Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ermita de Santa Quitèria. Montfalcó.

 

Santa Quitèria de Montfalcó té l’aire popular, inaccessible i encisador dels llocs amagats del Montsec. Com la bessona ermita de la Pertusa, però a 200 m d’alçada més…

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci de Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci de Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

ERMITA DE SANTA QUITÈRIA

Montfalcó, Viacamp. Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE L’ERMITA DE SANTA QUITÈRIA


L’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs (o Bonifaci) està situada al nucli deshabitat de Montfalcó, al municipi de Viacamp i Lliterà a la Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Domina, des d’una vertiginosa cresta, l’actual Pantà de Canelles sobre el riu Noguera Ribagorçana.

La millor manera d’arribar és a través de la pista forestal de 17 km que surt des de Viacamp. Una vegada a Montfalcó, s’ha d’agafar un corriol senyalitzat que en 15 minuts et porta a l’ermita. L’ermita, actualment és de lliure accés.

El Noguera Ribagorçana, arriba aquí des del Congost de Mont-Rebei i el Congost del Seguer, que trencant la Serra del Montsec la divideix en el Montsec de l’Estall i el Montsec d’Ares, eixamplant-se pel seu embassament en el Pantà de Canelles.

 

 

 

 

El poble de Montfalcó es va abandonar durant la dècada de 1960, igual que la resta de pobles del voltant amb motiu de la construcció del Pantà de Canelles.

Contava amb 56 habitants que van deixar per a sempre, i de cop i volta, aquestes terres.

Aquesta zona del Montsec ha quedat sola i aïllada, a conseqüència de l’important èxode que va tenir a la dècada de 1960, a causa de la política hidràulica, que va distanciar els habitants de les seves arrels, tot negant les terres productives i les vies de comunicació cap a la Vall d’Àger.

Com a curiositat, es diu que el polític Josep Piqué té els seus orígens paterns en aquesta vila de Montfalcó.

 

 

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE MONTFALCÓ


El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva.

L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc. Segons la interpretació de Joan Coromines, aquest afirma que:

Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997)
Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997) Onomasticon Catalionae

En el cas dels indrets enlairats, els caps i les puntes, etc., és evident que es tracta del llatí tardà FALCO, -ONIS > en català ‘falcó’, ocell de presa de la família dels falcònids…

Tanmateix, com a nom de castell o mas, ‘Falcó’ deu venir més aviat del nom propi germànic FALCO, -ÓN…

Així doncs, per Joan Coromines, l’etimologia de Montfalcó seria la barreja, a partir de l’arrel llatina, del mot montem (muntanya) i l’antropònim germànic Falcó una vegada llatinitzat, del nom germànic Falcon.

 

 

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci de Montfalcó. Amb el riu Noguera Ribagorçana i el Pantà de Canelles. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci de Montfalcó. Amb el riu Noguera Ribagorçana i el Pantà de Canelles. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DE MONTFALCÓ


Les referències, tant de la vila de Montfalcó com de l’ermita de Santa Quitèria, són escasses. La primera referència és de l’any 1090.

Les notícies documentals que fan referència, remuntant-se les més antigues a la segona meitat del segle XI, apareixen sempre sota la tinença dels Comtes d’Urgell i dels Comtes de Barcelona, senyors de bona part de l’anomenada Baixa Ribagorça.

Durant tota l’Edat Mitjana, Montfalcó apareix vinculat al vescomtat d’Àger, sent probable que, una vegada superades tot tipus d’amenaces, entorn d’una possible i desapareguda fortalesa sorgís un primer caseriu que adaptaria el seu oratori com parròquia o, almenys, com petit lloc de culte o romeria.

Amb el pas dels segles, els obsolets equipaments defensius anirien desapareixent i el caseriu, ja lliure de perills, aniria a poc a poc desplaçant-se a un emplaçament més accessible i habitable, quedant l’església -avui ermita- de Santa Quitèria i Sant Bonifaci l’últim testimoni del passat alt medieval de Montfalcó.

El màxim de població de Montfalcó mai va sobrepassar els 70 habitants i els noms de les cases més importants eren Mauri, Macià, Panyello, Francisca, Gasparó i Batlle.

 

Fotografia de Casa Batlle d'autor i any desconeguts. Encara es podia veure dempeus, al fons a la dreta, l'espadanya de l'antiga església de Sant Miquel, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Fotografia de Casa Batlle d’autor i any desconeguts. Encara es podia veure dempeus, al fons a la dreta, l’espadanya de l’antiga església de Sant Miquel, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall..

 

 

ALBERG CASA BATLLE DE MONTFALCÓ


Casa Batlle. Situada a Montfalcó, al que s’accedeix des de Viacamp prenent una pista forestal de 17 Km, actualment és un alberg públic.

Casa Batlle és una edificació amb història, construïda al segle XVII, va ser utilitzada com refugi per als treballadors que en els anys 70 van repoblar aquestes muntanyes.

Convertida en alberg, ofereix vuit habitacions dobles amb bany i quatre habitacions amb capacitat per a vuit i sis persones i banys compartits.

Les habitacions són totes exteriors i la capacitat total és de 44 places. També es dediquen a organitzar activitats com senderisme, caiac, etc.

Web: Casa Batlle de Montfalcó.

 

 

 

 

ERMITA DE SANTA QUITÈRIA I SANT BONIFÀS


Datada del segle XI, és d’estil romànic-llombard amb un absis original semicircular que en restauracions posteriors es va deixar rectangular.

L’ermita només és accessible per la porta situada en el mur nord, assolible a través d’una escala de fusta col·locada durant la reforma de 1996, doncs abans calia grimpar. Els altres costats de la construcció cauen sobre el precipici.

Edifici de planta irregular, fruit de la seva adaptació a la roca sobre la qual va ser construïda, consta de planta rectangular amb dues naus i doble capçalera recta.

La nau menor compte amb un sol tram més el presbiteri i la nau major amb tres. Alguns indicis apareguts en la restauració apunten que aquesta va poder tenir la capçalera semicircular en origen.

L’edifici es cobreix amb volta de canó recolzada en arcs aixecats sobre un banc corregut. L’església incloïa pintures murals que van ser arrencades durant la restauració, intervenció que va suprimir el cor.

 

 

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Esquema de la situació del cap de falcó col.locat a la façana sud de l’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

Amb la restauració de 1996 l’interior va recuperar la llum i l’apertura de la finestra geminada que estava tapiada en el mur oest. Encara es poden observar creus de consagració pintades directament en negre.

Amb la restauració també es va deixar a la vista la part del traçat antic de l’absis semicircular. A la façana sud, completament inaccessible, es va col·locar un motiu reflectant en forma de silueta seguint el contorn del cap d’un falcó que només es perceptible des de la llunyania com un reflex gegantí, que deixa molt que desitjar des dels paràmetres del bon gust.

El seu exterior es configura pels murs de maçoneria, en els que tot just no hi ha detalls d’interès llevat de les dues finestres d’arc de mig punt dels dos absis, la del central de doble vessament i la del lateral tot just suggerit aquest.

Així com unes altres de diversa factura i època (medieval i modernes) en el mur del costat sud, aquest que mira i s’aixeca sobre el vertical precipici.

Major interès conté el parament nord, on s’obre (per necessitat d’assentament en tan escabrós terreny), sense respondre a les tipologies habituals que la situen en el costat sud, la porta d’ingrés d’arc de mig punt.

 

 

Planta de l'ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Planta de l’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

Així com el de l’oest, en el qual una mica desplaçada de l’eix central (per imperatius també del lloc de construcció) se situa una bella finestra geminada de gust i factura llombarda, composta per dos arcs de mig punt amb un capitell trapezoïdal i, sobre la qual se situa altra obertura en forma d’ull de bou d’era moderna.

L’ermita té l’aire popular i encisador dels indrets amagats de la Serra del Montsec de l’Estall.  És comparable a l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, situada a la mateixa alçada, a l’altre costat de la carena, que talla el riu Noguera Ribagorçana, per la banda de Catalunya.

 

 

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs l’Ermita de Santa Quitèria de Montfalcó en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci de Montfalcó vista des del costat est. A la dreta el Montsec de l'Estall i el Montsec d'Ares amb ell Congost de Mont-rebei al mig. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci de Montfalcó vista des del costat est. A la dreta el Montsec de l’Estall i el Montsec d’Ares amb ell Congost de Mont-rebei al mig. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

FONTS


  • VV.AA. Catalunya Romànica, Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona 1997
  • Iglesias, M; Acín, J.L. Arquitectura románica del Alto Aragón Oriental. Barcelona 1985.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com