Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Sant Pere de la Vall. Santa Linya.

 

Sobre un monòlit de roca, Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), queda camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres…

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

SANT PERE DE QUERALT

(o Sant Pere de la Vall)

Sant Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANT PERE DE QUERALT

Per arribar fins a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera, concretament al poble de Santa Linya. Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a Lo Balconet de Santa Linya.

Cap al final del trajecte, arribem al desviament senyalitzat que surt a l’esquerra cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), uns 300 metres abans d’arribar a Lo Balconet de Santa Linya.

Fent via per la part alta de la Cinglera de Lo Rafal, envoltats de trinxeres del Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola anirem fent camí cap a l’ermita que es troba en un estat de conservació que hauria de fer caure la cara de vergonya a les nostres institucions.

 

 

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 


L’ERMITA DE SANT PERE DE LA VALL

L’any 1072 el lloc s’esmenta en el testament d’Arnau Mir de Tost que deixava a la seva filla Letgarda de Tost i al seu gendre Ponç Guerau I de Cabrera el castell de Queralt i el castell de Santa Linya.

És un edifici d’una sola nau, amb coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral, i capçada a llevant per un absis semicircular precedit d’un estret arc presbiteral.

Al seu interior s’obren dues finestres: al centre de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada i al mur de ponent n’hi ha una altra d’esqueixada recta.

La porta, molt alterada i resolta originalment amb un arc de mig punt, s’obre a la façana nord. Al mur nord hi ha una altra obertura, que cal relacionar amb les condicions de l’assentament de l’església i la seva adaptació a l’orografia del lloc.

Les façanes no tenen ornamentació i l’aparell, de carreu escairat, mostra diferents fases constructives, més regular a llevant que a ponent. L’edifici s’inscriu dins una arquitectura que segueix l’estil llombard, però sense l’ornamentació típica, i es pot datar entre els segles XI i XII.

L’accés a l’ermita és obert ja que no hi ha cap tipus de porta que impedeixi entrar-hi.

Actualment aquesta l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt) no té culte i es troba en un estat de conservació vergonyós i sembla un miracle que aguanti encara la teulada dempeus.

És cert que el lloc és de difícil accés i les tasques de restauració serien complicades i només es podrien fer en part només amb helicòpters, però ja s’ha fet abans a altres llocs i valdria la pena restaurar-la i conservar-la, ja que el lloc és d’una bellesa impressionant.

 

 

Interior de l'ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Interior de l’ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 


LES TRINXERES DEL FRONT DEL SEGRE

Durant el primer tram del camí d’accés a l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt) trobarem  alguns parapets de pedres de les antigues trinxeres del Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola.

La majoria són de petites dimensions i tenen forma de cercles o quadrats de murs de pedres apilades amb una escletxa en forma de porta d’accés.

Moltes semblen acabades d’abandonar ja que algunes d’elles es conserven en perfecte estat de conservació.

El Front del Segre, juntament amb el Front de l’Ebre, va ser un dels fronts de la Guerra Civil Espanyola que va entrar en acció un cop va caure el Front de l’Aragó en mans de les tropes feixistes del general Franco.

Aquest front va poder parar l’ofensiva sobre la Catalunya Republicana durant l’any 1938 en un àrea limitada per les fronteres fluvials dels rius Noguera Pallaresa, el Segre i l’Ebre.

 

 

Trinxeres del front del Segre en el camí a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons a la dreta, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i, a l'esquerra, el cim de Sant Mamet. Santa Linya, Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec.

Trinxeres del front del Segre en el camí a Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall). Al fons a la dreta, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i, a l’esquerra, el cim de Sant Mamet. Santa Linya, Les Avellanes i Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec.

 

 

L’establiment d’aquest front va anar seguit d’una intensa tasca de construcció de fortificacions i trinxeres per part dels dos exercits enfrontats, com les que troben ben visibles al llarg d’aquest camí, en aquest cas construïdes per l’exèrcit franquista.

Aquest front es va mantenir fins el Nadal de l’any 1938 quant les tropes feixistes del general insurrecte Francisco Franco van iniciar l’ofensiva final sobre Catalunya que finalment va forçar la caiguda de Barcelona.

Durant el temps que es va mantenir el front del Segre en mans republicanes van poder fugir cap a França més de 100.000 soldats republicans i uns 200.000 civils.

 

 

 

 

El front del Segre va implicar a uns 180.000 soldats per cadascun dels bàndols, fins i tot més que en el front de l’Ebre, i estava delimitat pel sud a Mequinensa i pel nord fins al Pirineu amb una longitud de gairebé 300 Km.

Quan  trobem les primeres trinxeres, si ens desplacem del camí cap a l’esquerra tenim les magnífiques vistes del Balconet de Santa Linya, però s’ha d’anar amb molt de compte ja que en aquesta zona no hi tanques protectores sobre el congost i pot ser perillós.

 

 

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt des del Portal de Sant Pere. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

EL BARRANC DE SANT PERE

Seguint per la carena de la Cinglera de Lo Rafal, el fàcil camí fins l’ermita de Sant Pere de la Vall, va planejant una bona estona abans de començar a baixar decidit cap el profund Barranc de Sant Pere.

Abans de començar la baixada, ens apareix just davant, contra el espectaculars Cingles de la Morrera, sobre un monòlit de roca, l’ermita romànica de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall).

Des de la distància, malgrat tenir-la davant, no és fàcil de distingir-la, doncs queda situada a sobre d’un monòlit de roca, completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres.

 

 

POSSIBLES PERILLS

 

Una vegada comença la baixada, a partir d’aquí heu de tenir en compte que el camí que condueix a l’ermita té un tram de forta pendent ja que baixarem més 150 metres en poc menys d’un quilòmetre.

Hi ha cartells d’avís de caiguda per forta pendent i fins i tot hi ha trams equipats amb cadenes per agafar-se i poder grimpar sense dificultat.

No cal portar equipament d’escalada però sí que heu d’extremar les precaucions per evitar sorpreses i per afegir més condiments, al barranc la cobertura mòbil pot arribar a ser molt deficient.

 

 

Una vegada s’arriba al peu de l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall), ens trobarem el Portal de Sant Pere, dit així per situar-se entre dues grans roques que presideixen una mena portal ciclopi.

Una vegada travessem el Portal de Sant Pere, tenim davant unes vistes espectaculars sobre la la Vall de Sant Pere, amb els seus monòlits, esquerdes, parets de roca, el pantà de Camarasa i les vessants del dom de Sant Mamet.

Al peu del monòlit, gaudiu del lloc espectacular on us trobeu. A partir d’aquí podeu agafar diferents vies per pujar dalt de l’ermita. Fins i tot hi ha una via ferrada equipada.

Però la via més adequada i fàcil és la que puja gairebé en vertical pel costat nord de l’ermita, fàcil però no per això deixa de ser exigent.

 

 

Pujada final cap a l'ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt amb tram equipat amb cadenes. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Pujada final cap a l’ermita de Sant Pere de la Vall o Sant Pere de Queralt amb tram equipat amb cadenes. Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

A peu del monòlit, sota l’ermita, des del cartell informatiu, agafeu el camí que surt a l’esquerra cap avall vorejant el monòlit. Després d’uns 40 o 50 metres trobareu un corriol que surt a la vostra dreta i que puja amb forta pendent que trobareu equipat amb cadenes en alguns trams.

És l’ultim esforç fins arribar a l’ermita i tocar el cel. Acaba sent una excursió sensacional on trobareu un lloc únic i espectacular.

Des de l’inici de l’excursió fins a l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) el temps transcorregut és aproximadament d’uns 60 minuts només d’anada.

 

 

ESPAI PROTEGIT DE SANT PERE DE QUERALT (o Sant Pere de la Vall)

 

L’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall) es troba dins de l’àrea d’influència de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

 

 

PROTECCIÓ

 

  • Protecció: BCIL (Bé Cultural d’Interès Local)
  • Classificació: Monument Històric
  • Número de Registre: 1048-I
  • Data de Publicació: 07/10/2004

 

FONTS

 

  • BELLMUNT I FIGUERES, J. Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV.Pagès Editors. 1998.
  • Viquipèdia.
  • GAVIN, J.M. Inventari d’esglésies, 2. Artestudi.
  • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

La Serra del Montsec és el nom que fem servir per anomenar una única serralada d’uns 50 quilòmetres de llarg que es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall (mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó), el menys conegut de tots, més deshabitat i més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec és Reserva Starlight declarada per la UNESCO, és un Espai d’Interès Natural Protegit i forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO a través de la figura del Geoparc Orígens.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (també anomenat Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament coneguda com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb; així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com