Pages Menu
Categories Menu

Santuari de Santa Maria de Salgar. Montsonís.

 

El Santuari de Santa Maria de Salgar resta engorjat entre el puig d’Antona i la Serra del Munt, a la vora del riu Segre en un congost espectacular ple de coves i balmes…

Santuari de la Mare de Déu del Salgar, Montsonís. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Santuari de la Mare de Déu del Salgar, Montsonís. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

SANTUARI DE SANTA MARIA DE SALGAR

Montsonís, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE SALGAR

El mot “Salgar” deriva de la paraula “algar”, mot utilitzat en la toponímia medieval catalana, amb el qual es denominava “cova” o “concavitat”. De fet, el mot deriva de la paraula àrab al-gâr, que vol dir concretament “cova” i és un topònim molt comú en tota la geografia de parla catalana.

Es coneguda una llegenda que proposa l’origen del topònim de Salgar degut al nom d’un cavaller d’aquest nom que ocupava un castell proper que defensava dels musulmans.

Una altre llegenda proposa que en una de les coves, uns pastors hi van trobar una imatge de la Mare de Déu (es pot accedir a aquesta cova per la cova principal a través d’unes escaletes de fusta).

Després de baixar-la fins a tres vegades, la imatge retornava al seu lloc primitiu sense que ningú la toqués, llavors van entendre que el missatge amagat que volia transmetre la verge trobada era que volia quedar-se a dalt, i així la van pujar.

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DEL SANTUARI DE SALGAR

El Santuari i església de Santa Maria de Salgar, a la comarca de La Noguera, resta engorjat entre el puig d’Antona (on es troben les restes del castell de Malagastre, un antic poblat ibèric i les pintures rupestres d’Antona, patrimoni de la humanitat declarades per la UNESCO) i la Serra de Salgar.

El Segre travessa engorjat per un congost espectacular ple de coves i balmes. Aquest paradís natural, és probablement un dels indrets més bells de la comarca de La Noguera. Totes aquestes coves i balmes, durant els bombardeigs de Guerra Civil Espanyola, van servir de refugi per la gent dels voltants.

El Santuari de Salgar se situa actualment al municipi de Foradada, molt a prop del poble de Montsonís.

El Santuari en un inici era un santuari marià en el qual es venerava una imatge romànica de la Mare de Déu que es va perdre el 1936.

Es considerava que aquesta imatge tenia poders miraculosos i sovint era treta en processó en cas de sequera.

S’arriba al Salgar partint de la carretera d’Artesa de Segre a Montsonís, i poc abans d’arribar al poble de Montsonís s’ha d’agafar el trencant de la dreta, que ben senyalitzat ens portarà fins al Santuari de Salgar.

Si voleu visitar l’interior del Santuari de Salgar, haureu d’acostar-vos fins a Montsonís i demanar la clau a la Botiga de Montsonís (només hi ha una) i us la deixaran sense cap problema.

 

 

Santuari de la Mare de Déu de Salgar des del castell de Malagastre. Montsonís, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Santuari de la Mare de Déu de Salgar des del castell de Malagastre. Montsonís, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DEL SANTUARI DE SALGAR

El Salgar ja surt referenciat en la dotació que feren Arnau Mir de Tost, la seva muller Arsenda i el seu fill Guillem a la canònica de Montmagastre el 1054.

Entre les dotacions figuren les esglésies de Malagastre, amb el delme d’Algar. L’any 1192 el testament d’Arnau de Ribelles estableix una deixa de 100 morabatins i d’un camp a Santa Maria de Salgar (primera referència a l’esglèsia) per tal que s’hi fundi un benefici.

Cap a l’any 1292 sembla que hi havia una capella amb un clergue al seu servei dependent del rector de Sant Urbà de Montsonís.

Aquest clergue no podia admetre a la capella les parteres, administrar el sagrament de la penitència, celebrar matrimonis sense especial llicència, ni tampoc tenir escola pròpia.

Les restes d’aquesta antiga capella formen part del presbiteri de la que avui és el santuari. Era una capella d’estil romànica, de planta quadrada i absis semicircular, amb entrada per la banda de l’evangeli, que correspon a l’actual porta de la sagristia.

El fet de hi hagués un capellà destinat, evidència l’existència d’una atracció religiosa important com era la imatge de Santa Maria.

Ponç de Ribelles, senyor de Montsonís, a causa de l’abandó del lloc, cedí l’indret als carmelites, que hi fundaren un convent i ampliaren l’església romànica.

L’església es convertí en convent de carmelites cap el 1404, els quals feien vida a les coves i acollien els qui feien camí per descansar, els pelegrins que anaven a Roma o Santiago de Compostela,  i també als que es trobaven malalts.

 

 

Cova de la Barca, on suposadament es guardava la barca que s'utilizava per travessar el riu. Encara es pot trobar l'anella on es lligava. Montsonís, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Cova de la Barca, on suposadament es guardava la barca que s’utilizava per travessar el riu. Encara es pot trobar l’anella on es lligava. Montsonís, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

Per aquest motiu el monestir era reconegut com un lloc d’acolliment que s’anomenava Hospital i Albergueria de Sant Jordi.

Per aquest lloc transcorria l’antic camí per on passaven els pastors i els seus ramats que feien el viatge de Lleida a la Seu d’Urgell, ja que la ribera del riu Segre sempre proporcionava aigua.

Per tant Salgar s’orientava exclusivament vers l’atenció dels pobres, malalts i pelegrins que passaven el riu Segre per aquest lloc.

En els anys del segle XVI, el Santuari de Salgar travessa una etapa d’esplendor. Gispert III de Ponts i de Perelló va iniciar les obres d’engrandiment del temple del monestir, ara ja carmelità.

El monestir acull nombrosos pelegrins que hi arriben a través de la barca de Vernet (que travessava el riu Segre des de temps immemorials) i que hi fan estada de camí a Santiago de Compostela. Barca que encara funcionava fins a finals del segle XIX pagant un peatge.

Gispert III, senyor de Montsonís donà suport i finançà una part de les obres, com ho prova l’escut esculpit amb les armes dels Ponts i dels Perellós que es troba al portal d’entrada del recinte conventual.

 

 

 

 

Els carmelites foren exclaustrats el 1835 per la llei de desamortització de Mendizábal i des de llavors Santa Maria de Salgar resta simplement com a santuari.

Curiosament al principi de la desamortització, el santuari va passar desapercebut, ja que era nullius diocesis (no pertanyia a cap bisbat sinó a l’Arxiprestat d’Àger).

 

 

L’APLEC AL SANTUARI DE SALGAR

El dilluns de Pasqua, des de Montsonís, Artesa de Segre, Rubió, Vernet, Foradada, Oliola i Montclar, es fan pelegrinatges parroquials.

El dia 23 d’abril (Sant Jordi) ho fan des de Vernet. I per Sant Marc (25 d’abril) des de Cubells, tal com es feia d’antic: processó amb molts fidels a peu presidits per  les autoritats i en silenci. En arribar, s’acostumava a entrar al santuari descalç.

La miracolositat de la imatge de la Mare de Déu de Salgar era reconegudíssima per tota la zona, sobretot quan hi havia manca de pluja, aleshores la gent la treia per passejar-la en processó.

Just a davant del Santuari de Salgar, es troben les pintures rupestres d’Antona. Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN). A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL SANTUARI DE SANTA MARIA DE SALGAR

 

El Santuari de Santa Maria de Salgar es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

 

FONTS:

 

  • Devocions Marianes Populars. Bellmunt Figueres, J. Pagès Editors.
  • El Castell de Montsonís.J. Fernàndez Trabal i Ll. Codern i Bové. Pagès Editors.
  • Esglésies amb campana d’obús. Salgar. Canyelles, R. Revista La Palanca.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!