noguera.

També es troba dins de l’anomenada Xarxa Natura 2000 a l’àrea definida de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

Trinxeres del front del Segre en el camí a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons a la dreta, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i, a l'esquerra, el cim de Sant Mamet. Santa Linya, Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec.

Trinxeres del front del Segre en el camí a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons a la dreta, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i, a l’esquerra, el cim de Sant Mamet. Santa Linya, Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs els DÒLMENS DE L’ESTALL en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

PROTECCIÓ


 • Protecció: BCIL (Bé Cultural d’Interès Local)
 • Classificació: Monument Històric
 • Número de Registre: 1048-I
 • Data de Publicació: 07/10/2004

 

FONTS


 • BELLMUNT I FIGUERES, J. Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV.Pagès Editors. 1998.
 • Viquipèdia.
 • GAVIN, J.M. Inventari d’esglésies, 2. Artestudi.
 • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa.

 • Aspres del Montsec, a la comarca de La Noguera, també anomenat Aspres de La Noguera o Aspres de Balaguer, és el nom històric que rebien unes terres dures de treballar, de muntanyes trencades, barrancs profunds i alts roquissers entre Balaguer i Àger. Actualment anomenem Aspres del Montsec a una unitat de paisatge que engloba, en la seva totalitat, els municipis d’Alòs de Balaguer i Les Avellanes i Santa Linya, i part dels municipis de Àger, Camarasa, Artesa de Segre, Foradada, Os de Balaguer, etc.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com