Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Santa Cecília de Torreblanca

 

Aïllada enmig d’uns camps de conreu i redescoberta per Josep Mª Gavín, trobem Santa Cecília de Torreblanca, singular i misteriosa, molt petita i de planta circular…

Capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Montsec de Rúbies (o de Meià). Lleida, Catalunya.

 

SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA

Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA


Santa Cecília de Torreblanca es considerada l’ermita de planta circular més petita de Catalunya. La podeu confondre amb una barraca de pastor o barraca de vinya, però ben al contrari es tracta d’un edifici de culte.

Aïllada enmig d’uns camps de conreu a l’indret de Mas de n’Olives (o Mas d’en Cel), a mig camí entre Anya i Torreblanca, al sud-est de la Serra del Montsec de Meià (o de Rúbies), al Segre Mitjà, trobem aquest edifici molt singular i misteriós de petites dimensions i planta circular.

La ubicació d’aquest petit temple, al terme municipal de Ponts, es troba assentat en un indret agrícola molt ric i potser per això a més a més hi ha una important concentració de monuments arqueològics.

Màrtir romana del segle III, el culte a Catalunya a Santa Cecília es coneix des de finals de la època visigòtica.

Patrona dels músics, també era invocada contra els mals donats, els embruixaments i contra tota mena de malures donades pel diable i per les bruixes.

En alguns temples on es venerava aquesta santa, acudien corrues de neuròtics i també els que practicaven la devoció de treure els diables del cos.

 

 

 

 

CAPELLA DE SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA


El podeu confondre amb una barraca de pastor o barraca de vinya, però ben al contrari es tracta d’un edifici de culte.

Las petites dimensions del temple, sis metres de diàmetre exterior, si arriba, i el seu escàs aforament, fan pensar en celebracions eucarístiques intimes on els oficiants i els feligresos haurien de situar-se a una mateixa distància d’un centre comú.

No es coneixen pas dades històriques d’aquesta capella rústega, sense ornamentació, senzilla i funcional.

Al poble d’Anya es conserva el casal anomenat Castell dels Sants d’Anya, molt reformat però, sembla ser que la família abans conservava la imatge de Santa Cecília.

És bastida per un mur circular, d’una alçada de 3,25 m. amb coberta amb una cúpula de rebla de mitja esfera i la teulada l’han revestit de lloses de pedra o llicorella.

Per al cristianisme primitiu, el cercle és el símbol de l’eternitat de Déu, i amb aquesta significació ha arribat fins els nostres dies.

Durant la reconquesta cristiana es mantingué el lloc com centre religiós i s’aixecà la capella.

És cert que algunes de les poques capelles rodones que es conserven al nostre país poden tenir un origen militar, però aquesta esglesiola de Santa Cecília de Torreblanca no sembla arribar-nos per aquesta via.

Un altre motiu de construcció podia haver estat el funerari però en qualsevol cas cap de les capelles rodones, que podem trobar al nostre país, segueix un estil arquitectònic determinat que podria ajudar a situar-les en el temps i de moltes s’ignora la seva història escrita com en aquest cas.

Davant la porta, coberta amb arc de mig punt i encarada a la banda de migdia, hi ha l’inici de dos gruixuts murs que formaven part d’un primer projecte constructiu que no s’arribà a concretar (potser podrien correspondre a un antic porxo o un atri desaparegut).

 

 

Planta de la capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

Planta de la capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

 

 

EL PLA DE SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA


A les rodalies s’hi han trobat sarcòfags i petits llençols de mur que situen aquestes construccions a l’època visigòtica i, probablement, fou abandonat l’indret amb l’arribada dels àrabs.

En el proper Mas de n’Olives, una columna romana serveix de peu per una taula i dos sarcòfags visigots apareixen vorejant l’entrada.

Es creu que una possible vila romana es troba als voltants, s’han trobat nombrosos fragments ceràmics i elements esculpits d’època tardoromana i visigòtica (sivelles i fíbules), els quals es conserven al Museu del Montsec, a Artesa de Segre.

A la masia de Mas de n’Olives hi ha dos sarcòfags de pedra amb coberta monolítica a dos vessants, procedents dels camps de conreu dels voltants, d’època visigòtica.

 

 

GRAVATS RUPESTRES DE MAS DE n’OLIVES


Al santuari prehistòric de Mas de n’Olives s’hi representen diverses escenes figuratives i esquemàtiques on destaquen humans amb els braços alçats i les mans obertes…

Gravats rupestres de Mas de n'Olives, Torreblanca. Ponts, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

LA REDESCOBERTA D’EN JOSEP MARIA GAVÍN


En aquest vídeo de l’any 2015 en Josep Maria Gavín, creador de l’arxiu particular més important d’Europa, segons la UNESCO, ens explica com va fer la redescoberta de la Capella de Santa Cecília de Torreblanca.

Un interessant document que val la pena de veure per entendre la manera de treballar de Josep Maria Gavín.

Josep Maria Gavín
Josep Maria Gavín Santa Cecília de Torreblanca

Un dels descobriments del Josep M. Gavín quan duia a terme l’inventari fotogràfic d’esglésies de Catalunya, fou l’ermita de Santa Cecília de Torreblanca (actualment municipi de Ponts), una de les poques capelles de planta circular de Catalunya.

 

Josep Maria Gavin explicant la redescoberta de Santa Cecília de Torreblanca.

 

 

 

 

ESPAI PROTEGIT DE L’ARENY DEL SEGRE


La Capella de Santa Cecília es troba en meandre del riu Segre anomenat l’Areny del Segre, i queda dins de l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

El meandre del riu Segre a la partida agrícola de l’Areny, és una zona humida producte de la dinàmica fluvial que ocupa unes 10 hectàrees de superfície.

En aquesta zona el riu ha anat dipositant materials al·luvials que, juntament amb els braços del riu, es tradueixen en un ventall d’hàbitats que permeten l’establiment d’una variada fauna i flora.

La vegetació dels marges fluvials i de la zona d’inundació del meandre està formada per boscos de ribera.

 

 

Pica d'aigua beneita que es troba en un dels brancals de la porta d'accés de la capella de Santa Cecília. Torreblanca, Ponts. Montsec de Rúbies (o de Meià). Lleida, Catalunya.

Pica d’aigua beneita que es troba en un dels brancals de la porta d’accés de la capella de Santa Cecília. Torreblanca, Ponts. Montsec de Rúbies (o de Meià). Lleida, Catalunya.

 

 


ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA


Aquest lloc es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA, a la comarca de La Noguera.

També es troba dins de l’anomenada Xarxa Natura 2000 a l’àrea definida de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

Capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Montsec de Rúbies (o de Meià). Lleida, Catalunya.

Capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Montsec de Rúbies (o de Meià). Lleida, Catalunya.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs el Pla de Santa Cecília en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

FONTS


 

  • VV.AA.Catalunya Romànica.. Pòrtic.
  • BELLMUNT I FIGUERES, J. Fets, Costums i Llegendes de La Noguera. Pagès Editors.
  • SANCHEZ-CID, E.Capelles de Planta Circular.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com