Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ermita de Santa Quitèria. Montfalcó.

 

Santa Quitèria de Montfalcó té l’aire popular, inaccessible i encisador dels llocs amagats del Montsec. Com la bessona de la Pertusa, però a 200 m més d’alçada…

 

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

ERMITA DE SANTA QUITÈRIA

Montfalcó, Viacamp. Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE L’ERMITA DE SANTA QUITÈRIA I SANT BONIFÀS

L’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs (o Bonifaci) està situada al nucli deshabitat de Montfalcó, al municipi de Viacamp i Lliterà a la Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Domina, des d’un empinat penyal, l’actual Pantà de Canelles sobre el riu Noguera Ribagorçana i per arribar-hi, des de Viacamp, s’ha de prendre una pista forestal de 17 Km. 

El Noguera Ribagorçana, arriba aquí des del Congost de Mont-Rebei i el Congost del Seguer, que trencant la Serra del Montsec la divideix en el Montsec de l’Estall i el Montsec d’Ares, eixamplant-se pel seu embassament en el Pantà de Canelles.

La localitat de Montfalcó es va abandonar durant la dècada de 1960, igual que la resta de pobles del voltant amb motiu de la construcció del Pantà de Canelles.

Contava amb 56 habitants que van deixar per a sempre, i de cop i volta, aquestes terres.

Aquesta zona del Montsec ha quedat sola i aïllada, a conseqüència de l’important èxode que va tenir a la dècada de 1960, a causa de la política hidràulica, que va distanciar els habitants de les seves arrels, tot negant les terres productives i les vies de comunicació cap a la Vall d’Àger.

Com a curiositat, es diu que el polític Josep Piqué té els seus orígens paterns en aquesta vila de Montfalcó.

 

 

 

 


ORIGEN DE L’ERMITA DE SANTA QUITÈRIA I SANT BONIFÀS

Les referències, tant de la vila de Montfalcó com de l’ermita de Santa Quitèria, són escasses, i les notícies documentals que fan referència, remuntant-se les més antigues a la segona meitat del segle XI, apareixen sempre sota la tinença dels Comtes d’Urgell i dels Comtes de Barcelona, senyors de bona part de l’anomenada Baixa Ribagorça.

Durant tota l’Edat Mitjana, Montfalcó apareix vinculat al vescomtat català d’Àger, sent probable que, una vegada superades tot tipus d’amenaces, entorn de la desapareguda fortalesa sorgís un primer caseriu que adaptaria el seu oratori com parròquia o, almenys, com petit lloc de culte o romeria.

Amb el pas dels segles, els obsolets equipaments defensius anirien desapareixent i el caseriu, ja lliure de perills, aniria a poc a poc desplaçant-se a un emplaçament més accessible i habitable, quedant l’església -avui ermita- de Santa Quitèria i Sant Bonifaci l’últim testimoni del passat alt medieval de Montfalcó.

 

 

ALBERG CASA BATLLE DE MONTFALCÓ

 

Casa Batlle. Situada a Montfalcó, al que s’accedeix des de Viacamp prenent una pista forestal de 17 Km, actualment és un alberg públic.

Casa Batlle és una edificació amb història, construïda en 1850, va ser utilitzada com refugi per als treballadors que en els anys 70 van repoblar aquestes muntanyes.

Convertida en alberg, ofereix vuit habitacions dobles amb bany i quatre habitacions amb capacitat per a vuit i sis persones i banys compartits.

Les habitacions són totes exteriors i la capacitat total és de 44 places. També es dediquen a organitzar activitats com senderisme, caiac, etc.

 

 

 

 


ERMITA DE SANTA QUITÈRIA I SANT BONIFÀS

Datada del segle XI, és d’estil romànic-llombard amb un absis original semicircular que a les restauracions posteriors s’ha deixat rectangular.

L’ermita només és accessible per la porta situada en el mur nord, assolible a través d’una escala de fusta col·locada durant la reforma de 1996. Abans calia grimpar i els altres costats de la construcció cauen sobre el precipici.

Edifici de planta irregular, fruit de la seva adaptació a la roca sobre la qual va ser construïda. Consta de planta rectangular amb dues naus i doble capçalera recta.

La nau menor compte amb un sol tram més el presbiteri i la nau major amb tres. Alguns indicis apareguts en la restauració apunten que aquesta va poder tenir la capçalera semicircular en origen.

L’edifici es cobreix amb volta de canó recolzada en arcs aixecats sobre un banc corregut. L’església incloïa pintures murals que van ser arrencades durant la restauració, intervenció que va suprimir el cor alt situat als peus.

 

 

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Esquema de la situació del cap de falcó col.locat a la façana sud de l’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

Amb la restauració de 1996 l’interior es va recuperar la llum i l’apertura de la finestra geminada que estava tapiada en el mur oest. Encara es poden observar creus de consagració pintades directament en negre.

Amb la restauració també es va deixar a la vista la part del traçat antic de l’absis semicircular. A la façana sud, completament inaccessible, es va col·locar un motiu reflectint en forma de cap de falcó que només es perceptible des de la llunyania com un reflex.

El seu exterior es configura pels murs de maçoneria, en els que tot just no hi ha detalls d’interès llevat de les dues finestres d’arc de mig punt dels dos absis, la del central de doble vessament i la del lateral tot just suggerit aquest.

Així com unes altres de diversa factura i època (medieval i modernes) en el mur del costat sud, aquest que mira i s’aixeca sobre el vertical precipici.

Major interès conté el parament nord, on s’obre (per necessitat d’assentament en tan escabrós terreny), sense respondre a les tipologies habituals que la situen en el costat sud, la porta d’ingrés d’arc de mig punt.

 

 

Planta de l'ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall.

Planta de l’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

Així com el de l’oest, en el qual una mica desplaçada de l’eix central (per imperatius també del lloc de construcció) se situa una bella finestra geminada de gust i factura llombarda, composta per dos arcs de mig punt amb un capitell trapezoïdal i, sobre la qual se situa altra obertura en forma d’ull de bou d’era moderna.

L’ermita té l’aire popular i encisador dels indrets amagats de la Serra del Montsec de l’Estall.  És comparable a l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, situada a la mateixa alçada, a l’altre costat de la carena, que talla el riu Noguera Ribagorçana, per la banda de Catalunya.

 

 

Per visitar l’ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, la millor manera d’arribar és a través de la pista forestal de 17 km que surt des de Viacamp. Una vegada a Montfalcó, s’ha d’agafar un corriol senyalitzat que en 15 minuts et porta a l’ermita. L’ermita, actualment és de lliure accés.

Recordeu que aquest és un espai protegit i fràgil. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d'Osca. Aragó, Montsec de l'Estall

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifàs, Montfalcó. Viacamp, Ribagorça d’Osca. Aragó, Montsec de l’Estall.

 

 

 

 

FONTS

 

  • VV.AA. Catalunya Romànica, Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona 1997
  • IGLESIAS, M; ACIN, J.L. Arquitectura románica del Alto Aragón Oriental. Barcelona 1985.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

La Serra del Montsec és el nom que fem servir per anomenar una única serralada d’uns 50 quilòmetres de llarg que es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall (mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó), el menys conegut de tots, més deshabitat i més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec és Reserva Starlight declarada per la UNESCO, és un Espai d’Interès Natural Protegit i forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO a través de la figura del Geoparc Orígens.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (també anomenat Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament coneguda com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb; així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!