Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Capella de Santa Cecília. Torreblanca.

 

Aïllada enmig d’uns camps de conreu, a camí entre Anya i Torreblanca, al Sud-est del Montsec de Rúbies (o de Meià), trobem la Capella de Santa Cecília, edifici molt singular i misteriós de petites dimensions i planta circular…

Capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

Capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

 

CAPELLA DE SANTA CECÍLIA

Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

 

 


SITUACIÓ DE SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA

Santa Cecília de Torreblanca es considerada l’ermita de planta circular més petita de Catalunya. La podeu confondre amb una barraca de pastor o barraca de vinya, però ben al contrari es tracta d’un edifici de culte.

Aïllada enmig d’uns camps de conreu a l’indret de Mas de n’Olives (o Mas d’en Cel), a mig camí entre Anya i Torreblanca, al Sud-est de la Serra del Montsec de Meià (o de Rúbies), al Segre Mitjà, trobem aquest edifici molt singular i misteriós de petites dimensions i planta circular.

La ubicació d’aquest petit temple, al terme municipal de Ponts, es troba assentat en un indret agrícola molt ric i potser per això a més a més hi ha una important concentració de monuments arqueològics.

Màrtir romana del segle III, el culte a Catalunya a Santa Cecília es coneix des de finals de la època visigòtica.

Patrona dels músics, també era invocada contra els mals donats, els embruixaments i contra tota mena de malures donades pel diable i per les bruixes.

En alguns temples on es venerava aquesta santa, acudien corrues de neuròtics i també els que practicaven la devoció de treure els diables del cos.

 

 


CAPELLA DE SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA

El podeu confondre amb una barraca de pastor o barraca de vinya, però ben al contrari es tracta d’un edifici de culte.

Las petites dimensions del temple, sis metres de diàmetre exterior, si arriba, i el seu escàs aforament, fan pensar en celebracions eucarístiques intimes on els oficiants i els feligresos haurien de situar-se a una mateixa distància d’un centre comú.

 

 

 

 

No es coneixen pas dades històriques d’aquesta capella rústega, sense ornamentació, senzilla i funcional.

Al poble d’Anya es conserva el casal anomenat Castell dels Sants d’Anya, molt reformat però, sembla ser que la família conservava abans la imatge de Santa Cecília.

És bastida per un mur circular, d’una alçada de 3,25 m. amb coberta amb una cúpula de rebla de mitja esfera i la teulada l’han revestit de lloses de pedra o llicorella.

Per al cristianisme primitiu, el cercle és el símbol de l’eternitat de Déu, i amb aquesta significació ha arribat fins els nostres dies.

Durant la reconquesta cristiana es mantingué el lloc com centre religiós i s’aixecà la capella.

És cert que algunes de les poques capelles rodones que es conserven al nostre país poden tenir un origen militar, però aquesta esglesiola de Santa Cecília de Torreblanca no sembla arribar-nos per aquesta via.

Un altre motiu de construcció podia haver estat el funerari però en qualsevol cas cap de les capelles rodones, que podem trobar al nostre país, segueix un estil arquitectònic determinat que podria ajudar a situar-les en el temps i de moltes s’ignora la seva història escrita com en aquest cas.

Davant la porta, coberta amb arc de mig punt i encarada a la banda de migdia, hi ha l’inici de dos gruixuts murs que formaven part d’un primer projecte constructiu que no s’arribà a concretar (potser podrien correspondre a un antic porxo o un atri desaparegut).

 

 

Planta de la capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

Planta de la capella de Santa Cecília, Torreblanca. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Meià (o de Rúbies).

 

 


ENTORN DE SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA

A les rodalies s’hi han trobat sarcòfags i petits llençols de mur que situen aquestes construccions a l’època visigòtica i, probablement, fou abandonat l’indret amb l’arribada dels àrabs.

En el proper Mas de n’Olives, una columna romana serveix de peu per una taula i dos sarcòfags visigots apareixen vorejant l’entrada.

Es creu que una possible vila romana es troba als voltants, s’han trobat nombrosos fragments ceràmics i elements esculpits d’època tardoromana i visigòtica (sivelles i fíbules), els quals es conserven al Museu del Montsec, a Artesa de Segre.

També prop del Mas de n’Olives, en el marge dret del riu Segre, hi ha una roca amb Gravats Rupestres Mas de n’Olives, de 9 m en sentit vertical i uns 7,20 m en la seva part més ample, amb 81 figures les quals estan agrupades i representen diverses escenes.

A la masia de Mas de n’Olives hi ha dos sarcòfags de pedra amb coberta monolítica a dos vessants, procedents dels camps de conreu dels voltants, d’època visigòtica.

 

 

FONTS:

 

  • Catalunya Romànica.. VVAA. Pòrtic.
  • Fets, Costums i Llegendes de La Noguera. Joan Bellmunt i Figueras. Pagès Editors.
  • Capelles de Planta Circular. Enric Sanchez-Cid.

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!