Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Torre de les Conclues. Corçà.

 

La Torre de les Conclues, al sud-oest de Corçà, s’enlaira damunt d’un imponent cingle de prop de 200 m de caiguda vertical sobre el Congost de Fet, a l’embassament de Canelles…

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de les Conclues, Corçà. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

TORRE DE LES CONCLUES

Corçà, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montse d’Àres.

 

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA TORRE DE LES CONCLUES

La vila de Corçà pertany actualment al municipi d’Àger i es troba en l’extrem oest del municipi, a la riba del riu Noguera Ribagorçana (un tram ara convertit en l’Embassament de Canelles) als peus del Montsec d’Ares.

Al sud-oest de Corçà, enlairada al capdamunt de l’imponent cingle, de prop de 200 metres que cau en vertical sobre el Congost de Fet, a l’Embassament de Canelles, s’alça aquesta torre isolada.

Sobre aquesta paret de quasi 200 metres, hi ha traçades algunes vies d’escalada (Espitaires, Tasconaires, Savinaires), només accessibles des de la torre mateix i continuant per un ràpel que porta al peu de les vies. També hi ha l’opció d’apropar-se en canoa navegant per l’aigua de l’embassament.

No cal dir que les vistes des de la Torre de les Conclues son absolutament espectaculars, vertiginoses i incommensurables.

Unes vistes sobre una part poc coneguda de l’Embassament de Canelles i de la Serra del Montsec com son la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

A més a més, tindreu unes vistes fantàstica de la vessant sud de les parets del Montsec d’Estall i Montsec d’Ares i el Congost de Mont-rebei.

Segons un estudi realitzat per l’empresa IdenCity Consulting, La Torre de les Conclues es considera l’edifici més aïllats de Catalunya.

A Catalunya, segons dades del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, hi ha 1.639.556 construccions. Per poder analitzar-les es va dividir el territori català en hexàgons de 5 quilòmetres i així poder contar-les i descobrir quins edificis eren més remots i aïllats.

Es va descobrir que La Torre de les Conclues és l’edifici més remot de Catalunya, ja que la distància al seu edifici veï més proper és a 4,58 quilòmetres de distància.

 

 

 

 


ORIGEN DEL TOPÒNIM DE CONCLUES

La Torre de les Conclues, situada al terme de Corçà, també és coneguda amb el nom de Torre dels Moros. Però també és anomenada com a Torre de Portaclosa, amb el sentit original de “pas estret” o “pas tancat”. També s’anomena Torre de les Tinyoses, ja que fou el lloc on s’aïllava el ramat afectat de la tinya.

Existeix ben documentat el topònim “Clusa” així com “Clua”. S’acostuma a relacionar amb una via de comunicació que travessa un lloc de pas important.

Hi ha diferents exemples per la Serra del Montsec. Un es troba a la Vall d’Ariet i és un poblet anomenat La Clua de Meià, al Montsec de Rúbies (o de Meià). Un altre, el trobem dins del municipi de Sant Esteve de la Sarga i es tracta del poble anomenat La Clua de la Conca.

Les “cluses” acostumaven a ser fortificacions construïdes, durant el domini visigòtic, en llocs de pas que calía defensar i/o con­trol·lar i per tant eren llocs estratègics.

Sempre eren construïts en passos importants i prop del límits deIs Pirineus. L’existència d’aquests topònims mostra, tanmateix, una pervivència, segurament anterior a l’època carolíngia i la importància que tenien alguns d’aquests llocs de pas en les comunicacions a l’alta edat mitjana.

Per tant, el nom de Torre de Portaclosa o Torre de les Conclues, tindria un origen clarament referenciat en aquesta explicació relacionada amb llocs estratègics en antigues vies de comunicació.

 

 


ORIGEN DE LA TORRE DE LES CONCLUES

Dominada la Vall d’Àger i amb un control efectiu de la ribera de la Noguera Pallaresa, Arnau Mir de Tost va dirigir el seu àmbit de conquestes cap la Ribagorça d’Osca buscant el domini efectiu de la ribera de la Noguera Ribagorçana.

En aquest sentit, va constituir, més enllà del curs del riu, els llocs de Bellmunt i l’Espluga de Fet, sobre la qual s’erigiria un castell, avui ja desaparegut.

A la banda del riu de l’actual comarca de La Noguera, s’haurien aixecat els llocs de l’Espluga de Portaclusa (avui anomenada Torre de les Conclues), el castell de Corçà i el castell d’Espadella (l’actual ermita de la  Pertusa), que se situarien com a punt de protecció i vigilància de la ribera del Noguera Ribagorçana.

A prop, trobem el Congost de Mont-rebei i a sobre mateix de l’ermita de la Pertusa, el castell de Sant Llorenç d’Ares o Sant Llorenç de la Roca, situat en un dels llocs de pas natural per penetrar a la Vall d’Àger (entre el barranc de Sant Llorenç i el barranc de la Pardina).

Tots aquests castells i torres se situaven com elements de protecció i vigilància davant de qualsevol possible invasió que s’organitzés des de la banda de la Ribagorça, aleshores encara en poder sarraí.

Cap l’any 1043 es menciona aquesta torre com “Portaclusa” en una notícia d’un litigi d’una compravenda, estant associada al terme del Castell de Sant Llorenç d’Ares.

La memòria de la gent de Corçà recorda que, prop de la Torre de les Conclues, hi havia un vell molí que quedà negat amb l’embassament del riu Noguera Ribagorçana.

També, és considera possible un antic assentament amb terres de conreu del qual no en resta cap vestigi degut a la inundació de les terres per l’aigua de l’embassament.

 

 

Interior de la Torre de les Conclues amb un dels arcs, encara dempeus que sostindrien els pisos superiors. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Interior de la Torre de les Conclues amb un dels arcs, encara dempeus que sostindrien els pisos superiors. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


LA TORRE DE LES CONCLUES 

Malgrat no es pot establir una cronologia clara, cal situar la Torre de les Conclues entre la segona meitat del segle XII i el segle XIII, al qual pertanyen els arcs de diafragma que sostindrien el sostre.

Aquest enclavament estratègic per vigilar l’estret pas de la Noguera Ribagorçana és d’uns 12 x 7 metres de planta i conserva encara les quatre parets, d’uns 6 metres d’alçada, i un dels tres arcs que probablement sustentaven una segona planta.

La torre estava composta per dos pisos d’aparell rústec ben afilerat amb mesures desiguals.

És evident que la construcció ha sofert reformes i es difícil precisar quines restes son persistents del segle XI, moment en que es documenta el lloc per primera vegada.

A la banda de ponent encara es conserva un portal que manté els galfons de pedra als angles. Aquest tipus de torres de planta quadrangular, més o menys allargassada, moltes vegades tenien també un us residèncial.

 

 

Torre de les Conclues sobre la paret de Portaclusa vista des de la llunyania. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de les Conclues sobre la paret de Portaclusa vista des de la llunyania. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

ESPAI NATURAL PROTEGIT DELS VESSANTS DE LA NOGUERA RIBAGORÇANA

 

La Torre de les Conclues se situa sobre l’Embassament de Canelles al sud-oest del Montsec d’Ares, enfront de la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i enfront de la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

Aquest és un Espai Natural Protegit i una Zona Especial de Conservació (ZEC) anomenada Vessants de la Noguera Ribagorçana que ocupa una gran àrea seguint el pas de la Noguera Ribagorçana, des del Pantà de Canelles, travessant l’embassament de Santa Anna fins a Ivars de Noguera.

Constitueix una important àrea de nidificació i campeig de l’àliga cuabarrada. A més inclou una bona representació d’hàbitats rupícoles (cingleres i roquissars), fluvials i mediterranis (boixedes, pinedes, rouredes seques i alzinars).

Els municipis inclosos dins d’aquesta ZEC, són Àger, Os de Balaguer, Ivars de Noguera i Algerri.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

Les vistes des de la Torre de les Conclues son espectaculars. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Les vistes des de la Torre de les Conclues son espectaculars, al fons les parets del Congost de Mont-rebei. Corçà, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

VISITAR LA TORRE DE LES CONCLUES

 

Per acostar-s’hi a la Torre de les Conclues cal anar fins a la vila de Corçà, municipi d’Àger, i prendre la pista asfaltada que baixa cap l’Embassament de Canelles.

De seguida, un trencall ascendent cap a l’esquerra mena cap a la Masia del Coixet que caldrà travessar i continuar per la pista de muntanya, fins una borda on després de 200 metres s’acaba la pista sense asfaltar.

Des d’aquí comença un corriol senyalitzat que circula entre un bosc de pins tot planejant en direcció oest. Quan s’arriba a la collada, el camí baixa en picat a mà esquerra.

A partir d’aquí el camí pot quedar perdut a estones, sobre tot a les barrancades, però amb una mica d’intuició es pot retrobar de nou sense problemes.

Si bé la dificultat és baixa, recordeu que el camí a estones planeja però també ha de superar dos contraforts molt costeruts que per alguns pot resultar feixuc. La duració aproximada de l’itinerari és de 2 hores d’anada.

Només per les vistes que trobareu des de la Torre de les Conclues, que son absolutament espectaculars i vertiginoses, val la pena pujar-hi.

Unes vistes sobre una part poc coneguda de l’Embassament de Canelles i de la Serra del Montsec com son la Serra del Savinós (a la Ribagorça d’Osca) i la Serra de Millà (a la comarca de La Noguera).

A més de les vistes meravelloses de la vessant sud de les parets del Montsec d’Estall i Montsec d’Ares i del Congost de Mont-rebei.

 

 

 

 

PROTECCIÓ

 

  • Protecció: Cap tipus de protecció.
  • classificació: Cap tipus de classificació.

 

FONTS

 

  • GÀZQUEZ, J.LL. Castells, fortificacions i palaus. Ressò de Ponent. Revista de l’Ateneu Popular de Ponent, Núm. 203, Lleida 2008
  • Viquipèdia.
  • BOLÓS J. i HURTADO, V. La Xarxa Viària Catalana a l’Alta Edat Mitjana. Anuario de Estudios Medievales. CSIC. Barcelona 1993.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

La Serra del Montsec és el nom que fem servir per anomenar una única serralada d’uns 50 quilòmetres de llarg que es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall (mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó), el menys conegut de tots, més deshabitat i més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec és Reserva Starlight declarada per la UNESCO, és un Espai d’Interès Natural Protegit i forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO a través de la figura del Geoparc Orígens.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (també anomenat Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament coneguda com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb; així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com