Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Torre de les Conclues. Corçà.

 

Al sud-oest de Corçà, enlairada al capdamunt de l’imponent cingle de prop de 200 metres que cau en vertical sobre el Congost de Fet, a l’embassament de Canelles, s’alça la Torre de les Conclues…

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

TORRE DE LES CONCLUES

Corçà, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montse d’Àres.

 

 

 

 


ASITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA TORRE DE LES CONCLUES

Aquesta torre, situada al terme de Corçà, també és coneguda com Torre dels Moros.

També és anomenada com a Torre de Portaclosa, amb el sentit original de “pas estret” o “pas tancat”.

Però també s’anomena Torre de les Tinyoses, ja que fou el lloc on s’aïllava el ramat afectat de la tinya.

La vila de Corçà pertany actualment al municipi d’Àger i es troba en l’extrem oest del municipi, a la riba del riu Noguera Ribagorçana (un tram ara convertit en l’Embassament de Canelles) als peus del Montsec d’Ares.

Al sud-oest de Corçà, enlairada al capdamunt de l’imponent cingle, de prop de 200 metres que cau en vertical sobre el Congost de Fet, a l’embassament de Canelles, s’alça aquesta torre isolada.

Sobre aquesta paret de quasi 200 metres, hi ha traçades algunes vies d’escalada (Espitaires, Tasconaires, Savinaires), només accessibles des de la torre mateix i continuant per un ràpel que porta al peu de les vies. També hi ha l’opció d’apropar-se en canoa navegant per l’aigua de l’embassament.

No cal dir que les vistes des de la Torre de les Conclues son absolutament espectaculars i vertiginoses.

Unes vistes sobre una part poc coneguda de l’Embassament de Canelles i de la Serra del Montsec com son la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

A més a més tindreu unes vistes meravelloses de la vessant sud de les parets del Montsec d’Estall i Montsec d’Ares i el Congost de Mont-rebei.

 

 

 

 


ORIGEN DEL TOPÒNIM DE CONCLUES

Existeix ben documentat el topònim “Clusa” així com “Clua”. S’acostuma a relacionar amb una via de comunicació o amb un lloc de pas important.

Hi ha diferents exemples per la Serra del Montsec. Un es troba a la Vall d’Ariet i és un poblet anomenat Clua de Meià, al Montsec de Rúbies (o de Meià). Un altre, el trobem dins del municipi de Sant Esteve de la Sarga i es tracta del poble anomenat Clua de la Conca.

Les “cluses” acostumaven a ser fortificacions construïdes, durant el domini visigòtic, en llocs de pas que calía defensar i/o con­trolar i per tant eren llocs estratègics.

Sempre eren construïts en passos importants i prop del límit deIs Pirineus. L’existència d’aquests topòniims mostra, tanma­teix, una pervivència, segurament anterior a l’època carolíngia i la importància que tenien alguns d’aquests llocs de pas en les comunicacions a l’alta edat mitjana.

Per tant, el nom de Torre de Portaclosa o Torre de les Conclues, tindria un origen clarament referenciat en aquesta explicació relacionada amb les antigues vies de comunicació.

 

 


ORIGEN DE LA TORRE DE LES CONCLUES

Dominada la Vall d’Àger i amb un control efectiu de la ribera de la Noguera Pallaresa, Arnau Mir de Tost, va dirigir el seu àmbit de conquestes cap la Ribagorça d’Osca buscant el domini efectiu de la ribera de la Noguera Ribagorçana.

En aquest sentit, va constituir, més enllà del curs del riu, els llocs de Bellmunt i l’Espluga de Fet, sobre la qual s’erigiria un castell, avui desaparegut.

A la banda del riu de l’actual comarca de La Noguera, s’haurien aixecat els llocs de l’Espluga de Portaclusa (avui anomenada Torre de les Conclues), el castell de Corçà i el d’Espadella (l’actual ermita de la  Pertusa), que se situarien com punt de protecció i vigilància de la ribera.

A prop s’hi troba el Congost de Mont-rebei i a sobre mateix de l’ermita de la Pertusa, el castell de Sant Llorenç d’Ares o Sant Llorenç de la Roca, situat en un dels llocs de pas natural per penetrar a la Vall d’Àger (entre els barrancs de Sant Llorenç i de la Pardina).

Tots aquests castells i torres se situaven com elements de protecció i vigilància davant de qualsevol possible invasió que s’organitzés des de la banda de la Ribagorça, aleshores encara en poder sarraí.

Cap el 1043 es menciona aquesta torre com “Portaclusa” en una notícia de litigi en una compravenda, estant associada al terme del Castell de Sant Llorenç d’Ares.

La memòria de la gent de Corçà recorda que, prop de la Torre de les Conclues, hi havia un vell molí que quedà negat amb l’embassament del riu Noguera Ribagorçana.

També, és considera possible un antic assentament amb terres de conreu del qual no en resta cap vestigi degut a l’embassament.

 

 

Interior de la Torre de les Conclues amb un dels arcs, encara dempeus que sostindrien els pisos superiors. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Interior de la Torre de les Conclues amb un dels arcs, encara dempeus que sostindrien els pisos superiors. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


LA TORRE DE LES CONCLUES 

Malgrat no es pot establir una cronologia clara, cal situar la Torre de les Conclues entre la segona meitat del segle XII i el segle XIII, al qual pertanyen els arcs de diafragma que sostindrien el sostre.

Aquest enclavament estratègic per vigilar l’estret pas de la Noguera Ribagorçana és d’uns 12 x 7 metres de planta i conserva encara les quatre parets, d’uns 6 metres d’alçada, i un dels tres arcs que probablement sustentaven una segona planta.

La torre estava composta per dos pisos d’aparell rústec ben afilerat amb mesures desiguals.

És evident que la construcció ha sofert reformes i es difícil precisar quines restes son persistents del segle XI, moment en que es documenta el lloc per primera vegada.

A la banda de ponent encara es conserva un portal que manté els galfons de pedra als angles. Aquest tipus de torres de planta quadrangular, més o menys allargassada, moltes vegades tenien també un us residèncial.

 

 

Torre de les Conclues sobre la paret de Portaclusa vista des de la llunyania. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de les Conclues sobre la paret de Portaclusa vista des de la llunyania. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

ESPAI NATURAL PROTEGIT DELS VESSANTS DE LA NOGUERA RIBAGORÇANA

 

La Torre de les Conclues se situa sobre l’Embassament de Canelles al sud-oest del Montsec d’Ares, enfront de la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i enfront de la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

Aquest és un Espai Natural Protegit i una Zona Especial de Conservació (ZEC) anomenada Vessants de la Noguera Ribagorçana que ocupa una gran àrea seguint el pas de la Noguera Ribagorçana, des del Pantà de Canelles, travessant el de Santa Anna fins a Ivars de Noguera.

Constitueix una important àrea de nidificació i campeig de l’àliga cuabarrada. A més inclou una bona representació d’hàbitats rupícoles (cingleres i roquissars), fluvials i mediterranis (boixedes, pinedes, rouredes seques i alzinars).

Els municipis inclosos dins d’aquesta ZEC, són Àger, Os de Balaguer, Ivars de Noguera i Algerri.

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

Les vistes des de la Torre de les Conclues son espectaculars. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Les vistes des de la Torre de les Conclues son espectaculars, al fons les parets del Congost de Mont-rebei. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

VISITAR LA TORRE DE LES CONCLUES

 

Per acostar-s’hi a la Torre de les Conclues cal anar fins a la vila de Corçà, municipi d’Àger, i prendre la pista asfaltada que baixa cap l’Embassament de Canelles.

De seguida, un trencall ascendent cap a l’esquerra mena cap un mas que caldrà travessar i continuar per la pista de muntanya, fins una borda on després de 200 metres s’acaba la pista sense asfaltar.

Des d’aquí comença un corriol senyalitzat que circula entre un bosc de pins tot planejant en direcció oest. Quan s’arriba a la collada, el camí baixa en picat a mà esquerra.

A partir d’aquí el camí pot quedar perdut a estones, sobre tot a les barrancades, però amb una mica d’intuició es pot retrobar de nou sense problemas.

Si bé la dificultat és baixa, recordeu que el camí a estones planeja però també ha de superar dos contraforts molt costeruts que per alguns pot resultar feixuc. La duració aproximada de l’itinerari és de 2 hores d’anada.

Només per les vistes que trobareu des de la Torre de les Conclues, que son absolutament espectaculars i vertiginoses, val la pena pujar-hi.

Unes vistes sobre una part poc coneguda de l’Embassament de Canelles i de la Serra del Montsec com son la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

A més de les vistes meravelloses de la vessant sud de les parets del Montsec d’Estall i Montsec d’Ares i del Congost de Mont-rebei.

 

 

 

 

PROTECCIÓ:

 

  • Protecció: Cap tipus de protecció.
  • classificació: Cap tipus de classificació.

 

FONTS:

 

  • Castells, fortificacions i palaus. Ressò de Ponent. Revista de l’Ateneu Popular de Ponent, Núm. 203, Lleida 2008
  • Viquipèdia.
  • La Xarxa Viària Catalana a l’Alta Edat Mitjana. Jordi Bolós i Víctor Hurtado. Anuario de Estudios Medievales. CSIC. Barcelona 1993.

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!