Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Torres de Cas. Àger.

 

A Torres de Cas trobem de Sant Jaume de Cas la qual es va voler traslladar, amb el permís del bisbat, com element decoratiu d’una àrea de descans a l’autopista Lleida-Saragossa…

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

LES TORRES DE CAS

Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares

 

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE TORRES DE CAS

A Torres de Cas, s’arriba per la carretera C-12 que des de Balaguer puja cap a la Vall d’Àger creuant pel Port d’Àger.

Just en aquest punt, al Port d’Àger, concretament al kilòmetre 195 de la carretera C-12, una pista surt a la dreta que porta a Torres de Cas en uns 5 kilòmetres.

Fa un temps, l’església va ser restaurada i s’han arranjat els voltants perquè esdevinguin un lloc de trobada i d’aplec.

S’acostuma a fer l’Aplec de Sant Jaume el 24 de juliol, trobant-se els veïns de l’entorn de les viles de Fontdepou i d’Àger.

Des de Torres de Cas, es domina visualment la Vall d’Àger i el Montsec d’Ares.

 

 


ORIGEN ETIMOLÒGIC DE ‘CAS’

Sembla ser que l’origen etimològic de Cas prové de la paraula catalana ‘cas’ equivalent a dors o part oposada al tall en una eina tallant.

La paraula ‘Cas’ derivaria de l’àrab ‘qafe’ que voldria dir “clatell”. Alguns afirmen que el nom del lloc derivaria del fet que el vilar de Cas se situava just a la carena de la Serra de Montclús on es situa Torres de Cas.

 

 

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas sobresurtint en el paisatge. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas sobresurtint en el paisatge. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


ORIGEN HISTÒRIC DE TORRES DE CAS

Cas s’esmenta per primera vegada a l’any 1051, a l’acta de dotació de la canònica de Sant Miquel de Montmagastre, atorgada per Arnau Mir de Tost, a la seva muller Arsenda d’Àger i el seu fill Guillem Arnau.

En aquest document, apareix nomenada la quadra de “vila de Garoca” dins del terme de Cas. L’existència d’una quadra implicaria doncs el caràcter fronterer del lloc. Consta també, a l’any 1057, que es lliuren terres, amb el delme inclòs, situades “in Kassi”.

El terme de Cas, Castellum de Cassum, i el seu castell van ser donats, l’any 1060, a Sant Pere d’Àger, possessió documentada llargament al segle XII.

El 1094, el feu de Cas pertanyia a Galceran Erimany sota el mandat de l’abat d’Àger, que posseïa també la meitat de la parròquia.

L’altre meitat pertanyia a Ramon Exabel, el castlà, descendent del llinatge dels senyors del Castell de Pedra.

Respecte al vilar de Cas, apareix documentat l’any 1174 en una donació de terra de Guillen Romà cap el seu fill.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A Torres de Cas, Serra de #Montclús, una tarda qualsevol… #Àger #LaNoguera #Montsec

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

 


RESTES DEL CASTELL DE CAS

La datació del castell s’ha de situar al segle XI, en un moment proper a la construcció de la torre de Fontdepou amb la que té moltes semblances, encara que el recinte exterior del Castell de Cas podria ser posterior.

L’indret tenia un caràcter clarament fronterer i la prova més evident és la torre mestre del castell que fou restaurada l’any 1982. Te una planta circular i una alçada actual d’uns 9,5 metres, tot i que segurament havia estat més alta.

Es conserven dos nivells, un inferior arran de terra, i el pis principal. La porta, d’arc de mig punt adovellat, se situada a uns 6 metres del terra, nivell que correspondria al primer pis.

Davant de la porta elevada hi ha les restes dels murs d’un clos exterior, més o menys circular, que envoltava la torre per la banda oriental i en devia reforçar la base. El mur té un gruix de 100 centímetres.

Sembla que tenia una porta d’una amplada de 140 cm i és feta amb carreus no gaire grans units amb morter.

A ponent, s’estenia un recinte molt més gran on avui, s’intueix per on passava la muralla i a l’extrem oriental hi ha les restes d’una bestorre circular.

A redós del castell es van construir el vilatge, a la banda de migdia, on encara subsisteixen importants vestigis. El conjunt el degué formar un gran pati central d’armes, entorn del qual s’hi situarien distintes dependències.

Destaca el petit recinte murat, el primitiu, que ve a ser un clar testimoni de la importància de les torres com element de fortificació amb sentit unitari sense incloure altres elements.

 

 

Mapa del conjunt de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d'Ares. Dibuix de Francesc Fité.

Mapa del conjunt de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d’Ares. Dibuix de Francesc Fité.

 

 


ESGLÉSIA DE SANT JAUME DE CAS

Alguns estudiosos afirmen que la factura de l’església de Sant Jaume de Cas es deguda a picapedrers diferents dels de la torre mestre del castell.

És un edifici d’una sola nau, coronada a orient, i un absis rodó cobert amb volta de quart d’esfera.

La nau està coberta amb volta de canó i disposa de tres arcs torals lliures i un d’adossat al frontis, tots ells de mig punt.

L’edifici té dues portes al costat de l’epístola, de diferent mida, però molt similars, i les dues són d’arc de mig punt adovellat i conserven les pollegueres, a la part superior una, i a la part inferior la mes propera a l’absis.

El tram de la nau comprés entre l’absis i el primer arc toral és una mica més ample que la resta i més baix, diferència que s’aprecia millor a l’exterior.

S’hi obre una finestra a cada banda. Sembla que aquest tram correspon a la primera època constructiva, del segle XI i principis del segle XII. En ple segle XII es devia allargar la nau a partir del mur de ponent.

A les parets nord i sud de la nau s’obren diverses fornícules quadrades, i al mur de ponent hi ha una finestra cruciforme.

Finalment, degut a les diferents ampliacions, la planta de l’església apareix amb tres trams.

 

 

 

 

Un document datat l’any 1190 que tractaria d’un empenyorament, indica el límit del qual finiria “in romeria Sancti Iacobi”, es a dir, en l’aplec que en aquell temps es devia celebrar al voltant de l’església.

Es creu que podria tenir una relació important amb el camí de Sant Jaume ja que el lloc es troba proper al camí que menava a Coll d’Ares per on s’entroncava amb les rutes aragoneses de la Ribagorça, que enfilaven el camí principal cap a Santiago de Compostela.

Un hospital de peregrins documentat a Coll d’Ares, al segle XII, reforçaria aquesta idea.

A més a més, unes talles romàniques de fusta de Sant Josep d’Arimatea i una altre talla d’una santa, no identificada, procedents d’un antipendi, frontal d’altar del segle XII, donarien valor a una certa riquesa i important devoció pel lloc. Actualment aquestes talles es troben al Museu de Lleida.

D’altra banda, també sembla quedar documentat que al segle XVIII va haver-hi un hospital de caritat al lloc de Cas.

 

 

Figures del Frontal de l'altar de Sant Jaume de Cas actualment conservades al Museu de Lleida. Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d'Ares.

Figures del Frontal de l’altar de Sant Jaume de Cas actualment conservades al Museu de Lleida. Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares.

 

 

 

 

SANT JAUME DE CAS COM ELEMENT DECORATIU

 

Cal esmentar, com a curiositat, que l’església de Sant Jaume de Cas, i amb el permís del bisbat, es va voler traslladar a l’autopista Lleida-Saragossa, com element decoratiu en un àrea de descans.

El fet que que l’església estigués a punt d’enrunar-se en aquell moment va ser un argument fort que esgrimia la primera concessionària d’autopistes de Catalunya per endur-se-la.

Però els veïns de la Vall d’Àger van voler evitar-ho i es van organitzar per restaurar-la i preservar-la negant el seu trasllat a l’autopista.

 

 

 

 

PROTECCIÓ

 

  • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
  • Classificació: Monument històric
  • Número de Registre: 253-MH
  • Data de Publicació: 05/05/1949

 

FONTS

 

  • Catalunya Romànica. Pòrtic.
  • GAVÍN, J.M. Inventari d’esglésies, 2. Artestudi.
  • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera.
  • Viquipèdia
  • FONTOVA CARLES, RAMON. Aplecs a les Terres de Ponent, el Pirineu i l’Aran. IEI
  • Apuntsdunnummulit

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec d’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural Protegit de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, l’Espais de Xarxa Natura 2000, l’Espai Natural Protegit de Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, La Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida, Catalunya), la comarca del Pallars Jussà (Lleida, Catalunya) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com