Pages Menu
Categories Menu

Santa Maria de Gualter. La Baronia de Rialb.

 

Actualment, el monestir de Santa Maria de Gualter, a la Baronia de Rialb, s’ha restaurat en part, ja que a causa de l’explosió d’un polvorí que hi havia al seu interior (provocada per l’exèrcit republicà) que tingué lloc durant la darrera Guerra Civil, el conjunt va ser destruït…

Santa Maria de Gualter. La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Santa Maria de Gualter. La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

SANTA MARIA DE GUALTER

La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

 

 

APROXIMACIÓ GEOGRÀFICA DE SANTA MARIA DE GUALTER

Santa Maria de Gualter es troba molt a prop de Ponts, a la dreta del riu Segre,  però pertany al municipi de la Baronia de Rialb, també anomenada la Vall del riu Rialb. 

El topònim de Rialb prové del baix llatí rivus albus, “riu Alb”, “albí”, “riu blanc” per la tonalitat blanquinosa de la llera, donat el seu caràcter calcari.

Aquesta vall ha estat sempre un refugi formidable, especialment a la seva part més alta, solcada per estrets torrents i barrancs gairebé infranquejables.

 

 

Creu a prop del Monestir de Gualter: en el braç esquerre indicava 'Camino de Tremp' i en el braç dret 'Camino de la Seo'. Al pal vertical constava la data 1782 i la llegenda 'Por orden del rey estoy aquí para guia de los viajantes'. Foto de 1913 del Fons Josep Salvany. Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Creu a prop del Monestir de Gualter: en el braç esquerre indicava ‘Camino de Tremp’ i en el braç dret ‘Camino de la Seo’. Al pal vertical constava la data 1782 i la llegenda ‘Por orden del rey estoy aquí para guia de los viajantes’. Foto de 1913 del Fons Josep Salvany. Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE GUALTER

Fins a la construcció del pont que unia Ponts amb Folquer, una barcassa transportava passatgers i mercaderies.

Probablement, en els primers segles, el propi monestir devia controlar aquest pas, i algú podria pensar que l’origen del nom de Gualter, derivaria del mot “Gual”, es a dir un lloc de pas a l’altre costat del riu Segre.

A l’altre costat del riu Segre, al costat del monestir de Gualter, existia una bifurcació del camí reial que derivava, un cap a Tremp i l’altre cap a la Seu d’Urgell.

I sembla que una creu de pedra ho va assenyalar des del final del segle XVIII, amb la inscripció: «Por orden del Rey estoy aquí, para guiar a los viajantes, 1798». Un braç assenyalava a cadascuna de les direccions cardinals.

Però el filòleg Joan Coromines afirma que l’origen del nom de Gualter, deriva de un nom propi germànic, “Walter”, d’època visigòtica quan el poble de Gualter ja era un lloc en propietat d’algun senyor amb aquest nom.

 

 

El Monestir de Gualter l'any 1931. Foto de Terrats i Pere Guitart. La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

El Monestir de Gualter l’any 1931. Foto de Terrats i Pere Guitart. La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

ORIGEN DE SANTA MARIA DE GUALTER

A partir del segle XI, el reforçament del sistema feudal encapçalat pels comtes d’Urgell repoblà abundantment la vall, fins que la saturà d’habitants, com bé ho demostra l’existència de prop de 25 esglésies i capelles romàniques dins de la demarcació del municipi.

Amb el temps, aquest repoblament medieval tendiria a descongestionar-se per mitjà de l’expansió militar, empresa pels mateixos comtes d’Urgell, cap a ponent i cap al sud.

Aquest territori es caracteritzà també per les abundants fortificacions defensives, antigues Turres o torres de guaita i nuclis fortificats.

L’indret de Ponts i de Gualter fou ocupat pel comte Guifré el Pilós abans del 890 i cedit al monestir de Ripoll perquè hi establís un priorat benedictí.

La jurisdicció d’aquestes terres era del comte d’Urgell i sota la suprema direcció i protecció del monestir de Ripoll s’hi establí definitivament un priorat, el Priorat de Gualter, i una comunitat benedictina.

La primitiva església no seria apta per al culte o litúrgia pròpia d’un monestir de benedictins i es fundà una confraria per ajudar a la construcció del monestir.

Vers el 1118, amb la constitució d’una confraria de clergues i laics per dur a terme les obres, la primitiva església existent fou renovada per una altra, enllestida i consagrada el 1207.

 

 

La Baronia de Rialb, Monasteri de Santa Maria de Gualter. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet. Fotografia de Pol Mayer

La Baronia de Rialb, Monasteri de Santa Maria de Gualter. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet. Fotografia de Pol Mayer.

 

 

El Priorat de Gualter va esdevenir un centre important de vida religiosa i comunitària que quedà demostrat per les contínues donacions, per l’activitat contractual i per la intervenció dels legats papals a favor del monestir.

El monestir s’auto abastia de quasi totes les necessitats tant espirituals com temporals, fet que implicava una reglamentació, uns habitacles i uns mitjans de treball.

El refectori estava situat a l’ala oposada a l’església, el celler a la banda d’occident i els dormitoris a la banda d’orient.

Tots els grans monestirs medievals de la Catalunya Vella seguien bastant fidelment aquest esquema de distribució. El 1593, el papa Climent VIII suprimí el cenobi i l’edifici passà a ser església parroquial. El conjunt monàstic entrà aleshores en un estat d’abandó progressiu.

 

 

 

 

TEMPLE DE SANTA MARIA DE GUALTER

Actualment, el monestir de Santa Maria de Gualter està restaurat en part, ja que a causa de l’explosió d’un polvorí que hi havia al seu interior (provocada per l’exèrcit republicà) que tingué lloc durant la darrera Guerra Civil, el 1939, el conjunt va ser destruït.

El temple és un edifici de tres naus, amb un gran absis major i dues absidioles laterals. L’església, de planta basilical i de dimensions desmesurades pel cens d’aquells pobles (32 metres de llarg per 18 d’ample), es componia de tres naus, amb creuer i cimbori al centre.

La nau central era de canó seguit i apuntat, i a les laterals la volta era completament semicircular.

Actualment, hi ha constituït un patronat, el Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter (també a Facebook), el qual, amb l’ajut institucional de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb, té cura de la rehabilitació d’aquest antic conjunt monàstic.

Al costat sud de l’església, entorn del pati claustral, es disposen les dependències monàstiques, actualment molt transformades. Del claustre original romànic, avui només es manté alçada la galeria sud.

És una estructura del segle XII amb coberta de fusta i amb uns arcs de mig punt, sostinguts per unes curtes columnes rematades per uns capitells esculpits amb temes vegetals.

Era un claustre senzill, que palesava l’austeritat característica de la darreria del segle XII i la primeria del segle XIII, constituït per columnes alternades amb pilars. També eren molt interessants dos sarcòfags decorats amb rústics motius romàntics.

 

 

Estat d'abandonament en que es trobava Santa Maria de Gualter. La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Estat d’abandonament en que es trobava Santa Maria de Gualter. La Baronia de Rialb, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

El lloc va arribar a un punt d’abandó total. Fins i tot hem vist gent vivint, cap a l’any 2005, al pis superior de la galeria sud del claustre, tenien els estenedors de roba de cara al pati del claustre.

Possiblement eren els estenedors amb una de les millors vistes arquitectòniques i històriques de tot ponent.

L’any 1979 es va dur a terme una campanya de restauració, durant la qual s’hi van fer un seguit d’obres de consolidació de les restes de l’estructura i de neteja de l’interior.

Una nova campanya es va endegar el 1985, quan es va restaurar íntegrament l’ala del claustre de la banda del migdia.

L’any 1999, gràcies a subvencions rebudes de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya, s’inaugura el nou Ajuntament de la Baronia de Rialb, instal·lat a les dependències del Monestir de Gualter i es dona vida a l’edifici.

Finalment l’any 2004 es fa una nova actuació consolidant els murs de l’església i construint uns passadissos superiors, adequats per contemplar la construcció arquitectònica.

S’han construït uns passadissos de formigó amb baranes metàl·liques que faciliten la visita i la visualització en alçada de les diferents perspectives de l’estructura.

 

 

Cos principal d'un retaule. Manquen la predel·la i el guardapols. Procedeix del monestir de Santa Maria de Gualter (La Noguera). Jaume Serra, segle XIV. Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Cos principal d’un retaule. Manquen la predel·la i el guardapols. Procedeix del monestir de Santa Maria de Gualter (La Noguera). Jaume Serra, segle XIV. Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 

 

RETAULE GÒTIC DE SANT ESTEVE DE GUALTER

Aquest retaule gòtic del segle XIV havia format part del patrimoni artístic del monestir de Santa Maria de Gualter i ocupava un dels altars laterals de la capçalera de l’església basilical.

El retaule és un conjunt pictòric realitzat amb la tècnica del tremp sobre fusta i estructurat en tres taules unides verticalment (tríptic) i dividides en compartiments quadrangulars separats per sanefes de brodadura picada; les escenes o seqüències superiors estan rematades per arcs lleugerament apuntats i coronats per uns elegants florons i cresteries.

Els bastiments externs i interns que emmarquen les taules són ornamentals a base d’estilitzades sanefes daurades i rematats amb agulles perlejades. Fa 186 x 185 cm i, tot i que li manca el bancal inferior, es conserva en bon estat a la secció d’art gòtic del Museu d’Art de Catalunya, on ingressà a mitjan anys vint del segle actual.

 

 

VISITAR SANTA MARIA DE GUALTER

 

OFICINA de TURISME de la BARONIA de RIALB

  • Monestir de Santa Maria de Gualter
  • Monestir, 1; Gualter; 25747 La Baronia de Rialb
  • Tel. 973 460 234
  • turisme@baroniarialb.cat
  • www.baroniarialb.cat

 

 

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!