Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

La Via Romana d’Àger.

 

La calçada romana d’Àger, pujaria cap el Montsec pel Coll d’Ares, arribaria a la ciutat romana d’Aeso (l’actual Isona, a la Conca de Tremp, comarca del Pallars Jussà) i continuaria fins a la Cerdanya fins prop de Perpinyà…

Via romana d'Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Via romana d’Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

VIA ROMANA D’AGER

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de d’Ares.

 

 

La Calçada Romana d’Àger

Actualment la carretera nova que enllaça la Vall d’Àger fins a Balaguer, volta a ponent per superar els forts desnivells del port d’Àger. Diuen que antigament quan el jovent d’Àger perdia l’autobús pujava corrent la vella via romana i arribava al port abans que l’autocar. De fet, la via romana va anomenar-se també “antic camí de Balaguer“.

Els romans van crear una xarxa de vies que permetien moure’s pel territori conquerit amb facilitat. Així van bastir una ruta secundaria de la Via Augusta, Gallica Flava, que des d’Ilerda, arribava a Àger, venint de Caesaraugusta (actual Saragossa), des de Lleida pujava als Pirineus, passava pel pont de Corbins sobre la Noguera Ribagorçana i a Menàrguens es féu un pont sobre el riu Farfanya.

Continuava cap a Balaguer i remuntava a Os de Balaguer, Vilamajor i Fontdepou (alguns diuen que per Vilanova de la Sal), fins a port d’Àger (o com s’anomenava abans “Cap de la Creu”) tot travessant la Serra de Montclús. Després descendia fins a la vall d’Àger, que molts historiadors han considerat un castellum romà.

La calçada romana, pujaria cap el Montsec pel Coll d’Ares, arribaria a la ciutat romana d’Aeso (l’actual Isona, a la Conca de Tremp, comarca del Pallars Jussà) i continuaria fins a la Cerdanya fins prop de Perpinyà.

D’altres diuen que a la Vall d’Àger es dividia en dues branques, l’una passava per l’actual Baronia de Sant Oïsme i el Coll d’Orenga fins a Vilanova de Meià, des d’on travessava el Montsec pel Pas Nou, i arribava a Aeso (Isona); i l’altra resseguia aigües amunt la Noguera Pallaresa, de forma que passava pel congost del Terradets i es dirigia a la Conca de Tremp.

 

 

Via romana d'Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Via romana d’Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

Visitar la Via Romana d’Àger

Afortunadament d’aquest antic camí encara resta un tram força ben conservat. Actualment es pot recórrer un tram de 2,5 kilòmetres de calçada, situat entre el port d’Àger, que conserva l’enllosat i l’amplada original (4,5 metres), fins al pont d’en Rosell a les portes de la vila d’Àger.

A més, a la vila, encara es conserva un tram de la suposada primitiva muralla romana que fou posteriorment aprofitada pels sarraïns per bastir les seves defenses a l’edat mitjana i que posteriorment reaprofitàren els cristians d’Arnau Mir de Tost.

La via romana encara conserva molts trams pavimentats amb enllosats amb molt bones condicions, els cavallons de pedres perpendiculars, sobre la calçada, que servien per desguassar l’aigua cap els costats, evitant que baixés acanalada per la via, i també es veuen les dos roderes de pedres planes, que indicaven la trilla que seguien els carros i que feia més fàcil el trànsit.

Fruit també de la intensa romanització de la vall són les restes arqueològiques trobades, com el sarcòfag romà del segle III, actualment a l’església Parroquial de Sant Vicenç i Sant Salvador, procedent de la col·legiata de Sant Pere i utilitzat actualment com pila baptismal.

 

 

Recordeu que aquest és un espai protegit i fràgil. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

Video de fotografies de la Via Romana d’Àger

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Opció no disponible.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca