Pages Menu
Categories Menu

Via Romana d’Àger

 

La calçada romana d’Àger, pujaria el Montsec, pel Coll d’Ares, arribaria a la ciutat romana d’Aeso (l’actual Isona, agafant el ramal que unia Cellers amb Alsamora i Montanyana) i continuaria fins a la Cerdanya.

Via romana d'Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Via romana d’Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

VIA ROMANA D’AGER

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de d’Ares.

 

 

 

LA CALÇADA ROMANA D’ÀGER

Actualment la carretera nova que enllaça la Vall d’Àger fins a Balaguer, volta a ponent per superar els forts desnivells del port d’Àger.

Diuen que antigament quan el jovent d’Àger perdia l’autobús pujava corrent per la vella via romana i arribava al port abans que l’autocar.

De fet, la calçada romana s’anomenava també “antic camí de Balaguer“.

Els romans van crear una xarxa de vies que permetien moure’s pel territori conquerit amb facilitat.

Així van bastir una ruta secundaria de la Via Augusta, Gallica Flava, que des d’Ilerda, arribava a Àger, venint de Caesaraugusta (actual Saragossa).

Des de Lleida pujava als Pirineus, passava pel pont de Corbins sobre la Noguera Ribagorçana i, a Menàrguens, es va fer un pont sobre el riu Farfanya.

 

 

 

View this post on Instagram

 

Si el #Montsec porta barret, pluja del cert! La Vall d’Àger a #LaNoguera.

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

 

Continuava cap a Balaguer i remuntava per Os de Balaguer, Vilamajor i Fontdepou (tot i que alguns opinen que per Vilanova de la Sal), fins a port d’Àger (o com s’anomenava abans “Cap de la Creu”).

Tot travessant la Serra de Montclús, després descendia fins a la vall d’Àger, fins confluir a la vila d’Àger, que molts historiadors la han considerat un castellum romà.

La calçada romana, seguiria pujant el Montsec pel Coll d’Ares, arribaria a la ciutat romana d’Aeso (l’actual Isona, agafant el ramal que unia Cellers amb Alsamora i Montanyana) i continuaria fins a la Cerdanya fins prop de Perpinyà.

També s’afirma que a la Vall d’Àger es dividia en dues branques, l’una anava per l’actual Baronia de Sant Oïsme seguint després per Fontllonga i el Coll d’Orenga fins a Vilanova de Meià, des d’on travessava el Montsec pel Pas Nou, baixant per Toló fins arribar a Aeso (Isona).

L’altra branca resseguia aigües amunt la Noguera Pallaresa, passant pel congost del Terradets i dirigint-se a la Conca de Tremp.

Se sap que la calçada romana d’Àger fou utilitzada fins a molt posteriorment, en època medieval, i el seu ús va perdurar fins a inicis del segle XX, quan es construeix la carretera que segueix el traçat de l’actual C-12.

 

 

 

 

VISITAR LA CALÇADA ROMANA D’ÀGER

Afortunadament d’aquest antic camí encara resta un tram força ben conservat.

Actualment es pot recórrer un tram de 2,5 kilòmetres de calçada, situat entre el port d’Àger, que conserva l’enllosat i l’amplada original (4,5 metres), fins el pont d’en Rosell a les portes de la vila d’Àger.

També existeixen alguns trams no tant bé conservats a l’entorn de la vila de Fontdepou.

Aquesta calçada romana encara conserva molts trams pavimentats amb enllosats amb molt bones condicions.

En general, els trams conservats tenen una amplada entre dos i tres metres, i l’empedrat s’organitza en tres filades de lloses d’un major tamany, que s’ubiquen al centre i a les vores del vial, entre les quals es disposen la resta de carreus.

Els cavallons de pedres perpendiculars, sobre la calçada, que servien per desguassar l’aigua cap els costats, evitant que baixés acanalada per la via encara es conserven.

També es veuen les dues roderes de pedres planes, que indicaven la trilla que seguien els carros i que feia més fàcil el trànsit.

Ningú dubta que els orígens del nucli primitiu d’Àger es remunten almenys a l’època romana, si és que no existia abans un assentament ilergeta on actualment s’aixeca el castell.

Fruit també de la intensa romanització de la vall són les restes arqueològiques trobades. Com per exemple les troballes de ceràmica campaniana a la zona de Sant Llorenç d’Ares.

Al costat del topònim “Àger”, es podem identificar amb clara tradició romana, els topònims de Sant Llorenç d’Ares, Corça, Millà, Agulló, La Regola, Santa Linya, etc.

Un altre exemple és el sarcòfag romà de marbre del segle III (probablement importat de la metròpoli o de la Provença), actualment a l’església de Sant Vicenç i Sant Salvador, procedent de la Canòniga de Sant Pere i utilitzat fins no fa molt com a pila baptismal.

 

 

 

 

 

Recordeu que aquest és un espai protegit i fràgil.

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!