Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Torre de les Conclues. Corçà.


La Torre de les Conclues, al sud-oest de Corçà, s’enlaira damunt d’un imponent cingle de prop de 200 m de caiguda vertical sobre el Congost de Fet, a l’embassament de Canelles…

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

 

TORRE DE LES CONCLUES

Corçà, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montse d’Ares


 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA TORRE DE LES CONCLUES


La vila de Corçà pertany actualment al municipi d’Àger i es troba en l’extrem oest del municipi, a la riba del riu Noguera Ribagorçana ara convertit en l’Embassament de Canelles als peus del Montsec d’Ares.

Al sud-oest de Corçà, enlairada al capdamunt de l’imponent cingle, de prop de 200 metres que cau en vertical sobre el Congost de Fet, a l’Embassament de Canelles, s’alça aquesta torre isolada.

Sobre aquesta paret de quasi 200 metres, hi ha traçades algunes vies d’escalada (Espitaires, Tasconaires, Savinaires), només accessibles des de la torre mateix per un ràpel que porta al peu de les vies. També hi ha l’opció d’apropar-s’hi en canoa navegant per l’aigua de l’embassament.

No cal dir que les vistes des de la Torre de les Conclues son absolutament espectaculars, vertiginoses i incommensurables.

Unes vistes sobre una part poc coneguda de l’Embassament de Canelles i de la Serra del Montsec com son la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

A més a més, tindreu unes vistes fantàstica de la vessant sud de les parets del Montsec d’Estall i Montsec d’Ares i el Congost de Mont-rebei.

Segons un estudi realitzat per l’empresa IdenCity Consulting, La Torre de les Conclues es considerat l’edifici més aïllat de Catalunya.

Segons dades del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, hi ha 1.639.556 construccions a Catalunya. Per poder analitzar la seva ubicació es va dividir el territori català en hexàgons de 5 quilòmetres i així poder contar-les i descobrir quins edificis eren més remots i aïllats.

Es va descobrir que La Torre de les Conclues és l’edifici més remot de Catalunya, ja que la distància al seu edifici veï més proper és a 4,58 quilòmetres de distància.

 

 

 

 

ORIGEN DEL TOPÒNIM DE CONCLUES


La Torre de les Conclues, situada al terme de Corçà, també és coneguda amb el nom de Torre dels Moros. Però també és anomenada com a Torre de Portaclosa, amb el sentit original de ‘pas estret’ o ‘pas tancat’. També és anomenada com Torre de les Tinyoses, ja que fou el lloc on s’aïllava el ramat afectat de la tinya.

Existeix ben documentat el topònim ‘Clusa’ així com ‘Clua’. Ambdós topònims s’acostumen a relacionar amb una via de comunicació que travessa un lloc de pas important.

Hi ha diferents exemples per la Serra del Montsec. Un es troba a la Vall d’Ariet i és un poblet anomenat La Clua de Meià, al Montsec de Rúbies (o de Meià). Un altre, el trobem dins del municipi de Sant Esteve de la Sarga i es tracta del poble anomenat La Clua de la Conca.

Les ‘cluses’ acostumaven a ser fortificacions construïdes, durant el domini visigòtic, en llocs de pas que calía defensar i/o con­trol·lar perquè eren llocs estratègics.

Sempre eren construïts en passos importants i prop del límits dels Pirineus. L’existència d’aquests topònims mostra, tanmateix, una pervivència, segurament anterior a l’època carolíngia i la importància que tenien alguns d’aquests llocs de pas en les comunicacions a l’alta edat mitjana.

Per tant, el nom de Torre de Portaclosa o Torre de les Conclues, tindria un origen clarament referenciat amb llocs estratègics d’antigues vies de comunicació.

 

 

 

 

ORIGEN DE LA TORRE DE LES CONCLUES


Dominada la Vall d’Àger i amb un control efectiu de la ribera de la Noguera Pallaresa, Arnau Mir de Tost va dirigir el seu àmbit de conquestes cap la Ribagorça d’Osca buscant el domini de la ribera de la Noguera Ribagorçana.

En aquest sentit, va constituir, més enllà del curs del riu, els llocs de Bellmunt i l’Espluga de Fet, sobre la qual s’erigiria un castell, avui ja desaparegut.

A la banda del riu de l’actual comarca de La Noguera, s’haurien aixecat els llocs de l’Espluga de Portaclusa (avui anomenada Torre de les Conclues), el castell de Corçà i el castell d’Espadella (l’actual ermita de la  Pertusa), que se situarien com a punt de protecció i vigilància de la ribera del Noguera Ribagorçana.

A prop, trobem el Congost de Mont-rebei i a sobre mateix de l’ermita de la Pertusa, el castell de Sant Llorenç d’Ares o Sant Llorenç de la Roca, situat en un dels llocs de pas natural per penetrar a la Vall d’Àger (entre el barranc de Sant Llorenç i el barranc de la Pardina).

Tots aquests castells i torres se situaven com elements de protecció i vigilància davant de qualsevol possible invasió que s’organitzés des de la banda de la Ribagorça, aleshores encara en poder sarraí.

Cap l’any 1043 es menciona aquesta torre com “Portaclusa” en una notícia d’un litigi d’una compravenda, estant associada al terme del Castell de Sant Llorenç d’Ares.

La memòria de la gent de Corçà recorda que, prop de la Torre de les Conclues, hi havia un vell molí que quedà negat amb l’embassament del riu Noguera Ribagorçana.

També, és considera possible un antic assentament amb terres de conreu del qual no en resta cap vestigi degut a la inundació de les terres per l’aigua de l’embassament.

 

 

Interior de la Torre de les Conclues amb un dels arcs, encara dempeus que sostindrien els pisos superiors. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Interior de la Torre de les Conclues amb un dels arcs, encara dempeus que sostindrien els pisos superiors. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

LA TORRE DE LES CONCLUES


Malgrat no es pot establir una cronologia clara, cal situar la Torre de les Conclues entre la segona meitat del segle XII i el segle XIII, al qual pertanyen els arcs de diafragma que sostindrien el sostre.

Aquest enclavament estratègic per vigilar l’estret pas de la Noguera Ribagorçana és d’uns 12 x 7 metres de planta i conserva encara les quatre parets, d’uns 6 metres d’alçada, i un dels tres arcs que probablement sustentaven una segona planta.

La torre estava composta per dos pisos d’aparell rústec ben afilerat amb mesures desiguals.

És evident que la construcció ha sofert reformes i es difícil precisar quines restes son persistents del segle XI, moment en que es documenta el lloc per primera vegada.

A la banda de ponent encara es conserva un portal que manté els galfons de pedra als angles. Aquest tipus de torres de planta quadrangular, més o menys allargassada, moltes vegades tenien també un us residèncial.

 

 

Torre de les Conclues sobre la paret de Portaclusa vista des de la llunyania. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de les Conclues sobre la paret de Portaclusa vista des de la llunyania. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

VISITAR LA TORRE DE LES CONCLUES


Per acostar-s’hi a la Torre de les Conclues cal anar fins a la vila de Corçà, municipi d’Àger, i prendre la pista asfaltada que baixa cap l’Embassament de Canelles.

De seguida, un trencall ascendent cap a l’esquerra mena cap a la Masia del Coixet que caldrà travessar i continuar per la pista de muntanya, fins una borda on després de 200 metres s’acaba la pista sense asfaltar.

Des d’aquí comença un corriol senyalitzat que circula entre un bosc de pins tot planejant en direcció oest. Quan s’arriba a la collada, el camí baixa en picat a mà esquerra.

A partir d’aquí el camí pot quedar perdut a estones, sobre tot a les barrancades, però amb una mica d’intuïció es pot retrobar de nou sense problemes.

Si bé la dificultat és baixa, recordeu que el camí a estones planeja però també ha de superar dos contraforts molt costeruts que per alguns pot resultar feixuc. La duració aproximada de l’itinerari és de 2 hores d’anada.

Només per les vistes que trobareu des de la Torre de les Conclues, que son absolutament espectaculars i vertiginoses, val la pena pujar-hi.

Unes vistes sobre una part poc coneguda de l’embassament de Canelles i de la Serra del Montsec com son la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

A més de les vistes meravelloses de la vessant sud de les parets del Montsec d’Estall i Montsec d’Ares i del Congost de Mont-rebei.

 

 

Les vistes des de la Torre de les Conclues son espectaculars. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Les vistes des de la Torre de les Conclues son espectaculars, al fons les parets del Congost de Mont-rebei. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


ESPAI D’INTERÈS NATURAL DELS VESSANTS DE LA NOGUERA RIBAGORÇANA


Aquesta zona es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DELS VESSANTS DE LA NOGUERA RIBAGORÇANA , dins la comarca de La Noguera.

I també es troba dins de l’anomenada Xarxa Natura 2000 dins de l’àrea dels Vessants de la Noguera Ribagorçana.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Torre de les Conclues en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

FONTS


 • GÀZQUEZ, J.LL. Castells, fortificacions i palaus. Ressò de Ponent. Revista de l’Ateneu Popular de Ponent, Núm. 203, Lleida 2008
 • Viquipèdia.
 • BOLÓS J. i HURTADO, V. La Xarxa Viària Catalana a l’Alta Edat Mitjana. Anuario de Estudios Medievales. CSIC. Barcelona 1993.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


 

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa..

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


SerradelMontsec.cat


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com