Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Castell i Església de Sant Jaume de Cas. Torres de Cas. Àger.

 

Torres de Cas. Àger. La Noguera. Montsec d'Ares.

Torres mestre del castell de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d’Ares.

 

S’arriba per la carretera que des de Balaguer va cap a Àger passant pel Port d’Àger. En aquest punt, una pista a la dreta porta a Torres de Cas. L’església va ser restaurada i s’han arranjat els voltants perquè esdevinguin un lloc de berenades, dominant, d’una banda la Vall d’Àger i el Montsec d’Ares, i de l’altre tota la baixada del Port.

S’esmenta per primera vegada el 1054, a l’acta de dotació de la canònica de Sant Miquel de Montmagastre, atorgada per Arnau Mir de Tost, la seva muller Arsenda i el seu fill Guillem Arnau. En aquest document, apareix la quadra de “vila de Garoca” dins del terme de Cas. L’existència d’una quadra implica el caràcter fronterer del lloc. L’any 1057 lliuren terres amb el delme situades “in Kassi”. El terme de Cas i el seu castell van ser donats (“Castellum de Cassum”), l’any 1060, a Sant Pere d’Àger, possessió documentada llargament al segle XII. El 1094, el feu de Cas el tenia Galceran Erimany de mans de l’abat d’Àger, que posseïa també la meitat de la parròquia. L’altre meitat pertanyia a Ramon Exabel, castlà.

 

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas. Àger. La Noguera. Montsec d'Ares.

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas. Àger. La Noguera. Montsec d’Ares.

 

Les restes del Castell

La datació del castell s’ha de situar al segle XI, en un moment proper al que es construí la torre de Fontdepou amb la que té moltes semblances, encara que el recinte exterior del Castell de Cas poden ser una mica posteriors. L’indret tenia un caràcter clarament fronterer i la prova més evident és la torre mestre del castell que fou restaurada l’any 1982. Te una planta circular i una alçada actual d’uns 9,5 metres, tot i que segurament havia estat més alta. Es conserven dos nivells, un inferior arran de terra, i el pis principal. La Porta, d’arc de mig punt adovellat, és situada a uns 6 metres del terra, nivell que correspondria al primer pis.

Davant de la porta elevada hi ha les restes dels murs d’un clos exterior, més o menys circular, que envoltava la torre per la banda oriental i en devia reforçar la base. El mur té un gruix de 100 cm. Sembla que tenia una porta d’una amplada de 140 cm i és fet amb carreus no gaire grans units amb morter. A ponent, s’estenia un recinte molt més gran on avui, s’intueix per on passava la muralla i a l’extrem oriental hi ha les restes d’una bestorre circular. A redós del castell es van construir el vilatge, a la banda de migdia, on encara subsisteixen importants vestigis.

El conjunt el degué formar un gran pati central d’armes, entorn del qual s’hi situarien distintes dependències. Destaca el petit recinte murat, el primitiu, que ve a ser un clar testimoni de la importància de les torres com element de fortificació amb sentit unitari sense incloure altres elements.

 

Mapa de situació del conjunt de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d'Ares.

Mapa de situació del conjunt de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d’Ares.

 

L’església de Sant Jaume de Cas

Alguns estudiosos afirmen que la factura de l’església es deguda a altres mans diferents als canters de la torre de defensa. És un edifici d’una sola nau, coronada a orient, i un absis rodó cobert amb volta de quart d’esfera. La nau està coberta amb volta de canó i disposa de tres arcs torals lliures i un d’adossat al frontis, tots ells de mig punt. L’edifici té dues portes al costat de l’epístola, de diferent mida, però molt similars, i les dues són d’arc de mig punt adovellat i conserven les pollegueres, a la part superior una, i a la part inferior la mes propera a l’absis.

El tram de la nau comprés entre l’absis i el primer arc toral és una mica més ample que la resta i més baix, diferència que s’aprecia millor a l’exterior. S’hi obre una finestra a cada banda. Sembla que aquest tram correspon a la primera esta constructiva, del segle XI i principis del segle XII. En ple segle XII es devia allargar la nau a partir del mur de ponent. A les parets nord i sud de la nua s’obren diverses fornícules quadrades, i al mur de ponent hi ha una finestra cruciforme. Finalment, degut a les diferents ampliacions, la planta de l’església apareix amb tres trams.

 

Torres de Cas. Àger. La Noguera. Montsec d'Ares.

Sant Jaume de Cas. Torres de Cas. Àger. La Noguera. Montsec d’Ares.

 

Un document datat l’any 1190 tractaria de l’empenyorament, al límit del qual, finiria “in romeria Sancti Iacobi”, es a dir, en l’aplec que en aquell temps es devia celebrar al voltant de l’església. Es creu que podria tenir una relació amb el camí de Sant Jaume ja que el lloc es troba proper al camí que menava al Coll d’Ares per on s’entroncava amb les rutes aragoneses que enfilaven el camí principal cap a Santiago de Compostela. Un hospital de peregrins a Coll d’Ares reforçaria aquesta idea, a més a més de les talles romàniques de fusta de Sant Josep d’Arimatea i una santa (segle XII) procedents d’un antipendi de l’altar altar del segle XII, que donarien valor a una certa riquesa i devoció pel lloc. Actualment aquestes talles troben al Museu de Lleida. D’altra banda, també sembla quedar documenta que al segle XVIII hi havia un hospital de caritat.

Finalment, esmentar que aquesta església, amb el permís del bisbat, es va voler traslladar a l’autopista Lleida – Saragossa com a element decoratiu, qüestió va topar amb forta oposició per part del municipi, aconseguint que la restauració definitiva fos “in situ”.

 

 

Fotografies Torres de Cas. Àger. La Noguera. Montsec d’Ares.

 

 

Fonts:

  • Catalunya Romànica. Pòrtic.
  • Inventari d’esglésies, 2. Gavín, Josep Maria. Artestudi.
  • El Romànic de La Noguera. Vidal-Vilaseca.
  • Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error:

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca